1. Ile CLC zainwestował w GNR ?
Moja odpowiedź : zero.
CLC przekazał aportem majątek Kolgard-Oil do GNR, w zamian otrzymał akcje. Za Kolgard-Oil CLC zapłacił rzekomo 10,2 mln. Nie zmienia to faktu, że to, co kosztowało 10 mln - w aktywach GNR zostało już wycenione na 40 mln. Tych 30 mln nikt nie zarobił - stracą je akcjonariusze ( w sporej mierze już stracili, kupując akcje pod taką wycenę ).
2. Czym zajmuje się Kolgard-Oil ?
Moja odpowiedź : nie wiem.
Zakład niby pracuje, czasem podjeżdżają jakieś cysterny, cysterny na bocznicy, a w wynikach cisza. Zero obrotów. Blendują - a nie wykazują ? Zatem kto blenduje ?
3. Czy Kolgard-Oil w Zielonce ogóle istnieje ?
W numeracjach działek nic się nie zgadza. Zabudowania 7a do których dochodzi bocznica i coś się rusza, to nie działka numer 7. Działka numer 7 to ruinka pokryta papą. W raportach GNR wymienia się wyłącznie działkę numer 7. Zwykłe zapomnienie ?
W KRS tak samo :
http://www.krs-online.com.pl/kolgard-oil-sp-z-o-o-krs-67815.html
4. Czy Kolgard-Oil w Kutnie istnieje ?
Moja odpowiedź : chyba tak, ale ...
Ale - ponieważ nie płaci pensji pracownikom.
http://gazetalokalna.com/?pd=wiadomosc&id=500
A jeśli wklepie się do Googli frazę Kolgard-Oil, komornik - to wychodzi. że niekoniecznie. W wykazie najemców lokali przy Sklęczkowskiej 18 nazwy Kolgard-Oil brak.
W Googlach jest jednak fotka z września ( wbij frazę Kolgard-Oil i wybierz grafikę ) Co prawda literka L odpadła z nazwy - więc ?
5. Wszystko to ściemy ?
Ale ... biogazownie za 100 mln miałaby posiadać firma, która nie płaci nawet pracownicom grzebiącym w śmieciach za groszowe stawki? A ta cała biomasa ? W Bełchatowie podpisują kontrakt z każdym - potrzebują każdą ilość biomasy. Od GNR nie dostali jednak nawet źdźbła.
Hmmmm ... czy GNR jest potrzebne CLC by upadło ( już upadło ? ) i chodzi o wygenerowanie maksymalnych strat ? Wszystko na to wskazuje - CLC dokupywało przecież akcje GNR po cenie 2,3 - krotnie wyższej niż ówczesny kurs giełdowy. Oczywiście było to odbieranie akcji od słupów, tym niemniej dopuszczenie do tak niskiej wyceny giełdowej GNR jest dość wymowne. CLC zna realną wartość akcji GNR i nie zamierza zainwestować ani grosza w tak przeszacowany kurs.
Napisałem niskiej wyceny ? Nonsens. GNR to miraż. Działka 7a kosztowała 10,2 mln. Działka numer 7 to maksimum 100k.
Jest jeszcze działka numer 1 ( kto to rozwikła ? )
http://www.komunikaty.pl/komunikaty/0,79738.html?xx_announ=4062517
Firma Kolgard-Oil w Zielonce mieści się na terenie Wienebrger Karbud.
To parterowy, malutki, zniszczony budyneczek kryty papą, dystrybutor pod wiatą, cztery zdezelowane cysterny i zbiorniki zakopane w ziemi. TO WSZYSTKO. Nikt tam nie pracuje, wszystko pozamykane na głucho. W Weinbergerze twierdzą, że w ogóle nic się tam nie dzieje.
A zresztą - co ma się dziać? Firma wycofała się z obrotu paliwami. Pozyskiwane w Kutnie ( rzekomo pozyskiwane ) frakcje - nie mogą być mieszane z żadnym paliwem, bo nie ma żadnego atestu, który by na to zezwalał.
To, czym jest GNR znajdziesz pod literkami CE z napisu Cegielnia:
Niczego nie sugeruję.
Podaję tylko fakty.
Fakty, których nie odnalazłem na tym forum.
A przyznaję, że to dziwne - warto mieć wiedzę na temat tego, w co się inwestuje.
Ps. Wcale nie jest powiedziane, że te 41,5 mln wyceny GNR to mają być środki trwałe.
Środków trwałych w tej firmie nie ma ( raport roczny za 2011 ).
Są natomiast : Pozostałe aktywa finansowe.
Dotyczy to zapewne patentu.
Ale uwaga : okres użytkowania patentu to 2-15 lat.
Może być zatem tak, że GNR to tylko przechowalnia patentu - za rok nie będzie w tej spółce już żadnego majątku ( bo przekaże z powrotem albo wcześniej sprzeda patent ).
Myślę, ze to prawdopodobne - w spółkę przyszłościową przecież by się inwestowało, a nie zamykało ją na cztery spusty.
Państwowa Inspekcja sprawy przygląda się firmie Kolgard Oil, która ma swoją filię na Sklęczkach. Jej pracownicy bowiem od prawie czterech miesięcy nie otrzymują pieniędzy za wykonaną pracę. - Na nic nie mamy pieniędzy. Nasza motywacja do pracy już dawno umarła. Przecież dziś nikt nie pracuje za friko - bezradnie rozkładają ręce.
Kolgard Oil to filia przedsiębiorstwa, które główną siedzibę ma w Zielonce pod Warszawą. Zajmuje się recyklingiem tworzyw sztucznych. Jak udało się nam nieoficjalnie dowiedzieć, zatrudnia w Kutnie około 30 osób.
Sprawą nie tak dawno zajął się kutnowski oddział Państwowej Inspekcji Pracy.
- Otrzymaliśmy informacje o niewypłacaniu wynagrodzeń w Kolgard Oil Sp. Z o.o. w Kutnie. Niezwłocznie udaliśmy się do firmy, by wyjaśnić tę sytuację. Okazało się jednak, że cała dokumentacja znajduje się w głównej siedzibie w Zielonce. Sprawę wyjaśni zatem Okręgowy Inspektorat Pracy w Warszawie - informuje Kamil Kałużny, rzecznik prasowy łódzkiego oddziału PIP.
Próbowaliśmy skontaktować się zarówno z kierownictwem kutnowskiej filii, jak i centralą w Zielonce. Niestety oba telefony milczały.
Ps. Co z tego wynika ?
Rzut oka na raport roczny 2011 i od razu widać, że w firmie GNR pracują 3 osoby :
Wojciech Sak – 60.300 PLN ( roczne wynagrodzenie )
Wojciech Skiba – 93.648PLN
i księgowa ( która ma problemy z najprostszą ortografią )
Ta rzekomo wyspecjalizowana kadra, którą GNR przejął od Kolgard-Oil to 30 pań od sortowania foliowych śmieci, dla których na pensje już nie wystarczyło.
swietnie wanad , w koncu znalazl sie ktos kto pocignal watek kolgardu ,sygnalizowalem wielkrotnie temu nawiedzonemu tlkukowi o nicku bankier o wlku z kolgardem ,ale to taki tepak ,ze nic nie kuma.
Podziwiam cie ,ze wylozyles to na zasadzie kawa na lawe (to za duzo jak na podpowiedz dla leszcza ).
siedzi taki glab jeden z drugim na watku i nie zada sobie trudu analizowania i genezy powstania spolki GNR i jej powiazan z CTC tylko nawija bzdety komentujac" na żywo "kto ile wystawia .
Wałek polega być może na czasowym użytkowaniu patentu.
Przez 2 lata (GNR będzie ściągał należności Divicomu ( co daje kasę na pensje Zarządowi )
i grzebał przy instalacji ( w raporcie za 3Q przeczytamy zapewne, że znowu trwały prace przy kolejnym elemencie ). W 2013 roku spółka upadnie, patent wróci do CLC ( który uruchomi nową spółkę lub sprzeda patent wraz z linią ).
Stracą tylko akcjonariusze ( od słupów akcje zostały już odebrane ) - a to co nie zostało, jest wpuszczane w rynek ( zwłaszcza ostatnio ).
CLC potężnie straci ( wykorzysta to zapewne do skupienia swoich akcji ) - a odrobi wszystko na kolejnym wcieleniu tego cudownego patentu. Kółko się zamknie.
Ps. Straty CLC nawet nie będą realne. To czysty wirtual. Stracą tylko na tym, co kupowali na rynku NC - a i tak większość z tego, to było przesypanie. Więc : koronkowa robota.
To może napiszesz jeszcze po co mieliby wpuszczać akcje w rynek na tych poziomach skoro podciągnięcie kursu nie stanowiło tutaj żadnego problemu i nie raz było testowane. CTC mając gotówkę i akcje może tu zrobić wszystko
Oczywiście.
CLC będzie musiało utworzyć kolejną rezerwę na "straty" spowodowane GNR.
Wiedza na temat spadku kursu ( nieuchronność jego wystąpienia i mała szkodliwość dla samego CLC ) to zbyt duża pokusa chyba - by nie skorzystać.
Sam zrobiłbym to w ten sposób : upycham akcje GNR w rynek do groszy, sprzedaję jako CLC ile się da po jakiejkolwiek cenie ( bo wszystko to i tak mój zysk ), odbieram patent i akcje CLC od panikarzy. Voila. GNR do piachu.
To o co pytasz to już nie fakty, a spekulacje.
Nie wiem, czy w tym roku, czy w przyszłym. Może podciągną akcje na koniec roku ( nawet nie muszą tego robić, bo robią to inni, licząc na to, ze zrobią to oni ).
Zrobią to, gdy będą potrzebowali straty - a więc raczej w hossie. A może za tydzień - skoro już olali sprawę do tego stopnia, że GNR nie płaci pracownicom i ma długi w państwowych instytucjach.
A im wyżej sobie zaksięgują, tym dla nich lepiej, bo wirtualna strata będzie wyższa. Stąd takie kosmiczne ceny pakietówek.
Ps. Trzymasz akcje tylko dlatego, że CLC ma rzekomo większą stratę niż Ty ?!
nie z tego wzgledu,ale jeżeli tak będzie to Narkiewicz niezły wałek tu wykręci a parówa wiadomo kto to,to przy nim mały pikuś.Na uwagę zwracają obroty bo nie sadze żeby ulica takie wygenerowała fakt ktoś to wyrzuca ,ale pytanie kto to odbiera przeciez juz przemieliło sie prawie 4 mln w ciagu 3 dni
Z jakiego powodu trzymasz te akcje ? ( poza oczywistą niechęcią do realizowania straty i nadzieją na odbicie kursu pod koniec roku ? ).
Inaczej - z jakich racjonalnych, fundamentalnych powodów masz je w portfelu ?
odpowiem Tobie tak,dla posiadaczy akcji kurs jest na historycznych minimach ,w tej chwili to juz nawet nie wiem co o tym sądzić.Zastanawia mnie tylko ten wolumen ,a w cuda to już nie wierze można współczuc tym co mają akcje z lock up-u i powyżej 1 zł , ze nabrali się na te obietnice Narkiewicza, a prawda tzn fakty są zupełnie inne.A Ciebie co skloniło do takiej analizy,mam rozumieć ze tez sie nabrałeś.
ps a z pakietówkami to rzeczywiście dziwna sprawa że brali powyżej 60 gr ,50 gr i to za gotówke
W panikę nie ma co wpadac. Ja spokojnie wyczekuję na rozwój wypadków. Wkurzajace są te spadki, do mojej ceny zakupu brakuje sporo (uśredniać nie zamierzam już). Pozostaje mi czekać i obserwować te zabawy na papierze w ostatnich dniach. Zastanawiam się co tu się wydarzy.
Owszem, dostałem po grzbiecie, ale dopiero w czwartek.
Wracając do meritum - czy nie możecie zrozumieć, że nikt żadnych akcji tutaj nie kupował ?
Nie ma żadnych lock upowców, których należy żałować - tracą jedynie ci, którzy kupili akcje GNR na sesjach giełdowych ( ci co to zrobią w przyszłości też stracą, bo spółka z założenia idzie do piachu - nigdy nie miała niczego mieć, niczego produkować, nie miała się rozwijać - jej zadaniem było i jest przechowanie patentu oraz przynoszenie CLC w zależności od potrzeb: strat lub zysków ).
Na koniec CLC sprzeda wszystkie posiadane akcje nawet po groszu i będzie to dla niego czysty zysk - bo nic za nie nie zapłacił ( poza opłatami notarialnymi i prowizjami od przelewów bankowych gotówki, która zresztą natychmiast do nich wróciła w walizkach ).
Jeśli przeleję Ci pieniądze za samochód, a potem przyjadę i odbiorę przelane pieniądze razem z kluczykami - to czy kupiłem samochód za gotówkę ?
Ps. Rozliczenie pomiędzy CTC a Brytyjczykami za Kolgard-Oil mnie nie interesuje i nie jest przedmiotem tego wątku.
Z netu :
W kolejnych miesiącach Calatrava Capital zainwestowała m.in. w produkujący napoje dla dzieci Magic Drinks (projekt ostatecznie nie okazał się zbyt udany), a potem w Kolgard-Oil, zajmujący się recyklingiem mechanicznym i chemicznym odpadów z tworzyw sztucznych. Transakcje finansowane były za pieniądze z emisji obligacji i akcji.
Dawny I&B System, dziś działający pod nazwą Calatrava Capital,
w najbliższych dniach powinien kupić spółkę Kolgard‐Oil. Głównym aktywem tej firmy jest linia
technologiczna do uzyskiwania z posortowanych śmieci komponentów paliwowych, oleju opałowego
i parafin. W przyszłości rozważane jest połączenie Kolgard‐ Oil z firmą Biocol
bo mowiles ze calatrava ma kolgard za darmo - nie do konca jest w tym prawda musieli ze niego zaplacic a teraz maja za kolgard akcje a jakie myki ssa robione miedzy travą a kolgardem to tylko oni sami wiedza
jedno info przeoczyles z raportu rocznego - hipoteki kaucyjne na 30 pare milionow
mi to wychodzi na chaos. byly jakies plany i sie zmienily. cos nie wyszlo i teraz sa jakies dzikie ruchy. sa szybsze sposoby zeby uwalic spolke i nie trzeba tak kombinowac i tracic czasu na bezuzyteczne dzialania
ktos kase wylozyl - nie jest to drobnica, bo obrotow nie ma z drobnicy. dzieje sie cokolwiek kiedy cala chce. po to byla ta emisja, zeby sie malymi nie przejmowac
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 15 / 2012
Data sporządzenia: 2012-10-16
Skrócona nazwa emitenta
GENESIS ENERGY S.A.
Temat
Genesis Energy SA - zawiadomienie o przekroczeniu progu 5% liczby głosów na WZA
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Zarząd Genesis Energy S.A. (Emitent, Spółka) informuje, iż otrzymał w dniu 16 października 2012 r. od Silva Capital Group S.A. siedzibą w Warszawie zawiadomienie o następującej treści:
"Niniejszym, działając na podstawie art. 69 ust. 1 pkt. 1 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych zawiadamiamy, że w wyniku zawarcia umowy zakupu w dniu 15 października 2012 spółka Silva Capital Group S.A. nabyła 7.621.280 akcji zwykłych na okaziciela spółki Genesis Energy S.A. z siedzibą w Warszawie, które stanowią 8,28 % w kapitale zakładowym i w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Genesis Energy S.A..
Przed dokonaniem powyższej transakcji Silva Capital Group S.A. nie posiadała akcji GENESIS ENERGY S.A.
Obecnie Spółka posiada 7.261.280 akcji zwykłych na okaziciela, które stanowią 8,28% udziału w kapitale i głosach na walnym zgromadzeniu Emitenta.
Brak jest osób, o których mowa w art.87 ust.1 pkt3. Ustawy o ofercie.
teraz wiadomo dlaczego bylo to zwalane w dol tylko po ile oni to kupowali ???musial isc jakis pakiet,mysle ze wkrotce moze byc ciekawie