• Wiatraków nie będzie Autor: ~prizm [87.116.205.*]
    Energia i paliwa PSE nie podłączy już żadnych wiatraków
    IAR | 10.10.2012 | 08:12

A A A .

(fot. Jupiterimages)
    Nie będzie nowych decyzji przyłączeniowych dla farm wiatrowych. "Puls Biznesu" pisze, że PSE Operator, zajmujący się przesyłem energii elektrycznej, nie ma miejsca w systemie energetycznym na nowe moce. A sposoby na magazynowanie nadwyżek energii są dopiero rozwijane. Pierwszej decyzji odmownej można spodziewać się w ciągu dwóch miesięcy.

Dziś mamy w Polsce blisko 2,4 tys. megawatów zainstalowanej energii wiatrowej. Wydanych decyzji o warunkach przyłączeniowych jest na 17 tys. MW. Dodatkowo dalekosiężny plan PSE Operator sięgający 2020 roku zakłada przyłączenie najwyżej 7-8 tys. MW. W związku z tym branża wiatrowa postuluje, by PSE Operator zweryfikował wydane już decyzje i zastanowił się, co zrobić z niewykorzystywanymi warunkami przyłączeń.

Więcej w "Pulsie Biznesu"
  • Re: Wiatraków nie będzie Autor: ~góral [83.7.189.*]
    no i co parówa zrobi pod co bedzie emisje robił i wabił drobnych naiwnych takich jak ja to mafije energetyczne nie pozwalają rządy tuska bo inwestują w wegiel itp. Ciekawy jestem co by parówa mówił jak by go przysrubowali w telewizji porządnie na co bedzie teraz wabił.
  • Re: Wiatraków nie będzie Autor: ~Mike [84.121.97.*]
    Polacy nie czytają ze zrozumieniem czy ty sadzisz ze jesli żad inwestuje w oze to nie zainwestuje w system przesyłu tej energi sam artykuł o tym mówi niech straszą jeszcze lepiej pózniej pompą bedzie większa
  • Re: Wiatraków nie będzie Autor: ~góral [83.7.189.*]
    myślisz ze rząd inwestuje w ozn jak by tak było to ustawy jusz by były podpisane dawno a tu naciągaja tylko na ustawy ci co mają interes w tym a ci z rządu są mocniejsi i tak to kuleje Ja tak mysle
  • Re: Wiatraków nie będzie Autor: ~mike [84.121.97.*]
    jasne jeszcze mozna cos szarpnoc przed akceptacja.
    tylko ze jak nie chcemy miec komisji do spraw energetyki z brukseli to ustawa musi przejsc w tej albo troche innej formie a UE prosto mowi do konca roku musicie cos z tym zrobic,
[x]
FONECO -11,11% 0,09 2013-12-05 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.