Według mnie działają tam z głową - najpierw wybudowali budynki mieszkalne i już nie budują a tylko sprzedają i będą to robić do conajmniej końca III kr. 2013r.
Teraz zaczeli budowę pawilonów handlowych pod wynajem (6 sztuk), które zakończą w tym roku (5 szt) i będą uzyskiwać przychody z najmu.
Uzyskują nowe pozwolenia na budowę (Konin, Bełchatów, Żyrardów) i rozpoczną budowy tak ady zakończyć do końca 2013 i rozpocząć sprzedaż w 2014 roku. Pod koniec 2013 roku planują rozpocząć budowę apartamentowców w Jastrzxębiej Górze i Zakopanem oraz budynki mieszkalne w Katowicach i rozpocząć sprzedaż w 2014 roku. W 2014 roku budowa hal logistycznych w Kowiesach i Rawie Mazowieckiej.
Czyż nie są to czytelne podstawy dla wzrostu - odpowiedźcie sobie sami, i zdecydujcie czy sprzedawać czy kupować.
Ja myślę,że jak po wynikach 3Q nie wzrośnie do przynajmniej 1,0 PLN to ja sie nie nadaje na taksówkarza. Chociaż muszę przyznać że nazbierałem ponad 400 tys. szt. i na dziś jestem już na plusie po uśrednianiu z 1,40 PLN. I nie żałuję.
Zakopane i Katowice, jako projekty deweloperskie są na sprzedaż i nie sądzę, żeby z tym szybko ruszyli.
Dla mnie na plus to przede wszystkim powiększający się portfel nieruchomości komercyjnych zapewniający stały strumień przepływów gotówkowych. Ciekawym i dość unikalnym rozwiązaniem jest kredytowanie sprzedaży mieszkań. Z tym, że to jest nieco ryzykowne biorąc pod uwagę zadłużenie.
Jedyny ale duży minus to Apartamenty na Helu. Sprzedaż idzie bardzo słabo mimo szerokiej akcji marketingowej. Według mnie popełniono błąd nie uwzględniając w projekcie dodatkowych atrakcji w postaci np. parku wodnego (lub przynajmniej basenu) i spa. Tylko zamożni mogą sobie pozwolić na taki zakup, a ten segment szuka luksusu, nie czarujmy się. Druga sprawa, że jeśli sprzedaż nie idzie to według mnie trzeba zlecić wynajem apartamentów np. Sun&Sport, z tego można mieć 9% przychodów, więc lepsze to niż pustostany...