• Scalenie PDA Autor: ~laik [188.146.25.*]
    Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego w moim eMaklerze nagle sama z siebie znikła pozycja: BARLINEK PDA??? Czyżby w najbliższym czasie miało dojść do scalenia z pozostałymi akcjami Barlinka na moim rachunku.
    Dzięki za pomoc... i wyrozumiałość :-)
  • Re: Scalenie PDA Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    PDA znikaja jesli sa niewykorzystane...

wydaje mi sie, ze seria M jest juz na GPW od wrzesnia....

PDA to nie akcja. Jesli nie uzyles PDA to zakupu akcji to staly sie bezwartosciowe ostatniego dnia zapisow.
  • Re: Scalenie PDA Autor: ~laik [178.182.63.*]
    Uporządkujmy na początek fakty.

BARLINEK PDA był notowany od 04.06.2012 do 07.09.2012. Posiadałem je, gdyż skorzystałem z Prawa Poboru. I przez dłuższy czas w moim eMaklerze obok pozycji BARLINEK była również poz. BARLINEK-PDA.

I teraz pytanie. Co powinienem był zrobić i do kiedy, żeby te akcje nie przepadły? Byłem święcie przekonany, że po tym jak wykupiłem PP to teraz wystarczy nic nie robić i czekać, aż sąd scali tą nową emisję M ze starą.

A może one jednak nie przepadły....?
  • Re: Scalenie PDA Autor: ~nikt ważny [78.88.111.*]
    Założenia:
    1) miałeś akcje w dniu ustalenia Prawa Poboru (tj. D-3 według Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych)
    2) Dokonałeś zapisu na akcje nowej emisji wg proporcji jakie były potrzebne w stosunku do liczby posiadanych wcześniej akcji
    3) w Miejscu Praw Poboru pojawiają się Prawo do Akcji Nowej Emisji - PNE (po całym procesie staną się one Akcjami)
    4) Jeżeli nie wykorzystałeś Praw Poboru to one wygasają.
    5) Zakładam że wykorzystałeś.
    6) Aby można obracać papierami nowej emisji przed zarejestrowaniem w sądzie PNE zamieniane są na PDA.
    7) PDA notowane są na GPW do czasu zarejestrowania w sądzie nowych papierów
    Jeżeli spełniłeś powyższe założenia to zapewne twoje PDA zostanie zamienione na akcje - oczywiście po zarejestrowaniu w sądzie nowej emisji.
  • Re: Scalenie PDA Autor: ~nikt ważny [78.88.111.*]
    Kolego - podaję linka, pod którym wszystko jest fajnie opisane:
    http://bossa.pl/edukacja/rynek/prawopoboru/

--- miłej lektury---
  • Re: Scalenie PDA Autor: ~greatmongo [62.80.0.*]
    Dobry tekst, przeczytaj bo warto!

Najwazniejsze jest dla Ciebie

"Jeżeli posiadacz praw poboru nie złoży zapisu na akcje nowej emisji (zapis podstawowy) lub też nie zbędzie praw na giełdzie, wraz z upływem terminu składania zapisów na nowe akcje, prawa poboru znikają z kont ich posiadaczy. W przypadku inwestorów nabywających prawa poboru na giełdzie nie tylko nastąpi utrata praw poboru, ale również stracą oni bezpowrotnie gotówkę wydatkowaną na ich nabycie."
[x]
BARLINEK -3,17% 1,22 2014-01-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.