A może by tak napisać do Bankiera, co by na stronie futures zrobił link do forum oraz miejsce na codzienne dyskusje? Chyba jakiś ruch im generujemy, a ich klikalność rośnie.
nie wiem czy zwróciliście uwagę na niecodzienny wzrost LOP na wczorajszej sesji? Dołożone 2k na spadku na wygasającej serii, tak wiec oczekiwania co do kontynuacji korekty są chyba duże.
też tak myślę i patrząc na koncentracje lop cały czas mamy 1 przy 2-25% ale ta pozycja jest obarczona duuuużym ryzykiem bo nie da się wykluczyć "przekręcenia" grubego na S. Coś powinno się dziś wyjaśnić (przynajmniej w teorii) mamy już wtorek i czas ucieka.
Mnie zastanawia mała koncentracja. Osatnio miałem wrażenie, że wydarzenia zeszłych 2 tygodni zaskoczyły nawet grubego.
Mamy zamknięcie serii plus koniec kwartału więc sporo może się dziać. Wybory w USA za chwile i mogą być potrzebne dobre wyniki Q3 dla celów wyborczych. Przewiduję więc wyciągnięcie indeksów na maksymalne szczyty w USA i w perspektywie kilku miesięcy tragedię na rynkach.
Szorty z piątku na Orlen okazały się udanym pomysłem .. generalnie na futkach akcyjnych gra sie dobrze ( zaraził mnie tym kiedyś Pikuś ) , jednak problemem jest mniejsza płynnośc .
Na futkach W20 jestem BP .. z jednej strony mamy niebawem rozliczenie a i koniec kwartału powinien być raczej wysoki .. z drugiej - ostatni rajd powinien chyba kusić realizacją zysków . przy czym seria bardzo złych danych makro została całkowicie zignorowana , wszyscy grali pod Super Mario i Bena .. mała korekta może więc nie być wcale mała .. ale tak naprawdę nie mam przekonania co do najbliższego zachowania rynków .. więc czekam ..
Pozdrawiam :-)
Milo ze wpadliscie skoro juz u nas jestesci o proponuje zainteresowac sie naszym futerkiem...ciekawe informacje z wczoraj na EBI:
FUTURIS przejmie fundusze zależne.
Zarząd FUTURIS S.A. podjął dziś decyzję o zamiarze połączenia ze spółkami zależnymi NOVIAN TMT S.A. oraz ITVENT S.A.
NOVIANT TMT S.A. i ITVENT S.A. są spółkami w 100% zależnymi od FUTURIS S.A., oraz prowadzą działalność inwestycyjną zgodną z założeniami strategicznymi spółki-matki. Połączenie zostanie przeprowadzone poprzez przeniesienie całości majątku spółek przejmowanych na spółkę przejmującą, w wyniku czego rozwiązane zostaną obydwa zależne fundusze, bez przeprowadzenia procesu ich likwidacji. Połączenie zostanie dokonane w celu wzmocnienia pozycji rynkowej, optymalizacji kosztów prowadzenia działalności gospodarczej oraz uproszczenia metod zarządzania FUTURIS S.A.
Już sam znalazłem, niżej wklejam dla zainteresowanych
Transakcje pakietowe na instrumenty pochodne:
•Transakcje zawierane są w godzinach 9:00 - 17:50 dla wszystkich instrumentów pochodnych.
•Dla transakcji pakietowych na poszczególnych instrumentach pochodnych obowiązują takie same ograniczenia wahań kursów jak dla transakcji zawieranych na sesji giełdowej
•Minimalny wolumen transakcji pakietowych dla instrumentów pochodnych wynosi 200 szt.•Data rozliczenia transakcji może być określona wyłącznie na dzień zawarcia transakcji.
•Dla transakcji pakietowych obowiązują takie same dane rozliczeniowe jak w przypadku transakcji sesyjnych na danych instrumentach pochodnych.
•Po zawarciu transakcji pakietowej na instrumenty pochodne opublikowana jest zmiana liczby otwartych pozycji.
•Transakcje pakietowe na instrumentach pochodnych objęte są identycznym systemem depozytów zabezpieczających jak transakcje sesyjne na instrumentach pochodnych.
•Transakcje pakietowe na kontrakty terminowe mogą być zawierane po zawarciu pierwszej transakcji danym kontraktem w systemie notowań ciągłych.
powrot po 97, ale jakoś bez przekonania...może jeszcze raz 90 i próba nadgyzania luki? Nie lubię sesji, gdy przebudowują portfel takie granie po omacku. Co prawda wsparcia i opory tam gdzie były to i są. Zobaczymy
Dnia 2012-09-18 o godz. 10:38 ~Antoni napisał(a):
> Czy któś mi to racjonalnie wytłumaczy- przecież FED
> drukuje, dlaczego wieć to sapda a nie rośnie ?
Ja Ci wytłumaczę, ale najpierw wytłumacz, dlaczego po decyzji dodruku FED powinno rosnąć, skoro stawiasz taką tezę.
@Antoni
Bo drukowanie nie poprawia sytuacji a wręcz przeciwnie ... pogarsza.
Drukowanie generuje drożyznę =inflację i zmusza do podnoszenia stóp procentowych a w efekcjie rosną koszty obsługi kredytów i długów a to własnie kredyty i długi są powodem tej zapaści rynków finansowych
.. jest to oczywiście znacznie bardziej skomplikowane .. ale ... mówiąc najkrócej .. to dolewanie benzyny do ognia .
Wszyscy o tym wiedzą a euforia po ogłoszeniu dodruku jest zawsze ... i moim zdaniem to nie jest przejaw radości i optymizmu rynków tylko okazja do podbicia cen .. wszystkiego .. rynki , które mają mnóstwo aktywów zawsze dażą do podbicia ich ceny aby sprzedać drożej niż kupili ..
Pozdrawiam :-)
Więc ta euforia to dla głupich tak ? Jaak narazie kazdy zarobiony kto postawił na wzrosty przed FED a nawet po gdyz bylo 85 obroty byly wyśmienite wiec teraz tez do gory musi isc, by mogli z tego wyjsc. Ps ulica tych obrotow nie zrobila..
spokojnie, z "tłista i kułe" będzie napływało ok 85 mld $ na rynki co miesiąc. Korekty były, są i będą.
Nie sądze, aby pchali te dodrukowane $ w gospodarkę.
w krótkim terminie jasne , że dodruk daje zarobić .. w dłuższym - popatrz na efekty QE 1 i 2 .. jest okres przed wyborami w USA , więc nikt tego niezręcznego tematu nie komentuje , ale budzet federalny na tragiczny deficyt , no i w listopadzie ogólnie skończy sie im kasa ... obawiam się , że będą mieli większy problem niż Europa , ale ten temat wypłynie dopiero po wyborach .. jak będzie - przekonamy się niebawem ..
... Ben ogłosił dodruk forever .. czy to zaprowadzi świat do krainy dobrobytu .. wątpię , raczej sądzę , że jak za wszystko trzeba będzie i za to zapłacić .. w tym przypadku raczej słono ..
.. ale .. może się mylę .. może dodruk uzdrowi świat finansów i gospodarki świata .. hmm ..
najprostsza zasada na giełdzie mówi: kupuj plotki, sprzedawaj fakty. Może to jest odpowiedź na Twoje pytanie, a jakby jeszcze dołączyli rozgoryczeni do sprzedających to i wodospad możemy zobaczyć. Wsparcia pod obserwacją....
niżej chyba już nie będzie do rozliczenia, u nas korekta w zasadzie wykonana, podobnie na DAX'ie i sp500
wg fal bardzo możliwe teraz wyrysowanie 5-fali , a dopiero po niej korekta całego ruchu
w zasadzie to sam chciałem by się korygowało do 90, ale żeby tak dokładnie w sam punkt? Ja to lubię jak przeleci i wróci, taki atak z prawdziwego zdarzenia. Stąd moja nieufność i podejrzenie, że jeszcze może takowy nastąpić. Tak czy owak to nie koncert życzeń i trzeba się dostosować :)
A zauważyliście, że od wczoraj przybyło prawie 6,5 tys. pozycji? Głównie na serii Z12. Dodając niechęć do spadania, normalnie odbierałbym to jako przygotowanie do dalszego ruchu w górę. Uważam jednak, że po takich wzrostach czeka nas głębsza i dłuższa korekta. Pewny oczywiście nie jestem, a coś bardziej miarodajnego okaże się po rozliczeniu, bo teraz wszystko jest zafałszowane ewidentną chęcią zamknięcia na tych poziomach...
Już +9 tys. nowych pozycji... Zbroją się na Z12... Może na nowej serii będzie więcej ruchu, bo te nagłe spadki zmienności, ni z gruchy, ni z pietruchy, usypiają tylko... :-)
na razie rozpiętość i emocje jak na FUTURISIE :) tak właśnie patrzę, że gdyby rzucić wartość jednego konia to można wywołać panikę kupna na tym papierku:-)))