KNF jak kiedyś podał w artykule Pan Wolak z Parkietu, bacznie przygląda sie transakcji zakupu KAREN i aportów do CCE wprowadzonych przez niejakiego Stanisława Paszyńskiego.
Teraz walne zgromadzenie postanowiło o upublicznieniu akcji L,M,N,O i wprowadzeniu ich do obrotu.
Akcji ma byc łącznie 782 728 000 ( ponad siedemset osiemdziesiąt milionów ).
Wg aktualnej wartości akcji jest to 187 854 720 PLN ( prawie sto dziewięćdziesiąt milionów )
Nawet jeżeli akcje spadną do 5 ciu groszy to i tak będzie prawie czterdzieści milionów.
Ziemia wniesiona aportem pod te akcje jest warta niewiele a na poparcie macie linka z aktem notarialnym na tą ziemie gdzie Paszyński chciał sprzedać ja do Borey Group za 12 milionów złotych, a i tak transakcja nie doszła do skutku.
Wszędzie piszą o Amber Gold jak to ludzie sa kantowani przez parabanki a prokuratura sie przyglada - a tu mamy nasz własny ogródek - przestepca po kilku wyrokach i odsiadkach wprowadza ziemie aportem i w cudowny sposób robi z tego prawie STO DZIEWIEĆDZIESIAT MILIONÓW.
Ja pytam jak to jest możliwe że KNF się przygląda i nic nie robi.
Na poparcie moich słów i wiedzy ( a wierzcie mi mam mnóstwo dokumentów na przekrety Paszyńskiego ) publikuje link ze skanem aktu notarialnego:
Przedmowa
Niniejsza ksia˛z˙ka stanowi zwien´ czenie kilkuletnich obserwacji Giełdy Papierów Warto
´sciowych w Warszawie, nie powstałaby nigdy bez pomocy mojej partnerki, rodziny,
przyjaciół, współpracowników i klientów. Dzie˛kuje˛ wszystkim za owocna˛ współprace˛,
której efekty poznacie na kolejnych kartach. Chciałbym szczególnie podzi˛ekowa´c doradcom
inwestycyjnym, maklerom, prezesom spółek giełdowych, autoryzowanym doradcom,
Zarza˛dowi GPW i Spekulantom. To włas´nie dzie˛ki nim udało sie˛ zebrac´ materiał
ukazuja˛cy prawdziwe oblicze rynku NewConnect.
Długo zastanawiałem sie˛ nad odpowiednim tytułem dla tej ksia˛z˙ki, spos´ród wielu
propozycji Artykuł 39 przypadł mi najlepiej do gustu, a do przedstawionego obrazu manipulacji,
spekulacji oraz zasad spekulacji behawioralnych na rynku NewConnect nie
pasuje nic lepszego. Sam tytuł wywodzi si˛e od ustawy o obrocie instrumentami finansowymi,
w której zdefiniowana jest manipulacja jako kategoria przest˛epstwa, a ust˛ep drugi
art. 39 dokładnie wymienia co stanowi manipulacj˛e.
Wiele godzin spe˛dziłem na analizowaniu kaz˙dego przypadku by odróz˙nic´ efekt niedostatecznej
płynno´sci od manipulacji. Niezmiernie przydatna była pomoc prawników,
którzywjasny sposób przedstawili mi ró ˙ znice pomi˛edzy czynno´sciami dopuszczalnymi,
a czynnos´ciami niestanowia˛cymi przeste˛pstwa lecz mijaja˛cymi sie˛ z ogólnie przyje˛tymi
normami dobrego smaku. Wiele godzin sp˛edziłem na tworzeniu, rozsyłaniu i gromadzeniu
ankiet trafiaja˛cych do inwestorów, nie zawsze skorych do współpracy. Równiez˙
i w tej kwestii niezmiernie pomocni okazali si˛e przyjaciele, którzy przez ostatnie 2 lata
czynnie pomagali w rozsyłaniu i gromadzeniu wyników ankiet. Na potrzeby ksia˛z˙ki
został stworzony specjalny portfel spekulacyjny1, w skład którego wchodziły akcje 30
spółek notowanych na rynku NewConnet. Te jak i inne narze˛dzia, które z dokładnos´cia˛
przedstawione sa˛w naste˛pnych rozdziałach, dadza˛Czytelnikowi obraz tego, z czym inwestorzy
przez ostatnie 5 lat walczyli na rynku NewConnect.
Miłej lektury,
Robert Kruzel