z pobieżnych obliczeń (porównanie bilansu skonsolidowanego z jednostkowym) wydaje mi się, że ta spółka przejęła większość strat na kontraktach z PBG i Hydrobudową. W raporcie stoi również dość jasno, że jest tam już ujemny kapitał własny. Poza tym pojawia się pożyczka 1 mln zł w aktywach jednostkowego Tesgas, przypuszczalnie jest to pożyczka na reanimację właśnie PI Ćwiertnia.
Być może zarząd powinien rozważyć raczej upadłość PI Ćwiertnia (względnie upadłość układową). Nie ma co ratować tej spółki za wszelką cenę.
wg mnie to najlepsze wyjscie z sytuacji:
"Na mocy Umowy, Spółka zbyła na rzecz Kupującego 705 (siedemset pięć) udziałów PI Ćwiertnia za cenę w wysokości 1.000.000 (jeden milion) złotych, płatną w 10 (dziesięciu) równych ratach miesięcznych począwszy od 10 stycznia 2013 roku, z zastrzeżeniem natychmiastowej wymagalności całej kwoty w przypadku opóźnienia lub zwłoki w zapłacie którejkolwiek z rat przekraczających 30 (trzydzieści) dni, kiedy to całość ceny będzie wymagalna w terminie 60 (sześćdziesięciu) dni od dnia,
w którym dana rata powinna zostać uregulowana. W związku ze zbyciem udziałów PI Ćwiertnia, spółka PI Ćwiertnia przestała być podmiotem zależnych od Spółki."
Inaczej ta spolka bylaby przeznaczona do upadlosci
swoją drogą to zrobili "biznes" na tej Ćwiertni jak Zabłocki na mydle:
"W dniu 13 sierpnia 2010 roku TESGAS S.A. nabyła 640 udziałów w spółce Przedsiębiorstwo Inzynierskie Ćwiertnia Sp. z o.o. (PI Ćwiertnia) o łącznej wartości nominalnej 320.000 zł, stanowiących 80% kapitału zakładowego za cenę 30 mln PLN.
Spółka dominująca dokonała przejęcia w celu skokowego zwiększenia potencjału wykonawczego w zakresie realizacji średniej wielkości obiektów budowlanych, w szczególności obiektów charakteryzujących się znaczącym udziałem specjalistycznych prac inzynierskich w zakresie róznego rodzaju instalacji. Dzięki przejęciu kontroli nad PI Ćwiertnia, Spółka dominująca osiągnęła zdolność do samodzielnego startowania w niektórych przetargach, co przełozyło się na sprawniejszą obsługę wygranych kontraktów."
Ha ha ha :)))
Ogółem zakupili 88% udziałów za łącznie 32.5 mln
Parę lat minęło i oto odsprzedają z powrotem za .... milion. To się nazywa zrobić interes. Widocznie jej założyciel był sentymentalny i postanowił powrócić do swojej starej spółki. Z łaski, aby nie upadła, wyłożył milion. I to na odroczoną płatność.
mocno powiązani z PBG wiec musialo sie to tak skonczyc
stracic 30 mln w dwa lata to sztuka, ciekawe co na to inwestorzy
teraz czyszcza bilans (skonsol) bedziemy sie przygladac
"Dyrektor poinformował, że grudniowa sprzedaż spółki zależnej PI Ćwiertnia wpłynie pozytywnie na wyniki IV kw.
"Wszystko wskazuje na to, że odwrócenie konsolidacji PI Ćwiertnia spowoduje dodatni wynik finansowy. Będzie to wynikało m.in. z tego że PI Ćwiertnia na koniec III kwartału 2012 roku miała ujemne kapitały własne" - powiedział.
Dodał, że sprzedaż PI Ćwiertnia była konieczna, ponieważ spółka po upadłości grupy PBG nie pozyskiwała odpowiedniej ilości kontraktów.
"W obecnej sytuacji rynkowej nie mogliśmy ponadto zakładać, że w dłuższym terminie drastycznie poprawi się sytuacja na rynku budowlanym. Stąd decyzja o sprzedaży" - powiedział.
W grudniu Tesgas sprzedał spółkę PI Ćwiertnia jej poprzedniemu właścicielowi za 1 mln zł. Wcześniej, w 2010 r., Tesgas przejął PI Ćwiertnia za ok. 30 mln zł.
Tesgas pozostaje zainteresowany akwizycjami, patrzy jednak na rynek ostrożnie.
"Oczywiście rozglądamy się za spółkami, ale po ostatnich doświadczeniach jesteśmy bardzo ostrożni. Jeśli pojawi się ciekawa spółka, której wycena będzie atrakcyjna i model biznesowy będzie zgodny z naszymi oczekiwaniami to nie wykluczamy przeprowadzenia takiej akwizycji" - powiedział Szrejter. "
to dopiero z ostatniego wywiadu wynika ze tesgas pozbyl sie cwiertni za 1 mln a kupowal ja z ostatnie emisjii emisjii po 14.5 zl po 30 mln.piekny deal nie ma co.ale przynajmiej amputowano chory organ.a stracili na tym jak zwykle akcjonariusze obejmujacy emisje.ale przynajmniej przezyli.ale jak mnie pamiec nie myli nie bylo infa na espi ze pozbyto sie sie za darmo pi cwiertni