• super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~inwestor1 [178.235.203.*]
    EMC ogłosilo super wyniki za H1 - wzrost EBITDA z 3,8 na 8mln PLN
    za cały 2012 rok będzie z 17-18m PLN EBITDA

Luxmed ma 115m EBITDA, zostanie sprzedany za 1,4-1,5mld PLN czyli 13-14xEBITDA

Czyli EMC nawet zakładając dyskonto do 12xEBITDA jest warty - 204-216m PLN minus 36mln długu netto daje wartość akcji - 168-180m PLN czyli 21-23PLN za akcję.

W piątek były ogromne obroty (umówione transakcje i popyt po 9pln) - czyżby to ostatnie przewalenie papieru przed odjazdem na 15-16pln, a później 20-25pln???

PZU powinno podnieść cenę na GPW na 15-20pln (wystarczy kupić z 200k papiera) żeby nikt nie ogłosił wezwania po jakieś śmiesznej cenie jak 12 albo 13 pln
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~Arzt [62.77.97.*]
    Pelna zgoda... pytanie kiedy publiczność zauważy ze ta firma jest tak niedowartościowana...
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~MLODY79 [86.160.69.*]
    CZY LUXMED ZOSTANIE ZA TYLE SPRZEDANY TO SIE JESZCZE OKAZE.
    JA BYM TAK OPTYMISTYCZNIE NIE PODCHODZIL DO WYLICZENIA WARTOSCI TEGO BIZNESU.UWAZAM WYNIKI ZA 2 Q ZA SLABE IROZCZAROWUJACE
    ZYSK ZE SPRZEDAZY 3.9MLN PRZY PRZYCHODACH 80MLN TO TALNA PORAZKA
    ZYSK OPER 4MLN TO LIPA
    NETTO TO JUZ KILA .
    ZJADAJA ICH KOSZTY BANKOWE, PERSONELU LUB FACHOWCOW KTORZY WYSTAWIAJA IM FAKTURY. POZA NFZ WOGLE IM NI IDZIE NP KLIENCI PRYWATNI TO 11MLN ALE JAK PATRZE NA DYNAMIKE TO SLABSZA NIZ NFZ.
    SPOLKE CZEKAJA DUZE INWESTYCJE NP ROZBUDOWA SZPITALA W KATOWICACH (NAWET JESZCZE NIE RUSZYLA) I W KOWARACH (MAJA DUZE ZALEGLOSCI). JEDYNY RODZYNEK TO PIASECZNO(SZYBKI ROZWOJ) ALE JUZ KIEDYS MOWILI ZE BEDA SIE ROZWIJAC W OKOLICACH PIASECZNA CZYTAJ TWORZYC JAKIES INNE PRZYCHODNIE A TU CISZA.
    GENERALNIE BRANZA SWIETNA I ROZWOJOWA ALE MYSLE ZE W OBECNEJ SYTUACJI JEST MASE LEPSZYCH I TANSZYCH SPOLEK KTORE GENERUJA SWIETNA EBITDA NP
    BIPROMET,FARMACOL,FASING,RELPOL,ROPCZYCE,
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~Arzt [178.73.44.*]
    Bardzi ciekawe spółki medyczne zaproponowałes... a wynik 7.8mPLN EBITDA na 80mPLN przychodu to jest calkiem niezly wynik (nie urywa glowy, ale jest solidny) i zdecydowanie powyzej sredniej rynkowej... pozyjemy zobaczymy.
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~pajac [217.97.178.*]
    No to skupuj ile wlezie...
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~Markus [93.154.167.*]
    zobacz pajac - ktoś kupuje i to sporo
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~przybor [91.199.250.*]
    Coś się dzieje. Ja myślę, że to będzie bardzo dobra inwestycja. Tym bardziej, że mają super wyniki.
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~Markus [78.30.99.*]
    Ciekawe kto te spore zakupy zrobił, bo obrót byl imponujący wczoraj
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~przybor [91.199.250.*]
    Też jestem ciekawy. Miejmy nadzieję, ze pójdzie dalej i przy 15 zacznie się szał skupowania przez ulice.
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~Markus [93.154.254.*]
    Dzis znowu w górę z olbrzymim obrotem :-)
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~przybor7 [91.199.250.*]
    To znaczy, że koś większy skupuje. Mnie to cieszy bo jak ulica zacznie skupować to będzie fantastycznie. Pozdrawiam Heja
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~Markus [78.30.92.*]
    Przybor, wiadomo ze cieszy. Ja przy dzisiejszym kursie jestem trochę do przodu, ale szybko nie będę się pozbywał papiera, skoro ktoś właśnie zaczął robić zakupy :-)
    Ja mam po 15 ale taniej niż 25 nie oddam. Pozdrawiam. Heja
  • Markus Autor: ~przybor [91.199.250.*]
    Markus jak myślisz, co przyniesie nami jutrzejszy dzień???? Mi wydaje się, że bardzo ktoś chce żeby to rosło a nie spadało (11,12 ktoś postawił 10 000). Będzie jakieś info? Kiedy przyłączy się do gry "ulica"?
  • Re: Markus Autor: ~Markus [78.30.92.*]
    dla zdrowia wzrostów przydała by się jakaś mała korekta, ale mi te wzrosty absolutnie nie przeszkadzają :-)
    Wydaje mi się że już powoli ulica wchodzi wiec jutro dalej w góre. Na info tez czekam, bo wcześniejsze wzrosty to było na bardzo dużym wolumenie
  • Re: Markus Autor: ~Markus [78.30.89.*]
    Tak jak pisałem. Dalej w górę. Teraz przy 13 zł myślę ze mały przystanek może byc. Cześć osób będzie realizować zyski, ale w dłuższym okresie kierunek jest jeden okolice 21 zł :-)
  • Re: Markus Autor: ~Markus [78.30.89.*]
    pozostaje siebie zacytowac "
    Tak jak pisałem. Dalej w górę. Teraz przy 13 zł myślę ze mały przystanek może byc. Cześć osób będzie realizować zyski, ale w dłuższym okresie kierunek jest jeden okolice 21 zł :-) "
  • Re: Markus Autor: ~Inv [178.235.203.*]
    Jedziemy w kierunku 21, a jak będzie wezwanie to moze i 25
  • Re: Markus Autor: ~przybor [91.199.250.*]
    W poniedziałek jednym z liderów zwyżek na GPW był EMC Instytut Medyczny, właściciel 8 szpitali i 16 przychodni. Wprawdzie przed otwarciem walory spółki taniały nawet o 5,46 proc. do 13,15 zł za akcję, ale już na początku sesji do głosu doszli kupujący.

Po południu wywindowali cenę maksymalnie o 17,18 proc. do 16,30 zł. Zwyżkom towarzyszyły największe od kilku tygodni obroty. Właścicieli zmieniło ponad 280 tys. akcji. W ostatnim miesiącu wymieniano zwykle nie więcej niż 40 tys. walorów EMC.

Wczoraj nie pojawiły się żadne informacje mogące wpłynąć na tak znaczną zwyżkę. Jest to raczej kontynuacja wzrostu z ubiegłego tygodnia. W miniony czwartek EMC upubliczniła pochodzącą z lipca informację przekazaną do KNF. Wrocławska spółka informowała w niej nadzorcę, że prowadzi rozmowy ze szwedzkim funduszem private equity EQT Partners w sprawie jego zaangażowania w EMC. Potwierdzenie przez EQT Partners chęci kupna części akcji EMC rozpaliło wyobraźnię inwestorów i akcje medycznej spółki drożały tego dnia nawet o 15,9 proc. do 13,90 zł. Piątek przyniósł niewielką zwyżkę o 1,16 proc. do 13,91 zł. W ciągu ostatnich sześciu miesięcy akcje EMC zdrożały o ponad 94 proc. Tylko od 7 października zwyżka wyniosła 51 proc. Ostatni raz 16 zł za akcję EMC płacono w październiku 2010 r.

W ubiegłym tygodniu drożały akcje także innych spółek z sektora medycznego. W poniedziałek zwyżki kontynuowali bezpośredni konkurenci EMC – operatorzy przychodni Polmed i Enelmed. Akcje tych spółek drożały w ciągu dnia odpowiednio o 3,45 proc. do 1,50 zł i o 2,53 proc. do 3,65 zł.

Mocna przecena dotknęła za to Swissmed, innego właściciela przychodni. Jego akcje taniały wczoraj o 6,78 proc. do 0,55 zł. Powyższe firmy są jednak mniejsze od liderów rynku medycznego w Polsce, którzy nie są notowani na giełdzie. Największy gracz Lux Med ma roczne przychody na poziomie 700 mln zł, a wicelider Medicover ok. 500 mln zł. Natomiast obroty Enelmedu w ubiegłym roku sięgnęły 166 mln zł, EMC 145 mln zł, Swissmedu 60 mln zł, a Polmedu 35 mln zł. Jest się o co bić, bo według firmy badawczej PMR w 2011 r. wartość rynku prywatnej opieki zdrowotnej w Polsce wyniosła 30,8 mld zł i ma rosnąć w tempie ok. 5 proc. rocznie.
  • Re: super wyniki EMC za H1, wartość akcji 21-23PLN Autor: ~Arzt [62.77.97.*]
    21PLN za akcje to fair value na dzien dziesiejszy... EQT jak chce przejąć kontrole musi zapłacić premie czyli 25PLN ... to niesamowite ale nadal trzeba to kupować 50-60% nadal do zarobienia...
[x]
EMCINSMED 0,00% 11,00 2025-04-14 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.