są w porządku. Lepsze niż w 2011 ale nie dużo lepsze.
Pytanie tylko co pokażą w II połowie roku, bo spowolnienie dociska śrubę.
Myślę, że na utrzymanie zysku na poziomie z II pol. 2011 będzie dużym sukcesem.
W każdym razie przyszłoroczna spora dywidenda raczej niezagrożona
Mi się wydaje że wyniki są bardzo dobre i w tej chwli Lena wydaje mi się niedocenioną perełką a mówię to obiektywnie bo nie mam akcji Leny na chwilę obecną ale po tych wynikach zamierzam je mieć. Przede wszystkim spółka ma 5,6 mln kredytów przy 2,8 mln środków pieniężnych w kasie czyli zero zadłużenia praktycznie. Po kolejnym kwartale spłacają resztę i cały generowany cash powiększa kapitał obrotowy. Po drugie kapitalizacja spółki to 50 mln obecnie co jest ewidentną kpiną przy generowanym zysku 9 mln rocznie. Po trzecie biorąc pod uwagę dotychczas wypłacane dywidendy brak zdłużenia można zakładac wypłatę dywidendy w wysokości 20 gr. co przy obecnej cenie daje 10% powodzenia życzę w szukaniu lokat o takim oprocentowaniu chyba że w Amber gold. Co do przyszłych wyników na plus zadziała napewno spłata kredytu w wysokości 8 mln spadną koszty odsetek i kasa ta zostanie w spółce co patrząc na zysk zneutralizuje trochę ewentualne spowolnienie. Jedyny minus niski free flot. poza tym cud miód malina i orzeszki.
Panowie bardzo fajnie,tylko ja mam te akcje ze średnią 11 zł kupione parę lat temu?!!jak na moje mozliwości wsadziłem troszkę kasy i teraz jestem dziad.Kiedy zobaczę choć 5zł.Pozdrawiam
Rozumiem kolego że kupowałeś Lenę w szczycie koniunktury gdzieś koło 2006-2007.
Lena chodziła wtedy ze wskaźnikami C/WK około 4 i P/E około 33. No fakt masz trochę ciężko, sam zresztą dostałem nieźle po dupie na innych spółkach , bo za późno zauważyłem zmianę trendu, ale tragedii nie ma, grunt to wyciągać wnioski !!!
Obecnie ze swoimi wskaźnikami Lena to w miarę atrakcyjna inwestycja, a to że jesteś na niej wtopiony ja potraktowałbym jako naukę, droga ta nauka, bo droga, ale powiązana z praktyką, a to najlepsze co może spotkać inwestora.
Jeżeli wytrwasz na Lenie, a nie wiem może masz jeszcze jakieś inne spółki, to gratuluję odwagi. Chodzi mi o to że jak przejdziesz cały cykl od szczytu hossy, głębokiej bessy, niszczącego horyzontu i kolejnej hossy ... to potem może być już tylko lepiej. :)
Rynek uczy pokory i obnaża wszystkie nasze słabości ...
witam
co do lenki to zostanę tu na bardzo długo już pogodziłem sie z kursem, a może Bóg da i za parę lat będzie stała w granicy 10-15zł, milion_dolars tak posiadam jeszcze inne akcje.Serdecznie pozdrawiam ze słonecznego ursusa
powiem więcej: wyniki są bardzo dobre. Wyraźnie lepsze niż w 1 połowie 2011. Znakomity cash flow operacyjny - praktycznie spłacili zadłużenie. W tym momencie wskaźnik zadłużenia wynosi 18%.
No i wciąż niedocenione parametry wyceny rynkowej: c/WK (uczciwe) = 0.62, narastające c/Z = 5.69, c/EBITDA = 4.08
to jest tania spółka. Dywidenda może będzie nawet wyższa.
Perspektywy wg mnie są też dobre - 2 półrocze jest lepsze niż pierwsze ze względu na sezonowość. I to pomimo słabszego euro niż w 1 półroczu.