• Kilka przemyśleń o spółce Autor: ~obs [159.205.106.*]
    Zainteresowałem się spółką Bipromet i zacząłem zastanawiać się, dlaczego od kilku miesięcy kurs spada i biorąc pod uwagę osiągane zyski cena akcji jest już bardzo nisko.

Pierwsze podejrzenie padło na Capital Partners - sprzedaż posiadanych akcji, gdyż 1 marca podali, ze sprzedali 321 tys. akcji (co ciekawe pomimo, ze jest to ponad 5% akcji nikt nie poinformował o zakupie takiego pakietu, ani nie był obecny na WZA ?). Na WZA jednak liczba akcji Capital Partners pozostała bez zmian.
    Jednak patrząc na spadek kursu, który zaczął się w połowie marca podejrzewam, że to CP/nabywa pakietu stoi za spadkiem kursu. To już ponad 5 miesięcy, więc mam nadzieję, że ta podaż powinna się już kończyć.

Kolejny znak zapytania pojawił się czytając raport półroczny. Kiepska sytuacja spółki zależnej PBK, która zapewne będzie niedługo zlikwidowana. W I półroczu spółki zależne odpowiadają za ok. 600 tys. zł straty brutto. A więc raczej nie jest to skala, która wywróciłaby Bipromet.

Na razie więc oceniam spółkę pozytywnie, jednak wzrost kursu zależy od zniknięcia "sypacza", który ewidentnie od kilku miesięcy zwiększył podaż i wpływa negatywnie na kurs.

No chyba, że jest coś czego nie wiem...
[x]
BIPROMET 0,00% 6,34 2015-04-21 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.