• dywideda Autor: ~stary gracz [83.15.227.*]
    Kiedy wyplaca dywidende ?
  • Re: dywideda Autor: ~spokojny [95.160.124.*]
    30 albo 31.08
  • Re: dywideda Autor: ~IMPEL [89.174.254.*]
    Trzydziestego . Wiecie że mamy nowego akcjonariusza ? Nikt nie komentuje tego faktu .
  • Re: dywideda Autor: ~zibi [81.15.219.*]
    Witam akcjonariuszy impela, jestem nowym forumowiczem ale starym akconariuszem impela. Fundusz emerytalny w gronie akcjonariuszy cieszy bo tonajbardziej stabilny i gługodystansowy akcjonariusz. Panowie z funduszu zobaczyli to co my widzimy już od dawna, stabilna spółka regularnie zwiększająca przychody, niedowartościowana, płacąca corocznie niemałą dywidendę. Ile jest warta? W tej chiwili przy tej koniunkturze giełdowej pewnie tyle ile jest aktualnie wyceniona, ale każdy z nas wie, że kiedyś nadejdzie hossa i wtedy wyceny spółek zostaną przynajmniej sprowadzone do sprawiedliwych poziomów czyli np. cena/zysk powiedzmy 12. To pofantazjujmy: rok 2014, przychody 2mld, rentowność netto 4%, zysk na akcję prawie 8pln, wycena sprawiedliwa 96pln, a do tego jeszcze kilka złotych dywidendy za lata 2012 i 2013. Dobrze wygląda?
  • Re: dywideda Autor: ~Henry [87.207.38.*]
    Zibi - fajnie puściłeś wodze nie tylko Twojej fantazji. Jak dla mnie 45 - 50 zł to bardzo dobra docelowa i realna cena Ipl, chocieaż nie ukrywam Twoja prognoza brzmi jak 6 -tka w Totka.
  • ten nowy to sam plichta czy może...:):) Autor: ~jasi [193.200.47.*]
    amber gold???:):)
    Wysoki pułap ustaliłeś . To jest giełda i wszystko jest tu możliwe . Jeśli przy takich przychodach będzie taka marża to kto wie . Wszystko zależy od tego jaka będzie koniunktura jeśli przyjdzie hossa a w międzyczasie główni akcjonariusze niczego "wystrzałowego" nie wymyślą dla drobnych akcjonariuszy to warto mieć akcje tej spółki chociażby dla dywidendy . Przejdżmy najpierw 38 zeta a potem pomyślimy o wyższych poziomach . -)
    P.S. Oczywiście witamy -)
    Coś nam się zaciął walor :/
    Zastanawiam się w jaki sposób p. Biegaj zamierza zwiększyć zaangażowanie w spółce biorąc pod uwagę płynność to może to chyba zrobić w jeden sposób - może zrobić wezwanie bo inaczej to chyba niewiele będzie mógł kupić z rynku bez ustalonej ceny . Myślałem że te pakiety które przesypywali na sesji w ciągu ostatniego roku to właśnie te akcje dla p. Biegaja -jednak to Pzu się ujawniło . Ta sytuacja ma pewien dla nas mankament : dopóki p. Biegaj nie kupi ile sobie zaplanował to raczej nici ze wzrostów . Chyba że kupi inaczej ale to już pisałem . Jak myślicie jak to się może potoczyć ?
  • Re: dywideda Autor: ~spokojny [95.160.124.*]
    nic Biegaj z rynku nie bedzie kupowal. Po prostu przeniesie reszte akcji ktore ma na siebie do spolki na Cyprze (bo calosci jeszcze nie przerzucil)
    No tak masz rację "spokojny" tyle tych komunikatów było , że się pogubiłem w tym wszystkim . Ale p. Biegaj już przeniósł i tę brakującą część . Ma komplet już na Cyprze . My czekamy na aprecjację kursu , ale na razie to tak jakby notowaniom impela prąd odłączyli :(
  • Re: dywideda Autor: ~zibi [83.4.233.*]
    W piątek wyniki, bardzo jestem ciekawy jakie. Jak myślicie, prezes zapowiadając zysk netto w 2012 na poziomie zbliżonym do 2011 miał na myśli zysk uwzględniający aktywo na znak towarowy (21.6mln)? Patrząc na wyniki 1 kw raczej nie.
    Też jestem ciekawy jakie te wyniki będą . Aktywo na znak towarowy będą rozliczać przez kolejne lata -pytanie tylko ile odliczą w tym roku . Nie wiem czy mają odliczać taką samą kwotę czy różną w zależności od okresu rozliczeniowego ? Może ktoś bardziej w temacie będzie się mógł wypowiedzieć w tej sprawie bo ja na tych niuansach księgowych się nie znam . Sądzę że prezes mówił o wyniku netto uwzględniający wszystkie pozytywne okoliczności dla naszej spółki . Ale nie dajmy się zwariować nawet jak będą gorsze od zeszłorocznych to i tak spółka świetnie sobie radzi w tych ciężkich czasach . Ja już pisałem wcześniej że impel to jest taka fenomenalna spółka która teraz w jeden kwartał zarabia prawie tyle co kiedyś przez cały rok a i tak kosztuje mniej niż wtedy . (w czasie hossy co prawda) Przed wynikami dywidenda w czwartek !!! :)
  • Re: dywideda Autor: ~spokojny [77.254.38.*]
    Aktywo jednorazowo ujeli w ubieglym roku (w tym roku nic juz nie beda odpisywac). Teraz tylko cashowo jest ujawaniane
    Tak ja wiem że jednorazowo odliczyli aktywo . W zeszłym roku doliczyli do wyniku (21.6 mln.) Czy w tym roku ta kwota będzie taka sama ? Mniejsza? Większa?
  • Re: dywideda Autor: ~spokojny [89.228.92.*]
    zadna w tym roku
    Ja to ruzumiem tak, skoro w ub.roku aktywo zwiększyło zysk netto o 21.6mln z informacją, że zostanie rozliczone w kolejnych latach, to należy się spodziewać w tym roku zmniejszenia zysku z tego tytułu o jakąś część tego aktywa (np. kilka mln). Co wy na to?
    Trzeba by zobaczyć jeszcze raz raport za pierwsze półrocze zeszłego roku - chyba tam jest wszystko napisane bo w zeszłym roku właśnie o tej porze dowiedzieliśmy się że pojawiła się taka pozycja . Jak ktoś ma trochę czasu to niech sprawdzi - ja sprawdzę przy jakiejś okazji . Myślę że "spokojny"może nam to wytłumaczyć jak "krowie na rowie" -) . Tylko prosimy o bardziej rozbudowaną wypowiedż niż ten ostatni post . :) Thank you very mountain :)
  • Re: dywideda Autor: ~spokojny [83.6.205.*]
    Na razie 20 mln wrzucili w zysk . Kolejne 20 mln moga wrzucic za 5 lat - na razie doradca tak zalecil.
    Thank you from mountain :) Tak miało być - oczywista omyłka pisarska :)
    Dzięki "spokojny" prosto i czytelnie . To nie ma się co spodziewać lepszych wyników za pierwsze półrocze tego roku gdyż w analogicznym okresie zeszłego roku doliczyli do zysku 21.6 mln. Nie ma się więc co spodziewać nadrobienia tego "ubytku" . Dobrze myślę ? Osoby które nie będą w temacie zobaczą wynik finansowy za to półrocze porównają z tym za zeszłe półrocze i stwierdzą że firma się nie rozwija :)
  • Re: dywideda Autor: ~Henry [87.207.38.*]
    Wzrost przy spadającym rynku przez ogłoszeniem wyników za I półrocze - czyżby wiedzieli coś więcej od nas ?
    Sądzę że impel nie tylko rośnie pod wyniki ale też z powodu przyszłych akwizycji firm które mogą być w szeregach impela kurami znoszącymi złote jaja . Poczytajcie sobie o firmie Zespół Zarządców Nieruchomości w której to prywatyzacji bierze udział impel i to być może impel ją przejmie . Rośnie ogólnie pod przyszłość zaczynamy dyskontować to co może zdarzyć się dobrego i pewnie się zdarzy . Jutro dywidenda :)
    No właśnie wyniki są gorsze niż przed rokiem i "turyści"sprzedają . Fakt faktem spodziewałem się lepszych wyników . Jest jak jest .
    Przychody zgodnie z zapowiedzią w górę o 15%, rentowność netto jednak zjechała do 2%, ale jak miała nie spaść skoro zadziałały naraz 3 niekorzystne czynniki (wzrost minimalnej, wzrost rentowej pracodawcy i zmniejszenie dotacji dla niepełnosprawnych). Mam nadzieję, że gorzej już nie będzie chociaż nie uważam że jest źle. Byleby impelek zarobił w tym na roku na podobną dywidendę jaką dostaliśmy wczoraj :)
    Oczywiście że nie jest żle . Przychody rosną pięknie trzeba tylko popracować nad marżą . Ale spodziewałem się że zarobią jednak trochę więcej w drugim kwartale . No cóż jest podobno kryzys a firma i tak sobie radzi wyśmienicie . Poczekajmy na przejęcia spółek i zobaczymy jak impel będzie zarabiał mając 2 miliardy przychodów .
    P.S.Macie coś do poczytania :http://www.ekonomia24.pl/artykul/705493,929274-Impel-inwestuje-w-uslugi-ekologiczne.html
    Jeszcze raz P.S. ktoś chapnął w piątek na sesji potężny kawał akcji -może pzu zwiększa zaangażowanie ?
[x]
IMPEL 0,39% 13,00 2021-03-03 13:46:55
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.