Menda, dlaczego akurat menda ?
Nazywano mnie już różnie ale tak ? i to z jakiego powodu ?
To już może lepiej drań , łobuz, czart spekulant, ale menda ?
Czyżbyś kobieto straciła rozum już na dobre ? !
Zawsze starałem się patrzeć na rynek w sposób obiektywny, niezależnie czy posiadałem dane akcje czy nie. Popatrz ,, ty głupia kobieto" na wykres Barlinka teraz raz a dobrze, w tym momencie i zadaj sobie pytanie , czy gdybym nie posiadała tych akcji i nie miała gigantycznej straty to czy dziś bym te akcje kupiła a jeśli tak to dlaczego ? Czy nowa emisja zatrzymała spadek ? czy widać jakąkolwiek zmianę w zachowaniu kursu, w volumenie ? To straszne, że za inwestycje biorą się osoby, które o rynku kapitałowym nie mają zielonego pojęcia a potem płacząc szukają sobie kozła ofiarnego i wymówki, że niby co ? Że niby jak nie będę tu umieszczał swoich negatywnych tekstów o Barlinku to kurs poderwie się w górę ?
Powiem ci jedno, ,,gdyby głupota mogła fruwać latałabyś niczym gołębica ! "
Inwestowanie przy takim cyklu gospodarki i przy tak wysokiej inflacji oraz stopach procentowych to kobieto nie dla ciebie. Jedyne co możesz zrobić to zachować jeszcze tą drobną część kapitału która ci została , bo ze śliwek dżem możesz zrobić zawsze ale z dżemu śliwek nie uzyskasz to jasne i mam nadzieję, że w tej niemądrej główce pozostało na tyle opamiętania aby te słowa do ciebie dotarły. Radziłem sprzedać te akcje i kupić spółkę mocną fundamentalnie będącą w trendzie wzrostowym. Nieliczną jaka jest obecnie w kręgu zainteresowań inwestorów a chodziło o Cyfrowy Polsat. Ja wam za przeproszeniem tyłek chcę uratować a ty zamiast posadzić Chodzika na kamieni kupę chodzić dookoła i całować w czoło, to mnie jeszcze obrażasz ? Ty głupia kobieto !
Zaraz po konsolidacji Barlinek pokona wsparcie i kurs runie co najmniej na 50 groszy a potem może znowu i znowu aż do momentu kiedy coś zmieni się fundamentalnie.
Popatrz co stało się z PBG. Jeszcze kilka miesięcy temu kurs oscylował w granicach 200 zeta. Popatrz co stało się z Hydrobudową. Ty głupia kobieto ! Spółki nie bankrutują z powodu
braku zysków ze sprzedaży, przyczyną jest utrata płynności. Zawsze inwestycje na wschodzie były obarczone pewnym ryzykiem. Teraz widać z perspektywy czasu, że to było błędem. Czy nie widzisz, że moje wypowiedzi dążą do sprowokowanie przynajmniej co poniektórych do tego aby łyżkę siemienia lnianego połknąć i winem sowicie popić a resztki
płynu mózgowego zwanego też oleum popłyną do wynędzniałych komórek powodując, że ostatni błysk inteligencji nie pozwoli wam stracić wszystkiego do końca. Ochrona kapitału jest świętym prawem inwestora a jeśli tego nie rozumiesz to stracisz wszystko.
Przyznaje, trochę mnie poniosło ale obrażanie kogokolwiek na tym forum wystawia jedynie nędzną laurkę osobie obrażającej a jeśli na dodatek jej wypowiedź jest nieprzemyślana to podwójnie świadczy to o tym, że te przypowiastki i kawały o blondynkach zawierają jednak ziarno prawdy.
Jeszce raz wam napiszę !
Największym błędem jaki popełniacie jest trwanie w błędzie jaki popełniliście !
Myślenie o tym, że trend na Barlinku się nagle zmieni na wzrostowy, to myślenie iście życzeniowe nie mające najmniejszego pokrycia w rzeczywistości, to jak mawiają Japończycy opieranie drabiny o chmury. Czy teraz rozumiesz ty głupia kobieto !
Czasem wydajesz się rozsądnym facetem. Czasem to co piszesz ma sens.
Ale co do Barlinka mi się wydaje że się mylisz.
Ta spółka wyjdzie na prostą .
A tak przy okazji - jak Twoje inwestycje w Bomi i GTC ?
Z GTC wyszedłem na zero. Na Bomi miałem stratę. Zamknąłem pozycje zaraz po tym jak otrzymałem odpowiedź od prezesa . Odpowiedź którą jak wiesz umieściłem na forum.
Natychmiast zrobiłem to co wy powinniście zrobić już dawno a mianowicie przeskoczyłem na półkę niedowartościowaną fundamentalnie i kupowałem CP po 13.60. To pozwoliło mi na całkowite zredukowanie straty i podjęcie decyzji o pełnym zaangażowaniu finansowym.
Nie jest moim zamiarem nikogo nakłaniać do niczego a już na pewno nie życzę Barlinkowi upadłości, ale wybacz fundamentalnie ta firma stoi na progu niewypłacalności. Biorąc pod uwagę, że obecnie jesteśmy w drugiej części fali ,,B,,Ellotta i za kilka miesięcy zobaczymy w Polsce prawdziwą zapaść nic i nikt nie jest w stanie mnie przekonać, że cena akcji Barlinka pozostanie na obecnym poziomie. Zobacz co dzieje się na kontraktach, na wigu 20. Ciągle mozolnie pnią się do góry, co nie daje żadnego przełożenia zwłaszcza na spółki słabe fundamentalnie.
Będzie, źle i tyle a sytuacja na Ukrainie nie poprawi się w ogóle, zaś Barlinek jeśli z tego wyjdzie to bardzo mocno poturbowany, żeby nie powiedzieć zgnojony.
A co kontrakt ma do Barlinka ?
Jakbyś grał na kontrakcie to byś wiedział jakie jest ciągnięcie do góry.
Gruby ma 40% ( conajmniej ) otwartych pozycji na L i regularnie organizuje cudo-fixy .
A że to chłopak albo z London albo z New York i ma portfel wypchany to nikt nie chce grać na niego.
Nie zrozum mnie źle - nie uważam że Barlinek będzie w tym roku hitem giełdowym ( choć na rynku wszystko jest możliwe) ale on nie upadnie.
Nie ma takiej możliwości póki Sołowow jest na pokładzie. Spółka jest teraz wyceniana na około 200 mln ( licząc już z PDA) a S. ma ponad 70% udziału , bardziej niż upadłości obawiałbym się sprytnego wykupienia akcji przez S , przymusowego wezwania i sciągnięcia firmy z giełdy.
Gdyby spadło jeszcze 20% albo i więcej to myślę że to byłaby niezła okazja do kupna.
Gram na kontraktach terminowych ale wspomniałem o nich tylko dlatego, że potwierdzają teorie Dowa, która była dla Ralpha podstawą przemyśleń a która to mówi o braku potwierdzenia poszczególnych średnich rynkowych. Niektórzy zapewne myślą, że złe czasy z jakimi mamy obecnie do czynienia za dwa trzy lata będą jedynie złym wspomnieniem. Nic bardziej mylnego, albowiem obecny stan rynku obejmuje swoja korektą całą piątkę wzrostową trwającą cale pięć fal cyklu podstawowego. Jedno z założeń Elliotta mówi o tym, że korekta ta nie może być mniejsza niż wszystkie poprzednie korekty niższego rzędu. Płaska niższego rzędu trwała jako fala IV osiem lat, więc nie spodziewaj się, że przyjdą do nas czasy prosperity. Wiele spółek w nadchodzących latach zniknie na zawsze z GPW.
W czym to mamy się wyróżniać na tle Europy no w czym mamy być lepsi ?
Niewielu dostrzega, ze ta wojna nowoczesnej Europy trwająca już jakiś czas przyniesie potęgę Niemcom, w jakiejś mierze Francji oraz Brytyjczykom. Albo stworzenie wspólnej waluty było zamierzeniem celowym mającym za zadanie rozłożenie co poniektórych państw na łopatki co byłoby genialnym zagraniem Niemców albo głupotą o niewyobrażalnej skali. Jak bowiem można było porównywać odpowiedzialnego i przyzwyczajonego do rzetelnej pracy Germańca do leniwego Greka. Teraz drukuje się na potęgę szmal, który pozwoli na w miarę delikatne wycofanie się kapitału niemieckiego po to jedynie aby Grekom pozostawić skórkę od pomarańczy. To jest wojna niestety, może nie na armaty i kule nie świstają ale skutki będą te same. A w Polsce co ? sam wiesz a jak nie wiesz to ci napiszę.
A to ciekawe, jaka sytuacja na Ukrainie? Barlinek tam sprzedaje czy produkuje? Czy płynność obserwujemy na poziomie EBITDA czy NET PROFIT? Jak działa tarcza podatkowa przy wysokiej amortyzacji w przypadku firm produkcyjnych i jeszcze mnóstwo innych pytań na które ten chłopiec księzycowy nie odpowie. Przeczytał "Analize techniczną w weekend" i bredzi. Bank w którym pracuję, ma trochę pozycji w takich pozycjach z Europy Wschodniej jak Barlinek. Są to spółki z Ukrainy, Słowacji, Rumunii. Gdybysmy tak analizowali jak to robi CH..K. to poszlibysmy z torbami. Zamiast dyskutować z giełdowymi amatorami jak CH.K. doradzam unikać firm usługowych z niską marżą i wysoko zlewarowanych. Barlinek akurat do nich nie należy, bo :
1. produkuje
2. osiąga wysokie marże w swojej branży
3. jest umiarkowanie zlewarowany ( nie liczę zob. krótkich bo są one w zapasach)
Problemem jest poziom sprzedazy w stosunku do mozliwości produkcyjnych - ale to typowe przy spadku koniunktury, dlatego gdy wróci będzie czas na sprzedaz tej spólki za wiele wyższą cenę.
Nie rób ze mnie Robercie dyletanta, bo nie dalej jak kilka tygodni temu tacy jak TY profesjonaliści bankowcy analitycy wydali dla Barlinka rekomendacje kupuj z ceną docelową 1.50.
Lepiej zobacz jak ta ich hrywna czy jak tam się nazywa ta gówniana waluta podrożała względem złotówki i jakie przez to problemy ma Barlinek z zakupem dobrego surowca. Tu był i jest pies pogrzebany a do tego dochodzi fatalnie wysoki wskaźnik długu netto do EBITDA. Ale ty jesteś bankowiec jak z koziej dupy trąba jeśli tego nie rozumiesz !
CK
Pomijając już zupełnie oczywisty i dla każdego widoczny kilkumiesięczny trend spadkowy.
do CH.K. : jak dla mnie jesteś niewiarygodny , spotkaliśmy się już na formu kilku spółek m. in. GTC gdzie Twoje prognozy i przywidywania były "bełkotem"
piszesz na forach felietony ale wartości to one dużej nie mają
bez urazy ale nie mam zupełnie zaufania do tego co wypisujesz
chodzik ty pajacu skończony. Twoje prognozy z cyklu "co to będzie kiedy już będzie" cudownie sprawdziły się na HBP, dla której przewidziałeś niepokonane dno na poziomie 2,10+-5gr. O innych spółkach nie będę wspominał aby cię nie pogrążać. Forumowicze znają twoje genialne przewidywania, które zawsze rynek boleśnie weryfikował na twoją niekorzyść.
Nadal nie nauczyłeś się pusty łbie, analfabeto techniczny i ignorancie giełdowy, najważniejszej prawdy która brzmi:
Spekulant reaguje na sygnały a nie przewiduje przyszłość ze szklanej kuli.
Byleś żałosny, jesteś żałosny i pozostaniesz żałosny w stosowaniu swojej genialnej teorii opartej o pędzące trójkąty, motyle i FE.
Mam jednak nadzieję, że teraz kiedy już rynek obdarł cię do cna z jakichkolwiek pieniędzy, nadal będziesz wypisywał debilne elaboraty na forum - dzięki temu mamy darmowe przedstawienia kabaretu idioty - za ci serdecznie dziękuję.
No to jak w takim razie wytłumaczysz wszystkim swój donos na mnie do prokuratury ?
Dodaj jeszcze, że jak prognozowałem spadek Hydrobudowy Polskiej do 2.10 jej akcje stały po 4.40 a ty i tobie podobni wtedy mnie wyśmiewali. Przyczepiłeś się do mnie kiedy kurs tej spółki spadł jeszcze niżej, choć na poziomie 2.10 było wyraźne zatrzymanie. No to napisz wszystkim, że nie przewidziałem iż ten pseudo prezes Wiśniewski da akcjonariuszom zamiast profitów upadek spółki. Nie stawiaj się ponad rynkiem bo miałeś więcej wpadek niż włosów na głowie a donosiciel zawsze zostanie donosicielem nawet pizzy. I nie łżyj o mnie jak stary pies bo kłamiesz i piszesz od miesięcy co ci ślina na język przyniesie, tylko dlatego, że w prokuraturze mi włos z głowy nie spadł. Na kogo teraz donosisz na kolegów z pracy ? Świnia zawsze świnią pozostanie czy to z Krakowa czy z Nowej Huty.
na petrolu spekuluję zgodnie z metodą - polecam poczytać wątki i poukładać na wykresie.
Nie będziesz maił matołku problemow z odnalezieniem na forum.
Tak samo łatwo jest znaleźć twoje wątki o tym, ze 2,10 na HBP miało być nieprzekraczalnym dnem. Chcesz abym ci je pokazał geniuszu od pędzących trójkątów?
Dnia 2012-08-01 o godz. 10:45 ~chodzik księżycowy napisał(a):
> Witam serdecznie kolegów i koleżanki też.
Dawno mnie tu nie
> było, no i dobrze. Jak wiecie moją domeną są kontrakty
> terminowe a nie gówniane spółki. Wpadłem tu jedynie na
> chwilkę a jest 1 sierpnia godzina 10.40 tylko po to aby wam
> powiedzieć, że szykują się bardzo mocne spadki na średnich
> rynkowych. Widać to jak na dłoni na wigu 20, 40 ,80 na
> kontraktach i na co się tylko spojrzy.
Ale ty masz obsesję na moim punkcie. Żałosny facet.
Gdzie podałem do jakiego miejsca spadnie Barlinek ? No gdzie ?
Widzisz nauczony doświadczeniem z HB teraz tego nie robię, bo chociaż na tym forum jest co niemiara takich co w Sołowowa i jego umiejętności wierzą jak w święty obrazek, to ja już wcale nie koniecznie.
A wracając do ciebie widzę, że na innych forach nie piszesz o spółkach, tylko poematy układasz na mój temat. Powinienem ci podziękować wszak robisz mi darmową reklamę. Daj spokój już ci dawno wybaczyłem ten donosik, do którego się zresztą w chwili słabości sam na forum przyznałeś. Co prawda wesz to wesz ale co tam. Te pianie na mój temat zresztą to potwierdzenie tego, że to zrobiłeś. Sam przed sobą chcesz się usprawiedliwić ale powiedz sam ile miesięcy można się biczować frajerze Nowej Huty?
Co zaś tyczy się Barlinka, to skoro ja nie napisałem do jakiej wartości spadnie kurs tych akcji, to może błyśniesz intelektem i zrobisz to ty? Nie zrobisz, tego oczywiste, wiem to doskonale. Twoja bytność na forum ogranicza się jedynie do krytykowania innych. No cóż masz takie skrzywienie kręgosłupa i tyle.
No i nie napisałem mi jeszcze czy teraz donosisz na kolegów z pracy ? więc jak donosisz ?
Dnia 2012-08-01 o godz. 10:45 ~chodzik księżycowy napisał(a):
> Witam serdecznie kolegów i koleżanki też.
Dawno mnie tu nie
> było, no i dobrze. Jak wiecie moją domeną są kontrakty
> terminowe a nie gówniane spółki. Wpadłem tu jedynie na
> chwilkę a jest 1 sierpnia godzina 10.40 tylko po to aby wam
> powiedzieć, że szykują się bardzo mocne spadki na średnich
> rynkowych. Widać to jak na dłoni na wigu 20, 40 ,80 na
> kontraktach i na co się tylko spojrzy.
Chodzik Księżycowy
Minęły dwa tygodnie
01.08.2012 W20 close 2188,63
14.08.2012 W20 close 2317,70
wzrost 5,9% brawo Chodzik, jak zwykle genialnie trafna prognoza
Po prostu przestrzegam łajzo przed twoimi oszustwami.
Jestem na giełdzie już 20 lat i wiem,że nie ma ludzi nieomylnych. Gdyby tak było to z kolegami leżelibyśmy na Karaibach z haremem Kubanek i od czasu do czasu zerkalibysmy na monitor z notowaniami. Znam niewielu, którzy tak naprawdę z tego zyją (inwestując własne pieniądze). Znam też takich jak ten cały CH. K. Petały sie takie mendy kiedyś w BOŚ - u, golasy bez kasy, które naciągały naiwniaków na kasę i udział w zyskach. Czasem coś zarabiali , częściej raczej tracili i jak mieli szczęście to nie lądowali na dnie Wisły. Jak widać czas płynie a mendy znów sie kręcą.
Człowieku ?
Weź się zastanów co piszesz. Na kontraktach terminowych opieram strategię na formacjach
XABCD i zgrupowaniach Fibonacciego. Każdy kontrakt jak wiesz łajzo jest zabezpieczany stop lossem, który w tym wypadku znajduje się ponad formacją XABCD. Jeśli zakładam spadek a rynek idzie w drugą stronę to po pierwsze zamyka mi pozycję stop lossem z niewielka stratą, lub tak jak było w tym wypadku odwracam ją ! napiszę jeszcze raz aby taki móżdżek zrozumiał
ODWRACAM pozycję jeśli zostaje przełamana formacja XABCD i zgrupowanie. Kapujesz ?
Od dawna pisze, że mamy druga część fali Elliotta ,,B,, czyli wzrostowej fali. Ostatnio i to powinno być nawet na Barlinku napisałem, że kontrakty idą do góry a Barlinek nie. Więc jak Baranie Boży mogę grać na krótko. Weź się puknij w ten swój łeb. Dodam jeszcze, że barierą na wzrosty kontraktów jest poziom około 2382 na Wigu 20.
Teraz kiedy już wiesz wszystko to napisz czy donosisz na kolegów z pracy.
Do Barlinka wrócę za kilka tygodni. Obecnie nie daję najmniejszych szans na wzrosty tej spółce a wprost przeciwnie. Zostanie przełamane wsparcie i kurs spadnie. Przestaje ją obserwować a wykres usunąłem z laptopa. Są inne, które rosną więc szkoda czasu na Barlinek.
Zdrówka życzę
Tak sobie czytam te wasze miłosne liściki i nie mogę się nadziwić ??? Jak Wy się bardzo kochacie ?!
Właśnie dlatego,że Polak Polakowi wilkiem,mamy w tym kraju to co mamy,czyli NIC.....
A,,mały błąd.......Chodzik nie jest Polakiem.......no ale niech będzie,może być przyszywanym.
Jeszcze jedno,małe pytanko do Chodzika?
Jak to się stało,że na GTC wyszedłeś na zero ???? Przecież kupowałeś (sam pisałeś) po ok. 9,50 zł. a jest po 6 zł. ??? Czyżbym coś przegapił ???
Tylko nie pisz,że odrobiłeś to na kontraktach,bo to tak samo jak ja co udupiłem sromotnie na PBG,ale jeszcze więcej zarobiłem na czymś innym..Liczy się strata na danej inwestycji !!
A całokształt to inna bajka.
Nie chce być złym prorokiem ale zjaz o - 6% przy tak dużym wolumenie i obrotach może oznaczać tylko dalej kierunek na południe.Niestety ale ktoś wychodzi z papiera albo się uparł by szorować po dnie - tylko pytanie gdzie to dno ł.Byle leszcz po 400k w dużych pakietach nie ładuje w rynek.
Jedyne pocieszenie, że ktos w ogóle brał i pDA też. Niedawno przy 100 tys byłoby -10.
Nie wiadomo jak to jest. Przypomnę,że rok temu ktoś brał każ∂ą ilość po 4,20 przez parę sesji a potem rozpoczął się zjazd. Przypomnę też ,że zanim Synthos rósł to po ok. 1 zł tez było zasypywanie popytu. HGW jak to będzie, na tak wymęczonym papierze każdy odda po 1 zł. a odkupić może Sołowow i poczekać na lepsze czasy. Cały FF to 60 baniek a tyle to Sołowow ma w portmonetce. Poza tym ciekawe, że BRK miał beznadziejne wyniki a kosztował 4 zeta.