Drogi Panie Jacku, zle Pan obliczyl wejscie, gdyby dol mial byc na 8 groszach, juz wczesniej bylby pierwszy wysyp zeby naruszyc historyczny opor.
Prawdziwy dol jest na 0,04
Jest to możliwe, choć mało prawdopodobne. W serenity czułem że liźnie 4 gr, ale nie wierzyłem, że będzie podaż na 3 i kierunek na 1. Na novianie rok temu też pomyliłem się grubo i uciekłem. Tu dobieram. Dziś 50 tys akcji wystawione wczorajszym popoołudniem do PAZ. Ktoś mnie pytał o średnią. Nie wyliczę szybko wszystkich operacji, ale jest coś około 12-13 gr.
Pozdr - JAcek
Novainvest obejmuje 750 udzialów Digate Interactive Sp. z o.o., o wartości nominalnej 500 zł każdy płacąc akcjami po 0.5pln, czyli 750*500= 375tys PLN = to 750tys nowych akcji po 50gr.
750 akcji to 75% Digate Interactive
Niech ktoś mi odpowie na kluczowe pytania:
1. Ile sztuk akcji Novainvest oddała za te 75% udziałów w Digate? w komunikacie tylko czytam o cenach nominalnych papierów, ale nie o faktycznej cenie tranzakcyjnej. Jakby kupili akcjami po 50gr akcje Digate warte 500zl, daliby tylko 750tys akcji, a emisja obejmowala 7.5 mln papieru.
Jest jeszcze 4 inwestorow obejmujacych, ale to moze być podpucha.
Możliwe, że objęli nie po 500zl a po 5000 pln aby 'wyrównać' różnicę między ceną nominalną akcji NOV a ceną rynkową? W takim razie Digate dostał tak naprawdę akcje Novainvest realnie po niewiele więcej jak 5gr za sztukę?
Poczytaj trochę KSH zanim będziesz bzdury pisał. Spółka nie może wyemitować nowych akcji po cenie niższej niż nominalna! Czyli w tym wypadku cena emisyjna = cena nominalna Bez względu kto ile akcji objął, za Digate czy nie, obejmowali akcje po 50 gr bo inaczej się nie da. Największym udziałowcem Digate był obecny Prezes Nov, a nie wierze żeby gościowi zależało na wywalaniu poniżej tego za ile obejmował. Proponuję mniej nerwów, więcej analizy a przede wszystkim spokój i cierpliwość.
Akcje są jeszcze niezarejestrowane w KRS więc nikt nie musi się ujawnić. Jak zarejestrują to wtedy zobaczymy. Nie ma bata żeby przy takiej emisji nikt nie przekroczył 5%