Czy warto przenieść firmę do raju podatkowego?
Dobijają mnie koszty działalności w Polsce - chcę to zmienić, ale faktycznie przenosząc się gdziekolwiek zmienię coś na lepsze?
Oczywiście, że zmienisz. Pisząc konkretami to np. w Delaware nie ma podatku dochodowego, nie ma vatu, ani też zusu. Wylicz sobie ile rocznie przeznaczasz na to wszystko. Nawet przy małej działalności można oszczędzić kilkadziesiąt tysięcy, ale moim zdaniem to ma sens dopiero przy dużej skali.
No dobra, ale skoro jest tak różowo to dlaczego każdy tam nie przenosi biznesu? Jeśli nie ma podatków to nawet dla małej firmy będą to oszczędności rzędu kilkudziesięciu tysięcy. Masz sensowną odpowiedź na takie pytanie?
Bo jak coś zaczyna robić każdy to to przestaje mieć sens.
Nie rozumiem twojego problemu - czy sam fakt, że ponad połowa firm o największym dochodzie jest zarejestrowana właśnie tam nie wystarczy? Masz zaskakujące problemy... Kto będzie się przenosił do raju podatkowego z małym biznesem? Raczej nikt...
Co do kosztów - kontaktuj się z firmami, które realizują takie usługi. Np. http://www.polinvestor.com/
U nas oni załatwiali wszystkie formalności, cenowo było naprawdę dobrze i wciąż współpracujemy.
Popytaj, przedstaw sytuację to się dowiesz co mogą ci zaoferować.
W takim razie spróbuję już czegoś się dowiedzieć bezpośrednio od nich.
W razie pytań odezwę się tutaj. Postaram się również podać co konkretnie mi zaoferowali.
Tak będzie lepiej. Jeśli dowiesz się czegokolwiek o sumach i nie będzie poufności, to napisz dokładnie jakie są teraz koszty tego wszystkiego. Interesuje to sporą grupę osób – uciekanie z Polski staje się standardem.
Stawek nie mogę podać, ale w stosunku do możliwych oszczędności wygląda to naprawdę rewelacyjnie. Największe plusy - podatki, mniejsze formalności, anonimowość itp. Podpisałem umowę z Polinvestorem. Zanosi się, że wyniknie z tego długa współpraca.
Czekam zatem na info kiedy uda ci się już otworzyć czy tam przenieść biznes. Spółka LCC powinna powstać w kilka dni, ale nie wiem jak aktualnie wyglądają formalności. Raczej są jeszcze mniejsze niż wcześniej…
Po czacie mogę potwierdzić tylko jedno - przenosiny do raju podatkowego były doskonałym pomysłem. Koszty prowadzenia biznesu trudno porównać, nie mówiąc już o standardzie. Cieszę się, że się na to zdecydowałem - w końcu znajduję pieniądze na rozwój działalności.