Proszę o wyjaśnienie ponieważ nie rozumiem, mam np. 100.000 tys akcji kupionych po 0,05gr czyli o wartości 5.000tys zł(oczywiście rozumiem,że kurs obecnie jest niższy więc wartość też jest niższa), po resplicie będę miała 10szt akcji po 100zł, czyli o wartości 1.000tys zł, czyli będę stratna 4 tys zł, czy może tak być? czy po resplicie cena nominalna akcji będzie 100zł, ale na giełdzie będzie wyższa? proszę o przejrzyste wyjaśnienie, ponieważ nie gram za długo na giełdzie i tego nie rozumiem.
To jest nie do wiary.... Ktoś taki ma pieniądze na giełdzie.... To już nawet nie są podstawy matematyki, to podstawy zdrowego rozsądku....
I tak na szybko... Gdyby resplit miał miejsce dzisiaj to aktualny kurs wynosiłby 400 zł...
Niech mnie ktoś poprawi jeżeli sie mylę, ale skoro chca podniesc watosc nominalna akcji z 1gr do 100 zł to znaczy zamienić 10.000 akcji w jedna to oznacza, ze cena akcji na giełdzie nie bedzie wynosić 100 zł tylko dany kurs razy 10.000.
albo odkupią resztówki ,tylko skąd wezmą na to pieniądze ,albo dadzą dodatkowe akcje ,chociaż to raczej niemozliwe ,ten resplit to będzie jakiś niewypał.
No przecież piszą, że każdy akcjonariusz ma upewnić się w kwestii ilości posiadanych akcji, a więc idąc tym tropem, Dajmy na to 99gr nie jest złotówką - wszystko co nie dopełni się do 1 akcji przepadnie albo zostanie złożone w depozycie.
Obecnie cena nominalna 1 akcji = 1gr. Kurs na NC to 3 - 4 gr. Cena nominalna w praktyce nie ma wpływu na kurs, bo on zależy od innych czynników. Ilość akcji się zmniejszy ich cena wzrośnie i to wszystko>!>!>!>!>!>!>!>!
Oczywiście że nie zatwierdzą ponieważ jednym z warunków jest aby emitent znalazł się na liście Alertów. A serenity na takiej liście nie ma. Po za tym jest wiele nieścisłości w tych uchwałach. Ze niby ma nie dojść do resplitu jeżeli nie będzie pełnego raportu. Bo czyli każdy akcjonariusz ma niby raportować o stanie akcji. bzdura
resplit czy scalenie oznacza jedynie, po prostu dalsze spadki.
Teraz żeby coś spadało jest dość trudno, ale po resplicie .... można zaliczać następne dołki
Dlatego pytanie na co liczy autor, bo chyba nie na to, że wywali akcje w rynek robiąc sobie "powietrze" resplitem i ustanawiając kurs jednej akcji co najmniej na 100 PLN? Migiem spadnie z powrotem na dno.. Ktoś na prawdę powinien przyjrzeć się tej spółce i ograniczyć nazwiska co niektórych osób do jednej literki z kropką..
Ludzie WARTOŚĆ NA JEDNA AKCJĘ WAM SIE NIE ZMIENI jezeli teraz macie wycenę rynkową spółki 12-16 (3-4gr) milionów, a 1g to 4 miliony to po resplicie wartość na jedną akcje będzie taka sama 100zł 4 miliony, 300-400zł >12-16 Pytanie czy warto za tyle brać???. Dlaczego nie wysypują juz grubasy po 3-2gr skoro maja niby mieć taka stratę? Obawiam się raczej kolejnej emisji akcji dla Ratikonu albo Nalepy, oczywiście po jakimś czasie.
Nie chce Was straszyć ale obserwując ostatnie resplity to czuję Wielką Dupę! Veno resplit 1 : 155. Cena nominalna poleciała z 1 gr. na 1,55 zł. A kurs po resplicie zleciał z 4 zł na 50 - 60 gr. ATS Energy 1 : 50. Nominalna z 1 gr. na 50 gr. Kurs jak latał powyżej 1 pln tak teraz się kisi po kilkanaście groszy. Tutaj jak wyskoczą z 300 - 400 pln to poniżej 100 pln zleci na bank. Pytanie - gdzie się zatrzyma.
Tak czy siak powodzenia.
Panowie w większości przypadków resplit kończy się źle dla małych i tyle. Nie ma absolutnie żadnej podstawy do scalania akcji w takim wymiarze i nie wiem czy to już nie kwalifikuje się do KNF. Niczym tego nie wytłumaczą. Najprędzej chcą sobie zrobić górkę, żeby móc dalej sypać, bo już nie ma w co sypać. Do tego dojdą emisje bez PP, obejmowane za jakieś kosmiczne pieniądze i sypane dalej w rynek, ulicy, której się będzie wydawało, że bierze papier za darmo. Tego jestem niemal pewien i za jakiś czas wyciągnę mój post do góry. Niestety ta spółka, mimo, że przy wielu innych na NC wyglądała że ma ciekawy biznes, to okazuje się kolejnym krzakiem do wyciągania pieniędzy. A Ratikon? Słup? W każdym razie chyba nikt o nich nie słyszał. Trzeba z tym skończyć, a można to zrobić tylko przez niedotykanie tych akcji. Problem mają udupieni już posiadający papier. Na szczęście mam tego niewiele..
Na wstępie powiem akcji Serenity nie mam. Wy wierzycie w to że ktokolwiek zaklepie scalenie akcji 10000:1 ??? Jak znam życie pojawi się jakieś info typu "oczywista omyłka pisarska". Nie pamiętam bym słyszał kiedykolwiek o tak dużym re-splicie na gpw.
ten resplit to wyłudzanie pieniedzy bo jak ktoś ma końcówke 2000 akcji ,to jak nie kupi 8000 ,to mu te 2000 przepadnie ,a po co kupować te 8000 ,jak po resplicie znowu spadnie o 90% .Mogli ustalić 1000 000 do 1 ,to większości by wszystkie akcje przepadły.