historia sprzedarzy browaru pokazuje że tylko razem mają szanse
to dziwne ale osobno ani jedni ani drudzy nie maja szans
czyli nic lub wszystko razem i do przodu i co ciekawe idzie niby pod górkę ale świetnie
nawet jak wydaje się że ich niby nie stać to kupią albo DOSTANĄ
przypominam że umowa zakupu Trzemeszna sięga roku 2002
a trzeba przypomniec że Pepees (krochmalnia + browar ) w całym 2002 r był wyceniany na 11 mln do 20 mln
czyli Trzemeszno w zawieranej umowie wyceniane było w okolicach 10 mln zł
biorąc pod uwagę wycenę z umowy sprzedarzy Trzemeszna z 2002 r i utratę zysków na 10 letniej działalności gospodarczej
Jakby nie patrzec wychodzi na to że Skarb Państwa będzie skłonny do przekazania Trzemeszna plus dopłaty firmie Pepees iluś mln zł z części dywidendy za 10 lat działalności za to że Pepees zgodzi się uregulować zaległą umowę
czyli będzie jeszcze dodatkowa kasa na inwestycje cos takiego
Skarb Państwa jest w kropce bo kto wie może to jest mimo wszystko dobra chwila
A trzeba przyznać że wieloletnią wprawę w sądzeniu się to Ppees posiada
Znamy podobne historie np PZU
ojo joj
Zobaczymy, jezeli kupia Trzemeszno to z pewnościa powstanie liczący się gracz na rynku skrobi i nie tylko. Z jednej strony to dobrze że cena skrobi spadła od szczytu bo to powoduje że SP nie będzie miał argumentów aby windować cenę, więc jest szansa aby pepees kupiło Trzemeszno po przyzwoitej cenie. Jeżeli kupia Trzemeszno to obecna cena groszowa pepeesu pójdzie w zapomnienie.
pozdrawiam wytrwałych pepeesiaków
Będę zdziwiony jesli za 2012 r. PEPEES będzie mieć dodatni wynik finansowy, a Wy marzycie o przejęciu Trzemeszna. Poza tym przejecie Trzemeszna przez PEPEES byłoby początkiem końca dla tego naprawde dobrego zakładu. Być moze zostanie przejęty, ale przez Spółkę Pracowniczą, taką mam nadzieję.
Kilka dni temu Trzemeszno zasiliło SP 17 milionami dywidendy za 2011 i pewnie 2012 nie będzie gorszy... Zastanawiam się, jaka może w tej sytuacji być realna cena za taką "kurę" ? Jak Wam się wydaje?
Cześć Wiesiu, dawno nie pisałeś. Mam wrażenie że piszą osoby, które nabyły akcje całkiem nie dawno i chyba nie znają całej historii spółki. Jak dla mnie MSP nie rozstrzygnie kwestii prywatyzacji do czasu gdy nie zakończy się możliwa procedura odwoławcza od poprzednich wyroków - łącznie z sądem najwyższym. Myślę że rozwiązaniem w tej sytuacji byłoby zawarcie ugody z konsorcjum. Spółka plantatorska ma więcej funduszy niż Pepees. W jakim przedziale sprzedałeś swoje akcje?
pozdrawiam
M
Jeśli juz powołujemy sie na historię, to:
1. Nigdy nie istniała żadna umowa kupna - sprzedaży Trzemeszna
2. Kluczowy w sprawie wyrok zapadł już kilka lat temu i - co najważniejsze - jest on niewykonalny!!!
W tej sytuacji na MSP nie ciąży żadna presja szybkiego dogadywania się z kimkolwiek, wręcz przeciwnie, bo przecież każdy kolejny rok obecnego stanu, to pokaźna dywidenda z Trzemeszna w budżecie państwa!
trwa dramat zdesperowanych kupujących akcje firmy pepees którzy za wszelką cenę chcą dokupić akcje w atrakcyjnej cenie
widząc brak chętnych do sprzedarzy akcji szaleją jak pijany byk w oborze
raport 22/2012. czy w jezyku dyplomacji oznacza to, że cena oferowana przez Pepees jest za niska. jeśli chcecie kupić to musiecie poprawić ofertę, macie czas do 20 sierpnia
wyglada że wbrew opini niektórych forumowiczów pepees ma dużą szanse na zakup trzemeszna,a sprawa pewnie dotyczy wypaty dewidendy przez SP.więc może i cena zakupu będzie niższa. wg mnie nalezy poczekać.
Dnia 2012-07-16 o godz. 14:36 ~pijany byk w oborze napisał(a):
>
trwa dramat zdesperowanych kupujących akcje firmy pepees
> którzy za wszelką cenę chcą dokupić akcje w atrakcyjnej
> cenie
widząc brak chętnych do sprzedarzy akcji szaleją jak
> pijany byk w oborze
gdzie ty widzisz zdesperowanych, ktorzy chca akcje tej spolki kupic? pies z kulawa noga sie tym g... nie interesuje. Od chwilowego ponad zlotowkowego wystrzalu kurs idzie w kierunku historycznego dna. W przyszlum tygodniu 6 po przecinku.
Dnia 2012-07-16 o godz. 19:18 ~mietunek napisał(a):
> masz na myśli Trzemeszno ? :) Chcą zrobić wezwanie na
> pepees ? Wezwanie było po 270 zł (2,70 zł po splicie) w
> 2007
Wyobrazic to moge sobie, ze nawet 6 w lotto trafie i nic poza tym. Trzemeszno Pepees kupuje? Tego jeszcze nie grali.
Prezydent mianował dziś nowego ministra rolnictwa - Stanisława Kalembę. Posłuchajcie wypowiedzi Kalemby z 09.05.2012 (od 13:25:50):
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/transmisje_arch.xsp?unid=FF7AEDA0DA9F97F1C12579ED004BCB00
Dnia 2012-07-31 o godz. 16:06 ~kpw napisał(a):
> Prezydent mianował dziś nowego ministra rolnictwa -
> Stanisława Kalembę. Posłuchajcie wypowiedzi Kalemby z
> 09.05.2012 (od 13:25:50):
> http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/transmisje_arch.xsp?unid=F
> F7AEDA0DA9F97F1C12579ED004BCB00
Ciężka sprawa z tym całym przejęciem :/ ... PePeeS chce 90,4%, więc pozostałą część 9,6% może weźmie Ten Skład Plantatorów i Pracowników PPZ Trzemeszno i będzie prywatyzacja zakończona, a jak nie taki wariant by wszedł w życie to "ta cała impreza" może trwać kolejną dekadę z haczykiem.
Bankrut moralny - interesujące określenie PePeeS-u :).
Dziwne by było gdyby kalemba był po stronie pepeesu w końcu kiedys będą wybory do sejmu i juz walczy o głosy. Jak słychać w końcowej części pepees ma większe szanse niz grupa plantatorów ze względu na podstawy prawne. Nalezy uważnie posłuchać. Więc poczekajmy jeszcze kilka dni. pozdrawiam
Dnia 2012-08-13 o godz. 20:20 ~Jerzy napisał(a):
> Uważam podobnie, jest szansa na kupno Trzemeszna i dobrze
> jakby Pepees go wykorzystał. Uzbrajam się w cierpliwość.
To ja już od lat jestem uzbrojony w cierpliwość i wciąż czekam na coś więcej niż złotówka z haczykiem. Zobaczymy, co z tego zamieszania wyniknie - jak mnie pamięć nie myli to do 20 sierpnia PPS ma zaktualizować swoją ofertę.
Sądzę że mało co zmieni podanie wyników za pierwsze półrocze.Co do przejęcia Trzemeszna to nikłe szanse. Współczuję tym wszystkim co "wtopili" pieniądze w to d...o.
Proponuję wyjście z tej marnej spółki i wejście w coś konkretniejszego.
Dnia 2012-08-14 o godz. 09:46 ~analityk napisał(a):
> Sądzę że mało co zmieni podanie wyników za pierwsze
> półrocze.Co do przejęcia Trzemeszna to nikłe szanse.
> Współczuję tym wszystkim co "wtopili"
> pieniądze w to d...o.
Proponuję wyjście z tej marnej spółki
> i wejście w coś konkretniejszego.
Może jakaś sugestia, co jest bardziej konkretne niż PPS? Bo jako "analityk" możesz mieć rację i stąd moje powyższe pytanie.