NORWEGOWIE MIELI JUŻ AKCJE PEREŁKI I CAŁY CZAS DOBIERAJĄ BO ZWIĘKSZYLI ILOŚĆ!!!!!!!!!!!NA PEWNO COŚ WISI W POWIETRZU!!!!!!!!!!!!!!!CZAS POKAŻE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!30 MAŁO PRZED NAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
to było wiadomo od dawna. Narodowy fundusz inwestycyjny Norwegii kupił akcje kilku polskich spółek w tym Cognora.
Teoretycznie to dobra informacja dla spółki bo fundusz ten zazwyczaj inwestuje w stabilne firmy. Widocznie ich analitycy uważają żę Cognor jest stabilną firmą z perspektywami na rozwój.
Czemu nikt w Polsce nie podziela ich zdania i nastawienia ?
Pewnie z powodu komunikacji spółki z inwestorami i mega płynnością akcji.
Tak na marginesie to sam Ferrostal jest wart jakieś 250-300 mln PLN czyli jakieś 70-120 mln PLN więcej niż obecna kapitalizacja spółki a nie jest to najatrakcyjniejsze aktywo grupy.
Podnoszony problem zadłużenia to granie na gorącym temacie. Każda firma posiada kredyty i każda upadnie jak bak wypowie umowę kredytową. Nikt nie trzyma gotówki na kontach na wypadek wypowiedzenia kredytów. Poza tym, obligacje spółki mają termin wykupu na 1.02.2014. więc do zapewnienia refinansowania pozostało spółce półtorej roku negocjacji.
Jakie to zadłuzenie??Celowo strasza tym dlugiem. Kazda spolka ma dlugi cog ma 400 mln i zarabia ponad 100 mln zł rocznie, drugi rok z rzedu. Do tego Sztuczkowksi moze w razie czego oddac akcje ktore bedzie miał z warantów.
ale zeby oddal te akcje z warrantow to cena akcji musi byc kilka razy wieksza od obecnego kursu zeby miedzy innymi mi oplacalo sie wchodzic w akcje za 4 pln z warrantow, nie wiedzialem o tych norwegach, ladnie to wyglada ale cena w czarnej du....
Czym jest kurs? Emocjami w obecnych czasach. Najważniejsze jest to ze papier pozbierany przez fundusze. Jeden ciagle gra i zbiera. Sam trzyma kurs i zwieksza zaangazowanie. Dobrze ze nie wywala tylko dobiera, zaraz bedzie miał 5 % Zobacz w arkusz. Jesli fund zechce, lub Sztuczkowski to małym kapitałem zrobi 5 zł. Arkusz jest pusty. Ci co maja wiedza co maja i nie maja zaiaru oddawać. Jak ci sie spieszy to idz gdzieś indziej. PBG.
Tu jest przynajmniej pewność, że bedzie dobrze, a nawet bardzo dobrze, czas mam.
Ruszy jak nie bedziecie oddawać reszty tego co wam zostało, przeskakując na super dochodowe inwestycje typu PBG, Kilku myslało ze zrobia interes zycia zarobia krocie i wroca na cog ktory bedzie na nich czekal :)