Zostałem rok temu namówiony na SuperFundusz w compensie. Później trafiłem na forum i osiwiałem jak zobaczyłem ile mogę dostać za jakiś czas kasy. Wpłacam co miesiąc 200 złotych. Czyli wpłaciłem ponad 2000 złotych i nie wiem co robić, czy dalej płacić czy zrezygnować i stracić tylko te 2 tys.
Zadzwoniłem do doradcy który podpisywał ze mną tą umowę, pokazał mi nowe OWU tłumacząc że teraz weszły nowe akty prawne regulujace fundusze inwestycyjne.Według jego tabelek "opłata zmienna za wykup całkowity pobrana jednorazowo jako % watrości aktywów fynduszu powstałych w wyniku zainwestowania składki regularnej należnej za:
- pierwsze dwa lata Okresu ubezp. ( i ty są wartosci procentowe zależne od wieku ubezpieczonego na dzień początku odpowiedzialnosci, i rok w którym dokonujemy wykupu)
- trzeci rok i kolejne lata okresu ubezpieczenia ( 0%)"
rozumiem to tak ze opłata pobierana jest z tych 2 pierwszych lat + koszty dodatkowe, za wykup 20 zł, obsługa unowy mies 8 zł+ ...0,75% miesiecznej wartosci aktywów
wiec myśle sobie że moze nie jest tak źle, i że za jakieś 10 lat nie pożałuję inwestycji. po powrocie do domu zobaczyłem poniżej tej tabelki:
2. Niemniejszy aneks w brzmieniu zatwierdzonym Uchwałą Nr 45/2011 Zarządu Compensa ....... z dnia 2 sierpnia 2011r. wchodzi w życie z dniem 2 sierpnia 2011 i ma zastosowanie do umów ubezpieczenia zawartych na podstawie ogólnych warunków o których mowa ..., w których początek odpowiedzialnosci Towarzystwa przypada w dniu 1 pazdziernika 2011 lub w terminie poźniejszym."
A co jeśli w terminie wczesniejszym. Ja mam początek odpowiedzialności TU w lipcu. Doradca twierdził przez telefon iż jest tu błąd w zapisie i takie tam, że według nowych warunków mnie też to dotyczy.
A ja mam pytanie czy przypadkiem nie jestem oszukiwany. No bo nie rozumiem jak mogli wydać OWU z błędem. Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwosci?
o jakim akcie on mógł mówić, i czy faktycznie nowe warunki też mogą mnie dotyczyć.
OWU to świętość!!!. Niech Ci doradca to co powiedział potwierdzi mailem. Jeżeli chcesz mieć pewność, zadzwoń na infolinię.
Swoją drogą warto oszczędzać w każdej postaci.
Doradca kłamie...
Nie może być błędu w OWU.
Jeśli w OWU jest błąd to TU wypuszcza "aneks" do regulaminu.
Doradca cię kłamie, bo jak zerwiesz polisę to on będzie musiał oddać prowizję...
i będzie cię kłamał cały czas bo potem może dostawać jeszcze prowizję od twoich aktywów więc im więcej lat będziesz płacił i więcej miał w polisie tym większą prowizję raz do roku on dostanie.
Są też uczciwi doradcy... ale jest ich garstka.. większość to kłamcy i naganiacze.
jezeli wchodzi jakis aneks do owu z dniem przykładowo 11.11.2011 i obowiązuje wszystkie umowy od tego dnia u późniejsze to logicznie nie działa wstecz, więc jeśli tego faktycznie nie było to Ciebie nie obejmuje, jedyne co mogłoby się wydażyć to to że przysyłają Ci pismo o zmianie warunków i ty możesz się na nie nie zgodzić.