Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Zarząd Przedsiębiorstwa Przemysłu Spożywczego "PEPEES" S.A. ("Spółka") informuje, iż dniu 5 czerwca 2012 r. Spółka złożyła ofertę na nabycie od Skarbu Państwa pakietu 90,40% udziałów w Przedsiębiorstwie Przemysłu Ziemniaczanego "Trzemeszno" sp. z o.o. z siedzibą w Trzemesznie.
Wojciech Faszczewski - Prezes Zarządu
To teraz brakuje do kompletu przegłosowania emisji akcji (prezes mówił, że ewentualny kredyt na zbyt długo obciążyłby wynik finansowy spółki), podciągnięcia kursu przynajmniej ponad 2zł, zebrania kasy z emisji, zapłacenie i jesteśmy świadkami tworzenia się Polskiej Skrobi S.A.
Wariant trzecie to kolejne przeciąganie w czasie:
3. informacja że złożono ofertę (może to krótkotrwale wywindować kurs do góry przez osoby nie obeznane w temacie) oraz WZA podejmujące uchwałę że pieniądze będą z emisji nowych akcji. (...)
krótkotrwałe wybicie już jest. Pytanie w jakim stopniu chcę to kupić za kredyt a w jakim z emisji.
nawet jak przegłosują emisję to nikt im PP nie wykupi po 0,90 (no... może po 0,50), chyba że wyciągną kurs, ale w to wątpie, ale..... nie przejdzie emisja, już to przerabialiśmy
Niestety ale struktura akcjonariatu się nie zmieniła, więc podział głosów również. Dla mnie szansa na dłuższe wybicie to kredyt z banku, w przeciwnym wypadku to tylko nie potrzebne zawracanie głowy. To najgorszy z możliwych czas na emisję. Nie mniej jednak sama informacja o tym że złożyli jest bardzo dobra, spodziewałem się większego podbicia przy tak wyprzedanym rynku. Jedyna możliwość to utrzymanie kursu na wysokim poziomie tak by opłacało się wchodzić, tylko że to powinni już jakiś czas temu zrobić by nie wyglądało na sterowanie kursem pod emisję.
ważne ze złożyli ofertę, a biorąc pod uwagę obecna ciężka sytuacje na rynkach SP pewnie zgodzi się na warunki zaproponowane, nie sądzę aby pepees złożył ofertę bez załatwionego kredytu
a dlaczego to nie jedyna wg ciebie?, skarb państwa ma jakies zaległe zobowiązania wobec pepeesu.
a co do ceny skrobi to wyglada na to że jest 100% wyższa od najnizszej ceny
Jestem ciekaw ile osób czekało ze sprzedażą akcji właśnie na ten moment ogłoszenia zakupu T. a nie przeczytało tego dzisiaj i będzie chciała sprzedać jutro.