Ludzie opanujcię się i poczytajcie o giełdzie a dopiero później inwestujcie
Sprawdź sobie kiedy był dzień na ustalenie prawa do dywidendy, bo chyba już nic Ci z tej obecnej nie skapnie no chyba tylko ślinka :)
Człowieku czytaj co napisałem!!
Liczę na drugą - likwidacyjną dyw. Uważm, że w ciągu roku Kawa rozprzeda co ma i wypłaci 2 dyw. Po 1 dyw w spółce zostanie ok. 170 mln w zł + ok.530 w aktywach trwałych. Sądzę, że sprzeda to wszystko (Stokrotkę i nieruchomości) za ok. 900 netto; więc razem podzieli ok. 1000 tj. 69zł/ak co da na czysto ok. 56.
Dnia 2012-06-04 o godz. 17:47 ~axaa napisał(a):
> Doskonale.Czy masz na to dowody? A może znasz Kawę?Ale
> kalkulacja prawidłowa.
Nie wiem o jakich dowodach piszesz; nie znam też Kawy chociaż jestem z Lublina.
Kalkulacja wydaje się prawidłowa i realna dlatego nie mogę się nadziwić maluczkim sypiącym po 20-50 akcji bez żadnej wyraźnej przyczyny.
Np. Rabo Bank , przejmuje BGZ a potem wypad z gieldy i robią co chcą , np rozwój biznesu w Rumuni.. , albo Optimus - podobna historia ... ( obecnie CD Red )
KNF chce, żeby Rabo utrzymał BGZ na GPW przy ff na poziomie 25%, więc nie jest to dobry przykład, ale z odpowiedzi wnioskuje, że technicznie jest to do przeprowadzenia. Czy ktoś wie jak to można przeprowadzić?
Czyli któryś z udziałowców powinien ogłosić wezwanie. Interesuje mnie, czy wezwanie na spółkę można opłacić pieniędzmi tej spółki, czy trzeba najpierw ją wykupić. Wezwań i wycofań było wiele, ale po wyprzedaży Emperia będzie jedynie rachunkiem bankowym. Ciekawe jak to rozegrają?
Ważą się losy grupy, duży apetyt na sklepy Emperii ma fundusz Mid Europa?!!Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał już zgodę dla Gemma Investments, spółki należącej do grupy Mid Europa Partners, na przejęcie kontroli nad spółkami Stokrotka!(parkiet.com).
Czyli możliwe jest też przejęcie przez wezwanie przez podmiot zewnętrzny. Ciekawe jak to rozegrają, bo na pewno maja już swoją strategię. Z uwagi na fundusze w akcjonariacie raczej nie przewidywałbym wałka na tym papierze.
Dzisiejsza wysypka do 37 dała okazję grubasom do zwinięcia sporych ilości papieru na kupkę. Najwięcej jednorazowo łyknęli na fix-ie po 43,9.( mimo podjazu o prawie 7 zyla!) Większość papieru prawdopodobnie pójdzie "na kupkę" a nie do oddania spekulacyjnie. Np. jednorazowa wziątka 10 koła nie jest możliwa do rozprowadzenia pod górkę przy takim lichym popycie "z lewej".
Czy dzisiejsza zbiórka zakończyła spadki? Nie wiem, nie jestem wróżką. Tego typu papier po znaczącej obcince na dywidendę trudno analizuje się tech, po obcince ponad 56 pln zniesienia fibo nie ma gdzie zaczepić.
Na tytułowe pytanie - dlaczego spada?? - jedną z możliwych odpowiedzi jest: puściły zabezpieczenia na rach z kredytem. BM i bank udzielający kredytu nie bierze pod uwagę, że po15-tym czerwca rachunek zostanie zasilony sporą kwotą z dywidendy. Liczy się formalna wycena rachunku na koniec dnia i jak spadła poniżej zabezpieczeń należy dopłacić lub wysprzedawać aż poziom zabezpieczenia kredytu będzie zgodny z umową.
Po dywidendzie papier dołowano z 52 do 45 i zawory puściły.
Dzisiaj wywali bez ładu i składu a więc już nie gracz ale makler/ maklerzy z biura/ biur na żądanie banku kredytującego. Byle zdążyć do 16 -tej i do domciu.
Sytuacja może się powtórzyć; po wycięciu z list kredytowych PBG i HBP te papiery mają wycenę "zero" do kredytów. W biurze, w którym mam rachunek taką decyzję podjęto dziś po południu. Klienci kredytowi (o ile nie dopłacą) będą wystawiać nisko różne papiery, a jak sami nie zejdą to biura im póżniej wypiorą niektóre papiery z rachunku na lewo
Niektóre programy do analizy AT potrafią uwzględnić odcięcie dywidendy. Wychodzi mi, że wsparcie jest w okolicach 40 pln, co zresztą było już wczoraj widać.