Witam wszystkich. Jak myślicie, na jakim poziomie się zatrzyma ? Historycznie najniższy kurs to chyba pod koniec 2008 wynosił ok.40,50 PLN, chyba że się mylę. Może tam będzie opór. Proszę o poważną rozmowę Pozdrawiam.
Dnia 2012-06-02 o godz. 11:10 ~takiinwestorek napisał(a):
> Witam wszystkich. Jak myślicie, na jakim poziomie się
> zatrzyma ? Historycznie najniższy kurs to chyba pod koniec
> 2008 wynosił ok.40,50 PLN, chyba że się mylę. Może tam
> będzie opór. Proszę o poważną rozmowę Pozdrawiam.
Witam. W 2006r kurs oscylował wokół 33pln. Ale nie o to tutaj chodzi. Przeglądam transakcje i widzę że kurs jest obniżany poprzez zlecenia naprawdę niewielkie np. 15, 28, 30 szt.
Nie przypuszczam by drobny inwestor był TAKI GŁUPI i popychał akcje ze stratą 16-20pln/ szt.
Pytanie ? Kto handluje między sobą? Fundusze? Możę! Tylko co by to miało na celu?
Wniosek. Łapanie się na mega dywidendy nie jest zdrowe dla naszych pieniędzy ; a jeszcze na dodatek na tak mało płynnym walorze
Masz rację, że pokusa tej dywidendy na rzie nie wyszła na dobre, ale mam nadzieję, że tylko na razie. Nauczka na przyszłość. A z drugiej strony, w tamtym tygodniu zaangażowały się w posiadanie dwa fundusze, to może jednak nie będzie tak źle?
Kurs można łatwo obniżyć małymi kwotami co zresztą widać jak na dłoni. Ludzie zaczną się ustawiac po prawej i zapełniać te strone coraz niżej. Potem ktoś zacznie zbierać by sie obłowić sporą dawką akcji do 50 zł. Następnie kurs zacznie rosnąć.
To jest logiczne bo grubas nie mial szans obkupić się po 50 bo była za mała podaż i by podniósł wysoko kurs.
Tak. Tylko że one (fundusze) nie kupowały akcji lecz je DOSTAŁY W PREZENCIE!
Sytuacja na walorze jest NIEJASNA.Fundusze mają ~6 ,1mln akcji. Kto ma resztę?
Pytanie co dalej jest zasadne. Myślę że KAWA powinien coś powiedziec . Należy zachowac spokój , bo bynajmniej ja nie zamierzam narobic sobie strat.
Ale , ale . Słyszałem opinie że spółka jest transparentna; po tym co się dzieje zaczynam wątpic.
Widac, tez tutaj ogólną niechęć do inwestowania w akcje którą widać na szerokim. Krążymy wokół wsparcia na szerokim i nie wiadomo czy nie posypiemy się niżej. Ciekawi mnie też zachowanie kursu po wypłacie dywidendy.
Dywidenda za dwa tygodnie ; i nie sądzę by była reinwestowana w EMPERIĘ.
Tak na marginesie ; jestem na GPW od 1990r czyli od początku i jeszcze w takim g.......e nie tkwiłem nigdy. I nie bardzo widac sposobu na wyjście z niego.
Zarząd i RN "mają" ( poprzez odrębną umowę cywilno - prawną , bo przecież nie darowali akcji za darmo ) certyfikaty jednostek uczestnictwa w funduszach i NIE MUSZĄ TEGO FAKTU RAPORTOWAĆ na GPW !!!!
Natomiast fundusze w ich imieniu np. obecnie sprytnie obniżają kurs jednocześnie zbierając akcje , a do wydania bez podatku od dywidendy jest ponad 170 mln złotych - na spółkę o której wie wszystko Zarząd i RN , bo sami negocjują sprzedaż części detalicznej i nieruchomości .... I akcje , które nawet po podatku od dywidendy będą warte jeszcze w tym roku ponad 90 PLN można kupić tanio jak barszcz
Dnia 2012-06-02 o godz. 12:37 ~sd napisał(a):
> Zarząd i RN "mają" ( poprzez odrębną
> umowę cywilno - prawną , bo przecież nie darowali akcji za
> darmo ) certyfikaty jednostek uczestnictwa w funduszach i
> NIE MUSZĄ TEGO FAKTU RAPORTOWAĆ na GPW !!!!
Natomiast
> fundusze w ich imieniu np. obecnie sprytnie obniżają kurs
> jednocześnie zbierając akcje , a do wydania bez podatku od
> dywidendy jest ponad 170 mln złotych - na spółkę o której
> wie wszystko Zarząd i RN , bo sami negocjują sprzedaż
> części detalicznej i nieruchomości .... I akcje , które
> nawet po podatku od dywidendy będą warte jeszcze w tym roku
> ponad 90 PLN można kupić tanio jak barszcz
Chyba, że jest
> jakieś inne wytłumaczenie
Kolego SD! To proszę mi staremu wydze wytłumaczyc KTO DO CHOLERY SPRZEDAJE ZE STRATĄ 18-20PLN?
Niestety , ale bardzo łatwo jest wywołać efekt paniki wśród tzw drobnego akcjonariatu , zresztą podobnie się robi w drugą stronę jak drobny akcjonariat kupuje przewartościowane akcje .
Ogólnie nie jest ciekawie. A tutaj w/g zapowiedzi do końca drugiego kwartału czyli do końca czerwca ma zapaść decyzja w sprawie segmentu detalicznego, oraz do końca roku sprzedaż nieruchomości za 360 mln, to może jednak nie będzie tak tragicznię?
Detal maja sprzedać do końca września - przesunęli termin żeby za dywidendę ( 170 mln złotych dla Zarządu I RN ) obłowić się tanimi akcjami i zarobić dodatkowo przy obecnym kursie jakieś ok 100 % .
360 mln złotych to wartość księgowa nieruchomości nie przypisanych do segmentu detalicznego ( czyli m.in. po amortyzacji , a niektóre kupowane kilka , kilkanaście lat temu , gdy były "okazje" inwestycyjne ) . Cenę minimalną jaką mają uzyskać to 500 mln zł.
Kurs znalazł się w strefie bardzo ważnych wsparć Pivot Points i przekroczył S1-45,80. Następne wsparcia to S2-43.10 i S3-39.50. Można liczyć na lepszy czerwiec, ponieważ kurs znalazł się w strefie bardzo ważnych wsparć technicznych.Obroty są niewielkie więc prognozuję odreagowanie w czerwcu. Z drugiej strony pomijając posiadaczy akcji i ich chęć uśrednienia kursu to kto ma kupować akcję i z jakiego powodu?!!! Trzeba czekać na dobre INFO ze spółki?!!!