tylko co wybrać? mam dwie opcje - sprzedać i dać se luz, albo dokupić i mieć więcej GTC po 4,5 :) ciekawe jak "większość", bo jeśli te pp będą tanio chodzić, to... :)
Pohandlujesz ale PDA - a to znacząca różnica. Zanim bowiem nimi pohandlujesz - aby uzyskać tą możliwość najpierw będziesz za nie musiał zapłacić żywą gotówka. Po to są zapisy.
"Od 5 do 11 czerwca 2012 r. w obrocie giełdowym znajdą się jednostkowe prawa poboru, notowane jako niezależny papier wartościowy. W okresie tym będzie można kupić lub sprzedać jednostkowe prawa poboru. Z chwilą zakończenia zapisów na akcje oferowane, niewykonane jednostkowe prawa poboru wygasają i nie uprawniają do jakichkolwiek świadczeń w ich miejsce."
jedno uprawnia do objęcia 0,46 akcji za 4,5 (czy jakoś tak)
pp będą notowane jak każdy inny papier, więc mogą chodzić od wtorku tak po 2zł, jak i po 10 groszy... ale pewno rozpoczną gdzieś w okolicach 50gr ;-) - jak je sprzedaż to nie kupisz akcji, a jak dokupisz to możesz się na więcej zapisać...
kurs jest sporo wyżej od poziomu odcięcia, pomimo słabego rynku zachowuje się bardziej niż poprawnie...nie zdziwi mnie dzisiaj zerowe zamknięcie bo widać że handel odchodzi w najlepsze...szczególnie po wczorajszym kilkumilionowym PKC na fixie. Wydaje mi się że spółka jest zdrowa i kwestią czasu będą stabilne acz powolne wzrosty..
wasz problem polega na tym, ze kupujecie dzis!!!!! akcje nowej emisji. Nim bedziecie mogli je sprzedac minie sporo czasu prawda? Gieldy moga do tego czasu isc w strone 1800 ptk ( oby nie bo nie zycze wam tego) ale musicie miec swiadomosc ze nie bedziecie mogli nic zrobic z akcjami bo one nie beda w obrocie jeszcze. Stare gtc sie zwali np na 4 zl lub 3,60 ( a potrafi spadac ) a wy zostajecie z nowymi akcjami ktorych sprzedac nie mozecie bo nie sa notowane.
To jest najgorsze w tej emisji. Bo to nie hossa na rynkach tylko bessa.
Zrzad GTC przyznaje ze obecna emisja jest ratunkowa
Cytat z 01 czerwca 2012r:
.
Zarząd GTC oświadczył, że grupa nie posiada wystarczającego kapitału obrotowego na pokrycie swoich bieżących potrzeb, tj. na okres co najmniej dwunastu miesięcy od daty prospektu.
"Zdaniem zarządu, przy założeniu, że grupa będzie nadal efektywnie zarządzała swoimi aktualnymi zobowiązaniami, kapitał obrotowy grupy powinien wystarczyć na pokrycie obecnych potrzeb grupy przez okres co najmniej dwunastu miesięcy od Daty Prospektu po uwzględnieniu maksymalnych wpływów netto z oferty
.
Nie wyglada to dobrze
to dobrze, że to NASZ problem - wnioskują z wpisu Ty nie masz akcji GTC, nie masz PP, więc spokojnie odkupisz od nas - zdesperowanych po te 3,60 - dzięki za ostrzeżenie - ja jednak ryzykuję - Ty czekaj - na pewno masz rację ;-P