Na ostatnich sesjach ktoś delikatnie podbiera. Zbliża się uchwalone wezwanie po 6.15, więc cena ponad 4 wydaje się do osiągnięcia. Czy już wyjaśniła się sprawa uczestniczenia am. w tym wezwaniu??
https://www.bankier.pl/wiadomosc/08OCTAVA-Informacja-o-otrzymaniu-przez-Fundusz-zawiadomienia-o-zbyciu-znacznego-pakietu-akcji-Octava-NFI-S-A-2550426.html odpowiedź na Twoje pytanie jest w pkt 6 tego komunikatu. Ms jest podmiotem dominującym wobec Octavy- więc nie może brać udziału w tym wezwaniu. Koniec kropka
To widziałem, ciągle jednak nie jest dla mnie jasne na który dzień liczy się stan posiadanych akcji. Logika mówi, że powinno być na ostatnim walnym; ale......???
Prawo tak stanowi -podmiot nie może zbyć akcji jeśli została podana informacja o "zamiarze!" ogłoszenia wezwania. Tak więc teraz ms nie może w myśl prawa zbyć posiadanych akcji funduszu. Na ostatnim ZWZA kiedy było już wiadomo o skupie i jego parametrach MS posiadał już te udziały więc mają ręce związane. Zresztą dobrali dokładnie co do sztuki jakieś 174000 akcji by przekroczyć ten próg 50% po co by to robili?
Dnia 2012-05-31 o godz. 10:59 ~michu napisał(a):
> Prawo tak stanowi -podmiot nie może zbyć akcji jeśli
> została podana informacja o "zamiarze!"
> ogłoszenia wezwania. Tak więc teraz ms nie może w myśl
> prawa zbyć posiadanych akcji funduszu. Na ostatnim ZWZA
> kiedy było już wiadomo o skupie i jego parametrach MS
> posiadał już te udziały więc mają ręce związane.
I tu znowu wątpliwość kiedy liczy się ten zamiar; czy np. nie z dniem ogłoszenia wezwania? Nasze "orły" uchwalają wyjątkowo mętne prawo, więc wszystko można interpretować jak się chce.
>Zresztą
> dobrali dokładnie co do sztuki jakieś 174000 akcji by
> przekroczyć ten próg 50% po co by to robili?
To wiedzą tylko oni!
Logicznie jest oczywiście, że są i zawsze byli podmiotem dobinującym - ale rynek jakoś nie chce tego zauważyć. Dlaczego?
jak dla mnie zamiar to ogłoszenie projektów uchwał na zwza, a już na pewno1 etap realizacji tych uchwał. Po co - tylko po to by przekroczyć 50%i w przyszłości zrzucić octave z rynku i samemu realizować konstancin. Utrzymywanie tego papieru na GPW dla nich jest bez sensu gdyż dla realizacji kolejnych projektów i nie znaleźli by chętnych na nową emisję. Dlaczego rynek tego nie widzi i..też się tego obawiam
Jak dla mnie widać tu rękę tego co to ma 30% i nie ujawnia się na WZA. My (drobni) to tu za dużo nie mamy. Jak chciało podskoczyć to animator od 30% zasypywał popyt i zniechęcał spekułę.. Choć coś teraz zaczyna się ruszać. Dalej twierdzę, że OFE są poukładane z ME stąd ten marazm. Tak na moje oko to po wezwaniach w Octavie ze 100mln zostanie na przyszłe inwestycje.
Dnia 2012-05-31 o godz. 22:00 ~68Jasio napisał(a):
> Dalej
> twierdzę, że OFE są poukładane z ME stąd ten marazm.
Nie bardzo pojmuję o czym i po co by się układali? Sztuczne trzymanie kursu przy tak małych obrotach, wobec ich skali posiadania, nie ma żadnego sensu.
>Tak na
> moje oko to po wezwaniach w Octavie ze 100mln zostanie na
> przyszłe inwestycje.
Też tak sądzę i dlatego napisałem, że akcje powinny chodzić wyraźnie ponad 4 ; nawet przy założeniu udziału ME w wezwaniu.