... m. in. dlatego, że IKE wypada o wiele korzystniej na przykład w kwestii dziedziczenia albowiem osoba uposażona nie zapłaci podatku od tego dochodu w razie śmierci posiadacza IKE.
W IKZE musisz na końcu zapłacić podatek dochodowy. Nie tylko od wpłaconych pieniędzy, ale także od wypracowanych w tym czasie zysków.
Możesz odkładać od początku roku, maksymalnie 4 proc. zarobków brutto, ale nie więcej niż 4031 zł rocznie. W zamian 18 proc. tej sumy będziesz mógł odliczyć od podatku.
Od pieniędzy zgromadzonych na IKE nie zapłacimy podatku, od tych na IKZE niestety tak.
Ja widać IKZE to mało opłacalny interes.
Jeszcze raz, żeby była pełna jasność.
Wpłaty na IKZE można będzie odliczyć od podstawy opodatkowania jednakowoż w przyszłości trzeba będzie zapłacić podatek i nieistotne jest to czy wycofasz forsę będąc już na emeryturze czy przed.
W przypadku IKE nie zapłacisz podatku dochodowego i będziesz mógł wypłacić kasę jeśli stuknie Ci 60-tka lub 55 jeśli uzyskasz uprawnienia emerytalne.
W IKZE wymagane jest ukończone 65 lat i dla kobiet i mężczyzn.
W przypadku IKZE jest podatek dochodowy a do wyboru masz wypłatę jednorazową albo raty, ale minimalny okres jest długi bo aż 10 lat.
Limity kwotowe wpłat na IKE pozostają bez zmian. W przypadku IKZE limit wpłat określany jest procentowo (4%).
W przypadku IKE osoby dziedziczące pieniądze z czyjegoś IKE mogą je od razu wypłacić i nie płacą z tego tytułu podatku. Z IKZE dziedziczący będą musieli zapłacić podatek dochodowy. Zwolnieni z podatku będą tylko ci którzy przetransferują pieniądze na własne IZKE a zapłacą go dopiero wtedy kiedy będą wycofywać środki z własnego IKZE.
IKZE daje ulgę w podatku dochodowym, odroczenie podatku dochodowego, który płaci się dopiero z wyjścia z inwestycji.
IKE oferuje brak ulgi i brak podatku w przyszłości, a poza tym większe pole manewru i korzystniejsze w sensie podatkowym zasady dziedziczenia.
Ponadto aby móc wpłacać na IKE nie musimy pracować i nie musimy mieć stałych dochodów.
z tego co czytam, to de facto nie ma podatku od dziedziczenia, bo przecież, czy to uczestnik IZKE wypłaci środki czy osoba upoważniona, to sensu stricte jest to podatek dochodowy!
jeżeli IKE jest bardziej opłaclane niż IKZE to czemu to IKZE wprowadzili? i dlaczego tak mało ludzi otworzyło IKE? IKZE z zasady ma być skuteczniejszym wabikiem do oszczędzania na emeryturę niż IKE
a czemu porównywać IKE i IKZE? nie lepiej jest mieć dwa razem ?
Ujmę to prościej:
1. masz IKE, umierasz, dziedziczący bierze forsę i nie płaci podatku.
2. masz IKZE, umierasz, dziedziczący MUSI odprowadzić haracz w postaci podatku.
IKZE to zawracanie d. i nie jest to wykwit ludzkiego geniuszu z powodów wcześniej podanych.
Dlaczego tak mało ludzi otworzyło IKE? to jest dobre pytanie.
Sądzę, że może to wynikać z co najmniej kilku powodów:
1. niedoinformowanie
2. niefrasobliwość,
3. niezłomna wiara w emeryturę z ZUS
4. dziadowskie zarobki
5. inne priorytety.
Oczywiście, możesz mieć 2 konta jeśli masz taką fantazję.
Ja zdecydowanie wolę IKE. Najlepiej w mBanku (brak kosztów).
Zgadza się,iż dziedzicząc środki z IKZE płaci się od tego podatek, ale jest możliwość odroczenia podatku pod warunkiem przeniesienia środków bezpośrednio na własne IKZE.
Z tego co naczytałem się w necie o ile dobrze zrozumiałem IKZE jest najbardziej korzystne jeżeli obecnie jest się w II grupie podatkowej (32%), ponieważ kwotę odprowadzoną do IKZE odliczasz od podatku - więc nie płacisz od tej kwoty teraz 32% ale dopiero przy wypłacie zgromadzonych środków podatek 18% więc na samej tej operacji jest się do przodu 14%.
Przy średnich miesięcznych zarobkach na poziomie 8397,50 PLN Brutto można odprowadzić do IKZE maksymalną kwotę - czyli 4030,80 PLN. Oszczędność podatkowa to 1289,86 PLN. Przy wypłacie kwoty 4030,80 PLN podatek 18% to 725,54 PLN czyli oszczędność wynosi 564,32 PLN przy czym przez cały okres podatek 1289,86 PLN zostaje w kieszeni :) Zamiast wpłacać tą kwotę do budżetowego wora można przeznaczyć ją na składkę IKE. Zakładając, że nie będzie zmian w przepisach dotyczących IKZE/IKE i podatkach po 30 latach z 1.289,86 uzbiera się na IKE 38.695,80 PLN - przy czym w IKE pieniądze są nadal inwestowane więc jest szansa, że wartość końcowa będzie wyższa.
Oczywiście jest ryzyko, że za 30 lat podatek dochodowy wzrośnie ale to jest chyba równie prawdopodobne, jak to że podatek zostanie obniżony.
Początkowo nie byłam przekonana, ale teraz wiem, że to dobra inwestycja. Mimo że do emerytury jeszcze daleko kilka dobrych miesięcy temu podpisałam z bankiem umowę. Wybrałam PKO IKZE- przede wszystkim dlatego, że mogę wpłacać składki w dowolnych terminach i o dowolnej sumie (min 50zł), w każdym momencie mogę również zrezygnować z IKZE- to dla mnie bardzo istotne kwestie!
Ciekawe czy tak niewielkie wpłaty mogą w przyszłości zaowocować? Chociaż w sumie przez lata może uzbierać się już jakiś kapitał. Mam konto w tym banku, ale nie wiem czy można przenieść się do IKZE z innego funduszu?
Dnia 2012-10-26 o godz. 09:11 ~dorka24 napisał(a):
> Ciekawe czy tak niewielkie wpłaty mogą w przyszłości
> zaowocować? Chociaż w sumie przez lata może uzbierać się
> już jakiś kapitał. Mam konto w tym banku, ale nie wiem czy
> można przenieść się do IKZE z innego funduszu?
Nawet wpłaty 50 czy 100zł pozwolą zgromadzić duży kapitał. Oczywiście, że jest możliwość przeniesienia się do IKZE z innego funduszu. Sama tak zrobiłam i mam teraz IKZE w PKO BP.
W PKO BP istnieje również możliwość przeniesienia środków z PPE na IKE. W takim przypadku nie trzeba płacić podatku dochodowego, a instytucja ma prawo naliczyć dodatkową opłatę tylko w przypadku, gdy rezygnujemy z jej usług przed upływem roku od dnia podpisania umowy.
Jeżeli sami nie pomyślimy o przyszłości, to nie mamy co liczyć na emeryturę z ZUS. Nasza przyszła emerytura będzie znacznie niższa niż ostatnia, otrzymana pensja. Eksperci szacują, że na emeryturze mogą nam spaść dochody o 50% a nawet 70% (zależy to od wysokości składki na ZUS, długości składkowania, momentu przejścia na emeryturę; najgorzej mogą mieć przedsiębiorcy, którzy płacą zazwyczaj najniższą składkę na ZUS):
Informacje na temat funduszy i ich ofertach możemy znaleźć w internecie. Jeżeli chodzi o PKO PTE to ich strona: http://www.bankowy.pl/, nie mniej jednak czasami warto poczytać opinię ludzi, którzy założyli już konta i mają pierwsze doświadczenia.
IKZE możesz odpisać od podstawy opodatkowania i decydujesz sam o wielkości i terminach wpłat, a w IKE zwolnione są z podatku wypłaty dokonane po osiągnięciu wieku ustawowego czyli 60 lat
Zgadza się, PKO PTE ma IKZE. Porównując z innymi funduszami, które w swojej ofercie również mają ten sposób oszczędności, PKO wypada korzystniej. Oszczędzać mogą już osoby 16-letnie, oczywiście pracujące lub odbywające płatne praktyki zawodowe. Zapisując się w tym roku możemy skorzystać z promocji, do końca tego roku obowiązują obniżone opłaty: za zarządzanie i opłata manipulacyjna od składek, czyli 0,01% od aktywów w skali roku.
Produkty IKE i IKZE faktycznie korzystnie wypadają w przypadku PKO PTE. Charakteryzują się przede wszystkim elastycznością pod względem wnoszenia opłat i prostotą dostępu- wystarczy wypełnić wniosek w Internecie, a kurier przywiezie wszystkie stosowne dokumenty. Zamawiając IKE lub IKZE do końcaa 2012 roku przez Internet opłata manipulacyjna wyniesie maksymalnie150zł.
Przy sumie wpłat powyżej 800 zł nie ponosi się żadnych opłat manipulacyjnych. Z tego co jeszcze wiem to PKO PTE kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo naszych środków.
Wiosek o przystąpienie do DFE możemy wypełnić w Internecie a po kilku dniach pojawi się kurier z gotową umową do podpisania. Wszystko całkowicie za darmo.
PKO PTE ma już w swojej ofercie IKZE, jest to nowy produkt na rynku. Na koncie IKZE możemy gromadzić dodatkowe środki do emerytury, chodzi o długoterminowe inwestowanie.
Zakładając konto w PKO IKZE w tym roku można skorzystać z odpisu od podatku za bieżący rok, jednocześnie daje to możliwość skorzystania z promocyjnych warunków zawarcia umowy.
niewiele osób wie, że oszczędzanie w III filarze niesie ze sobą sporo korzyści, a opłaty pobierane za ich prowadzenie wcale nie są aż tak wysokie jakby mogło się wydawać
Środki są zabezpieczone prawnie. Towarzystwo i fundusz mają rozdzielność majątkową więc zgromadzony kapitał nie podlega upadkowi. Natomiast stracić można wycofując swoje środki poprzez zwrot podatku dochodowego, a wypłata jest jednorazowa lub w ratach.
Jest tak jak pisze nowicjuszka56. Jeśli chodzi o opłaty za IKZE to w PKO PTE pobierana jest opłata za zarządzanie, która wynosi 0.01% aktywów funduszy w roku i tak będzie do końca 2012 roku. Ponadto pobiera się opłatę od wpłat w wysokości 50% wpłacanych na rachunek środków (jednak nie więcej niż 150zł)jest to oferta promocyjna do grudnia 2012. Opłata manipulacyjna pobierana jest tylko raz!
A ja sie zdecydowałem na IKZE w PKO PTE. Nie ma co zwlekać tylko po prostu decydować sie na odpowiedni fundusz i mysle c o swojej emerytalnej przyszłości.
Skąd takie dane o Amplico i stopie zwrotu- ponad 20 %?? za okres 9 miesięczny to 8,1%, proszę zajrzeć na stronę http://www.metlifeamplico.pl/pl/Individual/Find-Our-Products/Amplico-PTE/Emerytura-z-Amplico-PTE/IKZE.html, i podawać wiarygodne dane ;)
http://www.metlifeamplico.pl/pl/Individual/Find-Our-Products/Amplico-PTE/Emerytura-z-Amplico-PTE/IKZE.html
Cytat:
"MetLife Amplico DFE (środki gromadzone na IKZE i IKE) osiąga doskonałe wyniki! Od początku swojego funkcjonowania – przez okres 9 miesięcy - wypracował już dla swoich Klientów ponad 28% zysku! Ze stopą zwrotu na poziomie 8,1% zajął 1. miejsce w zestawieniu uwzględniającym wyniki dobrowolnych funduszy emerytalnych za trzeci kwartał 2012 roku".
9 miesięcy - ponad 28 %
3 kwartał tj. 3 miesiące - 8,1 %