Kto tak bez przerwy wymienia te pakiety i po co ? Nie możemy coś wyjść ponad 27 zeta . No cóż trudno zobaczymy jak sytuacja będzie dalej się rozwijać . Impel nie jest traktowany przez rynek jako spółka do grania lecz do trzymania papierów i trochę szkoda bo lekka rozrywka by impelowi nie zaszkodziła .
Ta, ta spółka jest dla cierpliwych ludzi, choleryka mogłaby "zabić" swoim marazmem. Też liczę ze przebijemy te 27 zetów i podjedziemy do góry jeszcze do dywidendy. Swieczka tygodniowa ładna zielona, mam nadziejeze ze w tygodniu poprawimy wynik taka samą.
Tu raczej chodzi o to że główni akcjonariusze nie chcą płacić wysokich podatków w Polsce i przenoszą się z akcjami na Cypr tj. tam będą zarejestrowane ich akcje natomiast impel dalej będzie działał i płacił podatki w Polsce . Tak sądzę . Bardziej mnie martwi że chcą zwiększyć zaangażowanie w spółce a to raczej nie idzie w parze ze wzrostem kursu akcji . Ale być może te wymianki które były przez ostatni rok to właśnie te akcje które już zostały po parkowane i wezwanie czy też skup będzie tylko formalnością . Ale wszystko to co napisałem to tylko moje odczucie więc się nie sugerujcie tym . Sam jestem zaskoczony że to tak zrobili -ja liczyłem że się ujawni jakiś fundusz i pojedziemy a tu taka niespodzianka . Ciężko powiedzieć czy to miła czy nie miła niespodzianka . W poniedziałek się dowiemy co rynek na to .
Moim zdaniem to jest niemiła niespodzianka . Najbardziej zmartwiło mnie oświadczenie że Dzik nie zamierza dokupywać akcji ale nie ma oświadzenia o nie sprzedawaniu papierow. . Teraz zaczynam rozumieć dlaczego unikał wypowiedzi o zyskach tylko ciągle pieprzył ze przychody bedą rosły . Mam nadzieję że będzie można sprzedać w przyszłym tygodniu chociaż po 27 złotych . Pozdro
Zobaczymy . Biegaj napisał w komunikacie na espi że spółka mu podległa planuje zwiększać zaangażowanie w najbliższych 12 miesiącach więc zyski to impel będzie miał . Po prostu chodzi o to że Dzik ma więcej akcji od Biegaja a teraz Biegaj chciałby mu dorównać i mieć podobną ilość akcji co Dzik żeby było sprawiedliwie przy podziale dywidendy na przykład . Zobaczymy jak w poniedziałek to rynek oceni .
Dobry pomysł na przeniesienie swoich akcji na Cypr, podatku od dywidendy nie będzie a jeżli nawet to mikry. Jeżeli właściciele i główni udziałowcy planują skup, to przecież nie w momencie kiedy spółka jest na zakręcie, tylko kiedy znosi złote jaja albo kiedy ma na to plan. Pomysłowość właścicieli godna naśladowania innych spółek na gpw. W poniedziałek powinno być na zielono.
Jeśli chodzi o przenosiny akcji głównych akcjonariuszy na Cypr to dla nas nie ma to znaczenia . Mnie zastanawia czy Biegaj będzie kupował po bieżących cenach ,czy już je mają a wystarczy je tylko przesypać w pakietówce rozumiesz ? Jeśli są przenosiny akcji na Cypr to może przewidują takie zyski że już się nie chcą dzielić i płacić dużego podatku . Kto to może wiedzieć . Zastanawia mnie jeszcze jedno -Dzik mówił przy każdej okazji że akcje są niedowartościowane czy faktycznie chciał by zdrożały czy to była tylko taka gadka pod publiczkę a intencje będzie miał zupełnie inne ? No cóż po reakcji rynku będziemy mądrzejsi ja bym osobiście wolał żeby ta operacja zwiększania zaangażowania nie odbyła się kosztem nas drobnych . Ja w każdym razie zostaję na pokładzie . Pozdrawiam .
Jeszcze jedna rzecz dlaczego Biegaj zostawił sobie część akcji i nie wszystko przeniósł na Cypr w odróżnieniu od Dzika który przeniósł wszystko ?Czy dlatego że Biegaj ma zwiększać zaangażowanie ? Czy ktoś bardziej biegły może to wytłumaczyć ?