Wszystkie spółki powiązane między sobą poprzez wzajemne zakupy akcji!
Silva objęła akcje IDH (za 2011r. przychody IDH to 477tys. zł i strata 3 mln zł) ale wcześniej tzn. w czerwcu ub. roku sprzedała akcje a 6,5 mln zł i w grudniu chyba za 12,7 mln zł, 51 % w Silvie posiada Novian który zapłacił za nie 10,4 mln zł i tak to się kręci! Za akcje płacą kilkakrotnie więcej (przeważnie 5-cio krotnie) niż są wyceniane! Dlaczego płacą za 34% akcji spółki miliony zł, która ma za cały ub. rok przychody 477 tys. zł!???
No to przecież jasne !! Tak się doi takich łosi jak my ....
wprawdzie mam srednia ok 1.35 ale nie wiem czy nie wtopiłem :) A moze po 1 gr dokupić...? szkoda mi tylko tych ze srednia 8-10
Szkoda pieniążków....., Novian z ostatniej emisji zebrał 165 mln zł.
Główne uderzenie (kupno) poszło na:
Novian Polska - 48,8 mln zł
Novian Europa - 41,1 mln zł
Novian Real Estate - 14,9 mln zł
Poprzez powyższe spółki na które wydali 105 mln zł posiadają udziały w spółkach (śmieciowo- groszowych).
Przecież tej kasy to wystarczyłoby na zakup prawie huty Stalowa Wola zamiast Chińczyków!?
Niestety nad tym wszystkim czuwa PCH Capital, którego właścicielem jest P.Chmielewski, dodatkowo Prezes SPQR!
Pewnie "coś" jeszcze "zakombinują", więc 1gr czy 2 gr może warto skupić???
ja też nie wiem co z tym zrobić - dokupiłam po gr i mam średnią 7gr :( ustawiłam się na sprzedaż po 2gr jestem w pierwszej 30 ale wciąz się wacham czy nie wycofać zlecenia. Utopiłam tam masę pieniędzy i tak jak wszyscy nie mam pojęcia co będzie. Pozdrawiam akcjonariuszy tej nędznej spólki :)
Masz rację "Novianka" - trudno to wszystko zlokalizować!!!
PCH Capital, Spqr, Mondrian, WDM (wielkie dym..ie małych), Runicom, Agroliga, Votum, Sobet, Black Pearl Capital, WDB, Bio-Med Investors, Novian Polska, Novian Europa, Novian Real Estate, IDH, Sco-Pak, Emmerson, Silva, ICI, Ex-Dept, Sky Club, itp.
A miliony setkami płyną i znikają, a to wszystko co zostało to spółki groszowe!!!
Pozdrawiam (coś jeszcze zakręcą) może Novian po 20gr???
po 7 :))) gdybym po tyle sprzedała to chybabym się upiła ze szczęścia - wyszłabym z tego po kosztach. Wciąż myślę, czy nie zmienić zlecenia ale jak widzę tą kolejkę po 2 to szkoda mi mojego miejsca :) chociaż zdaję sobie sprawę,że jak zacznie się skup po 2 to ludzie zaczną uciekać a ja mogę nie zdążyć :( tak czy siak ,trzeba być dobrej myśli :)
Sam nie wie co myśleć? 7gr jest realne? Pytanie tylko kiedy? Ja niestety na czysto wyjdę przy 15gr, a to jest nierealne!!! Może zrobiliby skup własnych akcji, tak jak inne spółki???
15 gr Niemożliwe ?? Popatrz na Denta Medical do nowiana to szmata tez chodzial po 1 gr a pozniej skoczyla chyab na 17 gr :D a nikt tego nie chcial kijem od szcztki "popchnąć" :D
Tak ze trzeba byc dobrej mysli :)
od wielkiego upadku na 4 gr przemieliło się około 500 mln akcji , większość po 2 i 1 groszu , czyli za 1/3 wszystkich akcji grubasy zapłaciły około 8mln zł , po cenie emisyjnej musieli by zapłacić 50mln zł , średnią mają na poziomie 7,8 gr więc tyle ile wynosi wartość Noviana w IQ 2012 r
Może masz rację "xtrader", ale jakby do tego doszło (15gr) to byłaby" jazda bez trzymanki"!
Ktoś jednak tu czuwa, nadal niewygodne wpisy są likwidowane - "novianka" napisała słowa prawdy o mieszaniu pana CH. z Cypru to wpisu już nie ma! Dziwne to wszystko?
Oooo fak...tycznie - usunęli mój wpis! Się pytam dlaczego? przecież informacje w nim zawarte co do cypryjskich spółek o oryginalnych nawach w akcjonariacie SPQR-a są ogólnie dostępne, tak samo jak informacje o tym, że P.Ch. oficjalnie nie ma już nic wspólnego z tymże SPQR-em... No chyba, że nie wolno pisać w jednym zdaniu o P.Ch. i mieszaniu ;)
Toż to zamach na wolność słowa - nie ujawniłam nic czego by nie było powszechnie wiadomo, nie rzucałam bluzgami ani nic, co by było podstawą usunięcia postu... To już własnego zdania wyrazić nie można? :(
Już wcześniej było widać, że moderator trzyma z "właściwymi" ludźmi i usuwa niewygodne ale prawdziwe i ogólnie dostępne informacje umieszczane przez róźne osoby.
Bankier wstydź się.
Oczywiście niczego nie twierdze bo moze sie to skonczyc jak na ATS czy Veno .... ale moze byc tez tak jak na smieciowym padajacej Dentamedical.... a tam bez powodu byla jazda bez trzy,manki
Pytanie jeste jedno kto teraz sprzedaja a kto to odbiera ! Jezeli Ci z Noviana kupuja teraz tanio to bedzie jazda w gore jak odwrotnie to w dół ...:)