Witajcie. Mało mam ostatnio czasu, jako, że mocno działam w biznesie związanym ze zbiżającym się Euro 2K12. Chciałbym jednak ostrzec Was przed dalszym obsuwem indeksów i 90 % spółek. Jest dokładnie jak przewidziałem, odbicie do 44 pkt, pisałem max 45 jak zobaczycie czyli to tzw. rachityczne i dalszy zjazd. Zasięg tego zjazdu to okolice 20 pkt na indeksie, ale to długoterminowo. W krótszym okresie odbicie może nastąpić od okolic 33 pkt. Należy jednak pamiętać, że 80 % spółek będize poniżej 10 gr za akcje. Już dziś jest ich niemal połowa. Adline dalej spada, co wskazuje na jedno. Masz gotówkę - jesteś Panem - królujesz i możesz wszystko. Akcje, surowce dostaną mocno, żywność może jeszcze zdrożeć. Jest hossa pieniądza gotówki w dosłownym tego słowa znaczeniu, obligacje są już ryzykowne i nie dajcie się omamić bo bedzie płacz z niewypłacalności, wkłądać kasiorę do świni lub komunisty, który przetrwa zawirowania jakie Gapie doświadczą w tym jeszcze roku. Posłuchałeś się, sprzedałeś i wyszedłeś z akcji na lokalnym szczycie - dobrze zrobiłeś. Aer należy mocno zredukować również, choćby z tego powodu, że ogniwa powiązań w biznesie spowodują, że będzie większy wysyp kwitów przez przypartych do muru.
Nie piszę, Wam by odebrać teraz, spokojnie to zrobię. Piszę byście nie dali się zrobić w jajo i jeszcze zaakceptowali straty jakie macie, bo te prawdziwe przed Wami.
Roztropnych graczy pozdrawiam i jak zwykle trafności inwestycyjnej.
JAcek
Witam,
Twoją opinię dotyczącą szerokiego rynku uznaję za całkiem trafną. Może zakres obsuwy nie będzie tak głęboki jak proponujesz z racji i tak już niskiej wyceny większości spółek.
Natomiast nie sądzę, by dotyczyło to AERa. Bowiem tak jak przy niedawnych wzrostach na szerokim nie było przełożenia na wzrosty na AERze, tak i spadki na szerokim nie będą na niego wpływać.
No to wydaje mi się, że po takich słowach Jacek zrzuci może jeszcze raz papier, max dwa razy, żeby udowodnić swą nieomylność i zacznie łykać jak tylko pomalutku na podbitkę po pierwszym lepszym pozytywnym info.
Dokładnie, jak się Grecja sypnie to będzie wesoło na całym froncie, jednak jako, że EBC zapewne zacznie pompować miliardy Euro w rynek to gotówka też nie będzie bezpiecznym aktywem.
W jakiąś totalna klapę nie wierzę, rynki czym wcześniej wyczyszczą się z bagna tym wcześniej gospodarki staną na nogi. Oczekuję teraz zapewnienia jakiejś konkretnej pompy gotówki w rynek przez banki centralne - to będzie pewnie impulsem do rozpoczęcia zakupu papieru.
Na pieniądzu nikt nie będzie chciał siedzieć w perspektywie gigantycznego druku. To będzie czas tanich zakupów i odbicia.
Sytuacja tylko poprawiła szansę na mój scenariusz AER << 30gr
Oczywiście i z całą odpowiedzialnością twierdzę, że będzie faza depresji, która powinna już wystąpić w r. 2009. Akcje będą warte dosłownie grosze, także tracących po 80 % kapitału i więcej będzie masa. Obecnie jesteśmy świadkami przebicia 40 pkt na małym indeksie, który to poziom będzie w przyszłości marzeniem. Śmietnik musi iść w kierunku o jakim pisze bo jest jednym z największych balonów na świecie. Nawet tureckie maluchy mają coś C/Z 60 ale nie 160 :))
Pozdr - Jacek