• Proszę o wyjaśnienie Autor: ~John [188.191.218.*]
    Zaczynam swoją przygodę z giełdą i mam parę pytań odnośnie przyszłej dywidendy. Chciałbym się dowiedzieć czy dobrze myślę czytając to forum i zbierając różnego rodzaju informacje.

Jeżeli dzisiaj tj 11.05 akcja kosztuje ~110zł (i zakładając że pod koniec maja będzie również taki kurs) to po tzw 'odcięciu dywidendy' 1 akcja będzie kosztować ok 54zł natomiast od dywidendy musimy zapłacić belkowe 19% i chciałbym zapytać gdzie przy tej dywidendzie jest zysk dla akcjonariusza? Czy można liczyć że po tzw odcięciu dywidendy cena akcji wzrośnie z tych 54zł na np 70-80zł? Bo jeżeli nie i kurs zostałby mniej więcej na takim poziomie to rozumiem że jesteśmy ze stratą tzn 56zł dywidendy minus 19% belkowego prawda?

Na chłopski rozum 110zł - 56zł dywidenda = 54zł 1 akcja,
    56zł minus 19% belkowego = ~45zł,
    54zł 1 akcja + 45zł po odliczeniu belki = ok 89zł 1 akcja
    czyli 110zł przed dywidendą a 89zł po

(oczywiście założenia czysto teoretyczne, natomiast chciałbym zapytać czy mogą mieć miejsce i czy myślę w dobrym kierunku?)

Trochę zawile to napisałem ale mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi.

Pozdrawiam wszystkich
  • Re: Proszę o wyjaśnienie Autor: ~dk [77.255.110.*]
    nawet jezeli obniżą o dywidende to wzrosnie do 80 zł na drugi dzien
  • Re: Proszę o wyjaśnienie Autor: ~ryszard [87.116.215.*]
    Nie kupuje sie akcji dla samej dywidendy bo na niej nominalnie się traci . Za pieniadze z dywidendy dokupuje sie jeszcze akcje z wiara ze kurs powróci na szczyty , a przynajmniej do ceny z przed dywidendy .?
  • Re: Proszę o wyjaśnienie Autor: ~sd [83.28.60.*]
    ... historia uczy , ze spółki generalnie bardzo szybko wracają do ceny sprzed dywidendy ( np. ostatnio Synthos ) , a tym bardziej te podające dobre informacje dla akcjonariuszy - już niedługo tak zrobi Emperia
  • Re: Proszę o wyjaśnienie Autor: ~sd [83.28.60.*]
    ... tak odnośnie wyliczeń Johna , ten kurs 54 złotych to TKO publikowany "poglądowo" przed otwarciem notowań .

Stawiam na rzeczywisty kurs otwarcia po nabyciu praw do dywidendy na min. 70 złotych i mamy za akcję : 70 + 45 = 115 czyli wzrost kursu , co więcej nie płacimy już podatku od zysku na transakcjach na GPW !!!
  • Re: Proszę o wyjaśnienie Autor: ~John [188.191.218.*]
    Dziękuję za informację.
  • Re: Proszę o wyjaśnienie Autor: ostry- [95.160.245.*]
    Generalnie jest tak jak napisałeś , natomiast zwróć uwagę na to że bardzo często kurs rośnie przed odcięciem dywidendy - gdyby nie ta megadywidenda to akcja pewnie nie kosztowałaby 110 zł, a przed samym nabyciem praw jeszcze wzrośnie - natomiast nie byłbym taki pewny dużej zwyżki po odcięciu, ponieważ zysk z którego jest wypłacana ta dywidenda jest jednorazowy.
    Zasadniczo pod dywidendę warto trzymać te spółki które zyski mają każdego roku i każdego roku dzielą się z akcjonariuszami.

[x]
EMPERIA 0,00% 99,80 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.