W końcówce lat 90-tych kupiłem akcje Swiecia pod dywidende w kwocie około 16 zł przy kursie około 27 zł potem było odcięcie dywidendy w miedzy czasie niestabilna sytuacja na świecie no i sprzedałem a kurs Swiecia na dzień dzisiejszy to 71 zł a od tamtego czasu co rok dywidenda co prawda nie w takiej kwocie ale te piec procent co roku jest.Reasumując to samo będzie z Emperią takie jest moje zdanie.Pozdrawiam akcjonariuszy.
Tak w tym przypadku nie będzie. Emperia zmierza ku samo likwidacji. Rozprzeda wszystko co ma i wypłaci w postaci dyw. a to zminiejsza jej wartość o 19% + czas.
... równie dobrze zamiast dywidendy może być wezwanie na akcje i wtedy sprzedający mają jednak DODATKOWO trochę poniżej 19 % + czas i ten scenariusz jest bardziej realny po sprzedaży Stokrotek i nieruchomości ( wiążące oferty jakie ma firma tylko z tego tytułu to min. 900 mln zl za Stokrotki + 500 mln za nieruchomości )
Po wypłacie obecnej dywidendy w kasie będzie nadal ok 300 mln zl , czyli razem pod koniec br 1,7 mld zł czystej gotówki