w ostatnich kilkunastu dniach udało mi się dokupić prawie 25 kilo grubo poniżej 10 zł za co bardzo Państwu dziękuję
do usłyszenia za tydzień lub dwa
pozdr H
nuda wieje, to fakt, ostatnio spadki ale na malym obrocie
wskazniki b.dobre, c/wk 0.3
8.5-9 max zejdzie, a jak wyniki 30.04 beda przyzwoite powinno isc do gory
jeden problem: ponoć głupota ludzka nie zna granic;) a widząc to co się ostatnio dzieje z kursem nie zaryzykowałbym określenia dna korekty...
chociaż 8,8 to 33% zniesienie ostatniej fali wzrostowej
Spokojnie, narazie nie ma przesłanek żeby oglądać 5 z przodu.... Mam nadzieje ze to tylko korekta :-) Fakt, coś się działo dzisiaj, duże obroty, duże spadki w trakcie sesji, ale koncówka byłby dobra jakby ktoś nie "zwalił" kursu drobną ilością akcji.
a jak myślisz po co KTOŚ chamsko wrzucił na fix (chociaż mógłby sprzedać drożej)...
żeby własnie takie głupoty jak wyżej pojawiły się na forum-oczywiscie to efekt extra...a chodzi wiadomo o co...
a moze gruby wychodzi bo zrobił kase a przed nami wyniki za I kwartał ktore przewaznie były słabe.... sprzedaje zeby kupic znowu taniej..... A inni w tym czasie zyja nadzieja :-)
z tym przeważnie to tak jak ze sprawdzalnością pogody w TVN...a wszyscy wiedzą jak jest...
ale do rzeczy od 2004 do 2011 w I kw strata była w dwóch latach, więc przważnie były dobre (oczywiście jeśli się kierować zyskiem netto, jak 90% to robi;))
ja mam tylko nadzieję że jakaś OFErma lub inny funduszyk opuszcza naszą spółeczkę...:)
i jeszcze jedno dzisiaj mamy już 6 sesję spadkową...co to oznacza...wystarczy poszukać na wykresie:)
akurat w zeszłym rocznym podnieśli zysk o 3mln w stosunku do kwartalnego
Spółka z branży spozywczej Graal miała 6,61 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w 2010 roku.... We wcześniejszym raporcie kwartalnym podano, że wynik netto za cały rok wyniósł 3,55 mln zł.
jakby to powiedzieć sesja była na tyle interesująca, że trzeba było działać, a nie gadać bez celu;)
ale faktem jest, że głębokość spadku nieco mnie zaskoczyła...ale cóż jak histeria (nie panika;)) na całym rynku to raczej niewielkie ma znaczenie jak dobry jest papier...niestety
ja jako akcjonariusz ciesze sie ze spolka ktorej mam papiery będzie skupować akcje po niższym kursie i jest szansa ze ich skupi więcej niż gdyby kurs poszybowal do 15-20zł,więc dlugoterminowo te spadki na papierze wszystkim cierpliwym dobrze zrobią i oczyszczą z niedoswiadczonych niecierpliwych "graczy"
przykład z historii: pamiętasz kiedy miellenium wylewało Graala? jakie były czynniki fundamentalne? zdaje się że c/wk był na poziomie 0,16 ... i co sobie byś pomyślał, gdybyś oczywiście wtedy miał akcje? że wiedzą więcej? że znają wyniki itd.?
mamy aktualnie korektę na wszystkich - europejskich rynkach - wszyscy dostają w d. dla zasady-nie ma to żadnego związku z fundamentami...
wykres a kondycja firmy często nie idą w parze...przykładów aż nadto na naszej bananówce;)
póki co syf, kiła i mogiła...
obkupiłem się po ok. 9 zl i nie mam zamiaru sprzedawać, choć boję się ze najblizsze wyniki moga byc jednak zle, chyba ktos to wie i sprzedaje...
mam nadzieje ze tak nie bedzie
w perspektywie dluzszej to jest jednak bardzo wiele plusow:
- zauwazalny wzrost rentownosci
- mozliwosc sprzedazy zbednych nieruchomosci za ok. 35 mln (i zmniejszenie dlugow)
- dalsze z korzystanie z dotacji UE na modernizacje zakladow
- skup akcji
- pozyskanie gotowki z emisji Superfisha na NewConnect
- dalsze przejecia
- slabosc konkurencji (Seko, Wilbo) - porownajcie sobie C/WK tych spolek w porownaniu do Graala - sa wyzsze, a zyskow nie maja, przychody im maleja....