• Kłopoty Repsola. Autor: ~Fafik [217.153.146.*]

Prezydent Argentyny Cristina Fernandez de Kirchner zapowiedziała w poniedziałek podpisanie ustawy nacjonalizującej spółkę YPF, kontrolowaną przez hiszpańskie przedsiębiorstwo Repsol. Ustawa ma przywrócić Argentynie suwerenność nad zasobami węglowodorów.

Repsol jest liderem na rynku paliw w Argentynie. Jego filia YPF (Yacimientos Petroliferos Fiscales), sprywatyzowana w latach 90., kontroluje 52 proc. argentyńskich zdolności rafineryjnych i posiada sieć 1600 stacji benzynowych.

Ustawa wysłana do Senatu przewiduje, że rząd Argentyny przejmie 51 proc. akcji YPF, a 49 proc. przypadnie prowincjom, w których prowadzi się wydobycie ropy naftowej.

"Nie będziemy nacjonalizować, będziemy odzyskiwać - mówiła Fernandez de Kirchner. Podkreśliła, że "spółka będzie nadal funkcjonować jako spółka akcyjna kierowana przez profesjonalnych dyrektorów".

"Prezydent nie ulegnie groźbom - powiedziała. - Tu się rządzi krajem, a nie handluje pietruszką". I dodała: "Wszystkie firmy tu obecne, nawet jeśli ich akcjonariat jest zagraniczny, są przedsiębiorstwami argentyńskimi".

Przeciwko temu zaprotestowali już przedstawiciele Hiszpanii, argumentując, że Argentyna ryzykuje, iż po przejęciu kontroli nad YPF zostanie "międzynarodowym pariasem".

Hiszpania "udzieli odpowiedzi, jakiej powinna" na plan wywłaszczenia YPF - oświadczyła w poniedziałek rzeczniczka hiszpańskiej partii rządzącej (PP) Maria Dolores de Cospedal.

W piątek Hiszpania ostrzegła przed "agresją" Argentyny, naruszającą "zasadę pewności prawa" i wezwała do "dialogu".

"Dialogu" domagał się na próżno w niedzielę prezes Repsol YPF Antoni Brufau. "Musimy rozmawiać, rozmawiać, nic nie narzucać, czy używać retoryki" - powiedział. - Przecież właśnie poprzez rozmawianie ludzie dochodzą do zgody".

Oskarżana o zaniedbywanie inwestycji YPF w ostatnich tygodniach straciła 16 koncesji naftowych w kilku prowincjach.

YPF dostarcza, jak się szacuje, 2,1 mld baryłek ropy, co stanowi 42 proc. rezerw Repsolu.

Po ogłoszeniu, że rząd zamierza wywłaszczyć 51 proc. udziałów w firmie, na giełdzie w Buenos Aires zawieszono handel akcjami YPF.

Zdaniem analityka Michaela Hendersona zajmującego się rynkami rozwijającymi się, argentyńskie posunięcie będzie miało dla Argentyny negatywne konsekwencje, "negatywnie wpłynie na perspektywy inwestycji długoterminowych i może stać się początkiem wycofywania z Argentyny zagranicznych operatorów w innych sektorach".

Irene Himona z Societe Generale w Londynie uważa, że "wywłaszczenie może znaczyć wszystko (...). Musimy zobaczyć więcej szczegółów, zanim określimy wpływ tego na Repsol".

Antoni Brufau jak się czujesz, jak nie chcą z tobą gadać. Za naszym prezesem też nie chciałeś gadać i nie przedłużyliście kontraktu. A teraz to was zrobią w jajo.

A Argentyna swego czasu jak zbankrutowała, to też wszyscy zagraniczni inwestorzy uciekli. A Argentyna się podniosła i radzi sobie bardzo dobrze. Bez całej tej otoczki kapitalistycznej i ciągłego życia na kredyt. Argentyna woli sama zarabiać na ropie, niż dać bogacić się innym narodom. Bye Bye Repsol.
  • Re: Kłopoty Repsola. Autor: ~er [83.4.40.*]
    Nie ten wątek - nic wspólnego z BDG.

Kurs BDG od tego info nie wzrośnie (ani nie spadnie).

Spadnie bo spada...
  • Re: Kłopoty Repsola. Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Wiem, że nie ma to związku z kursem. Chodzi mi o to, że los bywa czasem sprawiedliwy. To wszystko.
  • Re: Kłopoty Repsola. Autor: ~mort [163.244.62.*]
    Repsol sie nie liczy. Jego zysk dla spolki nie byl az tak wielki. Tutaj wszystko bedzie sie rozgrywac na wschodzie. Szacilo odszedl by zrobic miejsce komus innemu. I smiem twierdzic ze nie pozbywa sie swoich akcji bo wie ze beda z tego pieniadze. Trzeba tylko poczekac a na gieldzie cierpliwosc to podstawa. jestem pewien ze ROil przyniesie duze zyski a zysk paru milionow na rok jest w zasiegu reki. Przekonacie sie w maju.Nie mam podstaw by twierdzic inaczej. Z roku na rok zyski sa wieksze i teraz tez tak bedzie!!!

Powodzenia w inwestycjach
  • Re: Kłopoty Repsola. Autor: ~er [83.4.41.*]
    Dnia 2012-04-17 o godz. 08:04 ~mort napisał(a):
    > Repsol sie nie liczy. Jego zysk dla spolki nie byl az tak
    > wielki. Tutaj wszystko bedzie sie rozgrywac na wschodzie.
    > Szacilo odszedl by zrobic miejsce komus innemu. I smiem
    > twierdzic ze nie pozbywa sie swoich akcji bo wie ze beda z
    > tego pieniadze. Trzeba tylko poczekac a na gieldzie
    > cierpliwosc to podstawa. jestem pewien ze ROil przyniesie
    > duze zyski a zysk paru milionow na rok jest w zasiegu reki.
    > Przekonacie sie w maju.Nie mam podstaw by twierdzic
    > inaczej. Z roku na rok zyski sa wieksze i teraz tez tak
    > bedzie!!!

Powodzenia w inwestycjach

Nie masz też żadnych podstaw aby twierdzić , że tak się stanie.

Powodzenia.
    Mam podstawy. Moze ci sie to wyda dziwne ale poczytaj a zrozumiesz!
    Przeczytałem i Mort, czyżbyś nazywał się Szeciło? Że wiesz, ze nie sypie i zrobił miejsce dla kogoś innego? Czy też jesteś tym co wejdzie w miejsce Szyciło?
    No chyba, że rozmawiałeś z prezesem.
  • Re: Kłopoty Repsola. Autor: ~franc [87.239.216.*]
    Ale Wy sie interesujecie ta spolka widze jak nie wiecie ze za Szacile wszedl Alex Fasenco! Co wy z choinki sie urwaliscie?
  • Re: Kłopoty Repsola. Autor: ~Niki [83.6.182.*]
    O ile pamiętam do Fasenko wszedł do zarządu a Szaciło odszedł z rady nadzorczej. Halo budzimy się i jak już umiemy czytać to poziom II "czytanie ze zrozumieniem".
  • Re: Kłopoty Repsola. Autor: ~aaa [81.210.63.*]
    hahaahah
    Dokładnie Niki. Widać, kto się interesuje spółką.
    Niezależnie od tego na jakim poziomie jest kurs.
    Ale Fafik z tą Argentyną i obrażeniem się na prezia Repsola bo nie chciał gadać z Jeleniewski to żeś pojechał przednio.
    Niki chodzi o to, że nie ma tego złego co by ..........
    Jak nadal by Repsol był u Nas w Grupie, a dostalibyśmy takie info. Myślę, że reakcja była by gorsza, niż rezygnacja z kontraktu.
    Pozdrawiam.
    Myślę, że wpływ tej informacji na BDG byłby dokładnie zerowy. Natomiast jaki może być wpływ utraty Repsola na sytuację finansową BDG to zobaczymy już za niecały miesiąc.
    http://forsal.pl/artykuly/610543,polska_atakuje_rosje_wyjatkowo_duzym_eksportem.html

Tak dla rozluznienia
  • Re: Kłopoty Repsola. Autor: ~ufo [109.107.24.*]
    oj dzisiaj tu sie bawia chlopaki. zlecenia pojawiaja sie i znikaja. czy to na K czy to na S.
  • Re: Fafik czy Kolpos? Autor: ~ufo [109.107.24.*]
    jw?
  • Re: Fafik czy Kolpos? Autor: ~Fafik [31.63.208.*]
    Tutaj jestem Fafik, a na parkiecie pisze jako Kolpos.
    ile masz akcji? pamietasz kto pisal o 10 tys?
  • Re: Fafik czy Kolpos? Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Akcji mam 4k, a o jakich 10tys? Czego? zł, akcji, przychodów, zysków? Czego 10 tys, bo nie za bardzo wiem o co chodzi.
    Z tego co mi się tylko wydaje to U2 miał chyba akcji ponad 10k. I gdzieś pisał, że ma stratę nie powiem ile, ale dużo. Chyba to był U2, ale rączki nie dam sobie obciąć.
    Trochę akcji i wierzy w spółkę ma też "póki co". Napewno akcje ma Niki. Coś dobierał coś sprzedawał. Nie wiem jaką ma średnią i jaką ilość akcji. Ale tak jak większość z Nas lub prawie wszyscy wisi na haku.
  • Re: Fafik czy Kolpos? Autor: ~aaa [81.210.63.*]
    To ile juz wywaliles?
  • Re: Fafik czy Kolpos? Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Raczej dopieram. A nie wywalam. A kurs ruszy jak wywalą ostatni krzykacze na spadki Wtedy ruszy.
    10 tys akcji. Nie wiedziales o co chodzi ale odpwiedz dales precyzyjna;)

cos znikneli Panowie mandelboat oraz KEN.

ciekawi mnie bardzo jak to sie skonczy?
    wydaje sie byc tanio...pytanie czy to manipulacja czy moze nieuzasadniony brak zaufania do Jeleniewskiego. Jak sie go poslucha to jest tak pieknie ze mozna pakowac pakowac i sie tylko cieszyc ze chca oddawac :)
[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.