• Przeczytajcie sobie to, bardzo ciekawe Autor: ~kolo [77.255.81.*]
    http://gielda.wp.pl/kat,7069,title,TUP-planuje-pozyskac-z-emisji-akcji-okolo-110-mln-zl-opis,wid,9238344,wiadomosc.html?ticaid=1e42e

I teraz powiedzcie mi co z tych założeń emisji choćby zostało zaczęte, nie pytam już o zrealizowanie. Gdzie jest więc te 110 mln. zł? Dużo można zwalić na kryzys ale są jakieś granice. Te granice zostały tu mocno przekroczone żeby nie powiedzieć brutalniej.
  • Re: Przeczytajcie sobie to, bardzo ciekawe Autor: ~hossa1993 [87.205.250.*]
    pieniądze są w aktywach. tyle razy o tym pisałem. to jest właśnie atut. wartość księgowa spółki to 180 mln. w tym masz pieniądze z emisji (110 mln). jeśli uważasz, że to jest tylko księgowy zabieg, to wskaż, które aktywa są źle wycenione. konkretnie z emisji sfinansowano zakup portfela nieruchomości (w tym city point w tychach) i siewierz.
  • Re: Przeczytajcie sobie to, bardzo ciekawe Autor: ~tup [79.189.75.*]
    To teraz zobacz sobie zobowiązania i powiedz gdzie są te pieniadze? Na te zakupy zostały też wzięte kredyty.
  • Re: Przeczytajcie sobie to, bardzo ciekawe Autor: ~hossa1993 [87.205.250.*]
    sorry, ale naprawdę ręce opadają. 180 mln to jest wartość księgowa, czyli aktywa minus wszystkie zoobowiązania. kredyty są na około (bardzo zgrubnie) 80 mln, a tutaj wcześniej wyliczałem aktywa:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-jak-moglem-sie-tak-wpier,10700266.html
    na koniec roku były małe przeszacowania (ogólnie w dół), ale co do wielkości nie ma różnicy.
  • Re: Przeczytajcie sobie to, bardzo ciekawe Autor: ~kolo [77.255.81.*]
    Popatrz jacy ci ludzie są niemądrzy. Ktoś im daje na giełdzie możliwość kupienia 180 mln. za 60 mln. i nikt tego nie chce. Ślepi czy co? A może jednak mądrzy i wreszcie przejrzeli na oczy.
[x]
ALTA -2,16% 1,58 2025-11-07 14:12:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.