Chyba nie tak.
Po pierwsze wg stooq'a Azoty maja 66% Polic.
Po drugie przecież nie chodzi tu o Azoty, że im zależy na kupnie Polic. To czy będzie wezwanie czy nie zdecydują właściciele, a Skarb Państwa ma tu 32%. Jeszcze dziś, SP może dostać tyle za Police, ile sobie zażyczy (oczywiście w wielkim uproszczeniu).
Po tej transakcji SP będzie mogło sprzedać uporzadkowane właścicielsko Azoty inwestorowi branżowemu. To proste.
Nie płacą i płacić nie będą.Mają do spłacania kredyty i co dwa trzy lata instalację do wymiany[instalację do produkcji amoniaku].No i co najważniejsze mają akcjonariat polic w głebokim poważaniu.Pozdrawiam.
wydaje mi sie, ze kwestia dywidendy to jest raczej pytanie w jaki sposob ATT transferuje zyski z Polic do wspolnej kasy i czy w ogole w najblizszym czasie ma ochote/potrzebe transferowac...
inna kwestia jest cena akcji, ktora jest smiesznie niska. Nie myslicie, ze ktos (byc moze fund) zbiera od pewnego czasu?
Wszytkich akcji jest 75 mln a 5% z tego (granica kiedy ujawnic sie trzeba) to jest 3.75 mln. Przy srednim wolumenie okolo 35 tys /dzien potrzeba naprawde troche czasu, zeby zebrac blisko 4 mln akcji...
zobaczymy sytuacje po wynikach za 1 kw; na pewno beda ciekawe i bylby to fajny moment do ujawnienia sie co dodatkowo podbiloby zainteresowanie...
nie do końca jest tak że to jest transfer pieniędzy z jednej firmy do drugiej, bo pamiętajcie że akurat prezes Polic jest w grupie odpowiedzialny za strategię i inwestycje, krzywdy nie da sobie zrobić, nie po to zaliczył najlepszy rok w historii, żeby teraz akurat pozwolić na transferowanie kasy z Polic. Była juz mowa o remontach instalacji (czego widocznie marysia nie odnotowała) ale tez np. o pomysle inwestycji w LNG, mówili że na to trzeba kasy. jak mają to zrobić to ja jestem skłonny poczekać lepiej zarobić na akcjach niż jednorazowo na dywidendzie
Police to dobra firma jak nie jedna z najlepszych na GPW!!!!
Problem polega na tym, ze jest to straszna kiszona i od prawie roku nic sie z nia nie dzieje.
Zostawilem sobie mniejsza czesc na skladzie i za reszte kupilem Boryszew, poniewaz nie jest zła i Karkosik probuje cos zarabiac, ostatnio duzy kontrakt z VW , nastepny w drodze , 1 zł blizej niz dalej, jak pojdzie dobrze to bedzie jeszcze lepiej.
przeanalizujcie to
Najpierw zainteresuj sie Boryszewem a pózniej praw kazania
super kontrakt z VW, do tego nastepny wisi w powietrzu, zamiar wybudowania nowej fabryki w Rosji, pogloski na temat kontraktu z Renault które kupilo w Rosji Lade, to wszystko daje wielkie mozliwosci.
Zapomniałem dodac, ze skupuja wlasne akcje, no i fundusze weszły pelnym zaangazowaniem w Borka.