Witam!
Proszę o wytłumaczenie mi na spółce Barlinek jaka będzie wartość PP. PP zostały ustalone na dzień 16 kwietnia- czyli minus trzy dni robocze dla posiadaczy akcji czyli do wczoraj. Wczoraj kurs zamknął się 1,45 a dziś otworzył się pomniejszony o 0,19 czyli po 1,26. Z tego wynika,że PP ma wartość 0,19.????? Jak to faktycznie działa?
emisja jest w stosunku 4:3 czyli za 4 posiadane akcje bedziesz miał prawo do 3 ak po 1zł, cena pp bedzie zalezała od kursu aktualnego spółki, jak spółka będzie rosła to tez pp będzie rosło
algorytm
1,45-(1,45*4+1,0*3)/7=0,19
ok, ale czy dzisiaj rano już kurs został pomniejszony o wartość PP? tak wynika z notowań bo na chwilę obecną wynosi 1,39 a to jest +10,32% czyli kurs był liczony od 1,26 co się równało 0% .zmian.
Pytanie brzmi czy wartość PP będzie 0,19 czy będzie zależna od kursu w dniu 16 kwietnia a dzisiejsze zmiany nie będą miały wpływu na kurs PP? Tego nie rozumiem.
każda zmiana obecna kursu ma wpływ na pp
algorytm
cena otwarcia pp
3*(kz-1)/4
gdzie
kz- kurs zamknięca spółki przed pierwszym dniem notowań pp
jakby dzisiaj spółka na zamknieciu była po 1,41
to pp w poniedziałek będą na otwarciu po
3(1,41-1)/4 =0,30
przy zbliżonej cenie wykupienia nowych akcji do obecnie notowanych jest widoczna dzwignia i niewielkie zmiany kursu spółki powodują duże zmiany na pp.
trzeba wziąć pod uwagę że pp zawsze są trochę nizej notowane niż wynikałoby z w/w przelicznika
jak spółka będzie po 1,41 one powinny byc notowane w przedziale 0,29-0,28
dlaczego teraz liczysz wg innego algorytmu??? czy nie powinno być:
Teoretyczna wartość prawa poboru
Wartość prawa poboru (V) zależy od różnicy między ceną starych i nowych akcji oraz od liczby praw poboru potrzebnej do objęcia jednej nowej akcji.
V = (M-S) / (N+1)
gdzie:
V- teoretyczna wartość prawa poboru
M - cena rynkowa starych akcji
S - cena emisyjna nowych akcji
N - liczba praw niezbędnych do objęcia jednej nowej akcji
wtedy wyjdzie całkiem inna wartość nawet zakładając 1,41 (choć jest 1,37) to podstawiając do wzoru
(1,41-1)/(4/3+1)=0,41/(7/3)=0,41*3/7=0,175
a zakładając 1,37
(1,37-1)/(4/3+1)=~`0,16
pochrzaniłem coś??????
pogubiłem się już, mógłbyś jeszcze raz wytłumaczyć czemu jest teraz nowy algorytm czy dlatego, że już zostały odjęta od kursu wartość praw PP???
please!
taki wzór podaje GPW
ale na zdrowy rozum
żeby mieć 3 akcje z nowej emisji trzeba kupić 4pp a nastepnie wykupić 3pda za 1zł
czyli
3akc=4pp+3zł
44pp=3akc-3zł
pp=3*(akc-3)/4
jak mozecie pisac ze PP beda notowane po 30groszy skoro kupujemy je po 1zł
a przypominam ze 4pp to 3 nowe akcje czyli 1 nowa akcja bedzie defakto kosztowac 4zł/3akcje=1.33zł
Dnia 2012-04-20 o godz. 10:16 ~ja napisał(a):
> jak mozecie pisac ze PP beda notowane po 30groszy skoro
> kupujemy je po 1zł
a przypominam ze 4pp to 3 nowe akcje
> czyli 1 nowa akcja bedzie defakto kosztowac
> 4zł/3akcje=1.33zł
hmm to ja juz sam niewiem, wszysko mi sie pomieszalo, niech ktos napisze jak to powinno wygladac
nie jestem cwaniak ani nawet cwaniaczek i nigdy nim nie bylem a mam nadzieje ze nie bede. wszystko jest w internecie to nie 18 wiek tu zadnej wiedzy niedostepnej niema wystarczy myslec nad tym co sie czyta a wzory sa dostepne wszedzie spolka wydala komunikaty np.pp sa ale jeszcze nie w obrocie bo? doczytajcie. narazie ktos ladnie zbiera mam nadzieje ze pod wybicie ktore byc bedzie BO: nic nigdy nie spada i nie rosnie wiecznie.zwyczajny cykl na tym to polega i tyle.nie sprzedales nie straciles itakie tam inne ble ble ble.nerwy trzeba miec na gieldzie i liczyc sie z przegrana.mam nadzieje ze nikt prowidentow nie bral jak slyszalem na resbudzie.zal mi takich szybkich biznesmenow bo potem rodzina jest nekana
ja z moich misiecznych przychodow przeznaczam czesc na lokate czesc na akcje i czesc na zycie. dlatego moze jestem spokojny ze jesli byloby zle to sie nie pograze w finansowym nie bycie,a robie tak dlugo i widze w tym sens .nigdy nie szedlem na zywiol typu dss bo mnie to nie interesuje.choc moglem jak spadlo do ok 1zl kupic bo mialem podejrzenia ze ladnie odbije ale nie zrobilem tego bo szanuje siebie i swoje finanse.i lubie usiasc wieczorem ze spokojna glowa,bo tylko spokój nas uratuje. jak mi mowili inni ludzie kiedy ja bylem pistolet.ale juz tak nie jest.jesli chodzi o barlinek mam czas jak i na innych spolkach.sprzedam akcje jesli otworze lodowke i bedzie tam tylko swiatlo lub nawet tego nie bedzie lub jesli urosnie kurs do poziomu zadawalajacego, lub spadnie ale to zalezy od spółki.i taki ze mnie gracz gieldowy.do emerytury hahahaha nazbieram co nieco napewno bo widze ze spokojna gra bez niewiadomo jakich wydumanych zalozen i wysokosci kursu tez ma sens i tyle w temacie.pistolety
skoro masz Barlinek tak jak my to pewnie sie interesujesz też bieżącymi sprawami, czemu nie ma żadnego infa od kiedy będą notowane PP jeżeli w ogóle będą, sprawa wyliczenia PP i ich ceny otwarcia też wynika nie jest taka prosta do policzenia, zależy jaki model sie przyjmie, i takich odpowiedzi poszukuję a nie typu od jutra UP czy DOWN bez konkretów, jak wiesz to odpisz w końcu też po to to forum jest, żeby sie wspomagać wiedzą
pawel jezeli mozesz to odpowiedz na kilka pytan
kazdy kto posiadal wczesnie akcje barkilka ma dzis na swoim koncie PP
1- do kiedy trzeba je kupic zeby wymienic je na akcje
2- czy juz teraz mozna je kupic?
3- mam 10000 akcji oraz 10000pp aby je kupic musze wydac 10kkzl
a 4pp to 3 akcje co daje 7500akcji przy wydatku 10tys na akcje wychodzi 1.33zl
czy zle to rozumiem
pytam bo nie wiem szukam na stronie firmy ale brak info, dlatego tez pytam na forum
zycze spolce barlinek jak najlepiej bo produkuje u nas daje zatrudnienie polskim pracownikom ma marke i jej wyroby sa znane- cenione i dosc cenne-haha. zadluzona jest dosc mocno i te dlugi ja trzymaja jedynie, osobiscie widze potecjal w tej firmie.w zasadzie tylko klade swoje pieniadze w takie spolki ktore produkuja. a ze jestesmy teraz na takim etapie cyklu koniunkturalnego to nie wina barlinka wina tylko ze tego nie przewidziano ze bedzie slabo ALE mimo to sprzedaz jest ktos chce kupowac podlogi barlinka ktos ceni sobie te wyroby a kryzys przeciez.wiele firm slabnie a barlinek sie trzyma dlugi go niszcza tylko kredyty ktore nie sa przejedzone przeciez one poszly na konkretne cele przynajmniej z tego co ja sie zorientowalem. a kwestia pp kazdy umie tu czytac i ma net wiec po co te pytania one sa nie na miejscu a jesli juz czegos nie rozumiesz to idz do domu maklerskiego popros kogos i sie zapytaj ja tak robilem nigdy mnie nie wygnano nie wysmiano nie obrazono bo mam prawo czegos nie wiedziec a duzo wynioslem z tego nikt ci jakis swoich knyfow nie powie na pewno co kupic a co sprzedac ale co i jak z pp to napewno wytlumacza bardzo dokladnie,jestem pewien
nie można sprzedać bo nie są jeszcze notowane, o tym czy będą notowane, jeżeli tak to od kiedy do kiedy lub nie będą notowane, od kiedy do kiedy będą zapisy na akcje powinna poinformować spółka w odrębnym komunikacie a tu cisza, na razie nikt nic nie wie; mylę się?
ale czy pp ktore mamy na kontach mozna juz kupowac? do z tego co rozumiem nie ma jeszcze terminu do kiedy jest czas zeby to zrobic ani od kiedy bedzie mozna nimi handlowac
Dnia 2012-04-21 o godz. 11:08 ~ja napisał(a):
> ale czy pp ktore mamy na kontach mozna juz kupowac? do z
> tego co rozumiem nie ma jeszcze terminu do kiedy jest czas
> zeby to zrobic ani od kiedy bedzie mozna nimi handlowac
> pozdrawiam
do Ja: podam ci numer konta mojego przelej mi odrazu te pieniadze i po klopocie masz. dzis sobota zycze milego wypoczynku
Dnia 2012-04-21 o godz. 07:33 ~irek napisał(a):
> nie można sprzedać bo nie są jeszcze notowane, o tym czy
> będą notowane, jeżeli tak to od kiedy do kiedy lub nie będą
> notowane, od kiedy do kiedy będą zapisy na akcje powinna
> poinformować spółka w odrębnym komunikacie a tu cisza, na
> razie nikt nic nie wie; mylę się?
a nie wiesz czy jest jakiś przepis ile wcześniej powinna poinformować spółka o tym od kiedy będą notowane PP lub od kiedy zapisy na akcje, chyba nie może być takiego infa z dnia na dzień
Spokojnie. Wartość praw poboru będzie zależeć od wartość akcji BRK w momencie kiedy zaczną być notowane. Im niższa będzie wartość akcji tym niżej będą notowane PP. Więc na razie nakręca się spadek akcji żeby niżej kupić PP. Drobni gracze raczej będą zainteresowani sprzedażą PP i niewielkim zarobkiem na nich, natomiast jak zwykle zarobią więksi, którzy mają nadmiar funduszy i skupią PP. Dopiero po tej operacji powinien nastąpić wzrost. Biorąc pod uwagę, że sam właściciel będzie zainteresowany skupowaniem, termin notowań PP się przeciąga, żeby spadła cena akcji.
Tak, że jak ktoś pyta kiedy będą notowane PP - to będzie wtedy kiedy spadnie cena BRK, do jakiego poziomu ? do satysfakcjonującego :-)
pytałem o przepisy, czy istnieje przepis, który mówi ile wcześniej powinna zostać podana info o notowaniu PP, np, spółka ma obowiązek poinformować X dni wcześniej o pierwszym dniu notowań PP czy o wykupie akcji?????