• Pit 38 - straty z poprzdnich lat Autor: ~A-a [83.5.73.*]
    Trzy lata temu miałam znaczną stratę.
    Połowę tej strawy wykorzystałam w ubiegłym roku /bo miałam zysk/.
    Za rok 2011 mam stratę /niestety/ i ta strata będzie uwidoczniona w aktualnym Picie.
    Nie chcę jednak stracić możliwości wykorzystania w przyszłości połowe straty sprzed
    trzech lat.
    Jest rubryka nr.28 straty z lat ubiegłych, ale jak tam jest napisane:,,nie może przekroczyć kwoty z poz. 26. Poz.26 to dochód, który mam zerowy.

Jak sobie radzicie ze stratami z lat ubiegłych, gdzie je wpisujecie żeby można je uwzglednić
    dla pokrycia podatku z ew. przyszłych zysków?
    Liczę na odzew.
  • Re: Pit 38 - straty z poprzdnich lat Autor: ~hand [89.68.14.*]
    W tej książce:

http://unilex.sklep.pl/opodatkowanie-podatek-od-zyskow-kapitalowych-gielda-odsetki-dywidendy-fundusze-ike-oraz-inne-przychody-kapitalowe-2011-duplikat-1.html

piszą, że jeśli dochód jest zerowy to nie możesz odliczyć straty. Cytuję:

"Odliczenia od dochodu dokonuje sie od dochodu, a więc jeśli dochód jest zbyt mały aby odliczyć stratę do której podatnik ma prawo to nie może on skorzsytać z tego prawa w całości, a jedynie w tej części, jaka odpowiaa wykazanemu w danym zeznaniu podatkowym dochodowi podatkowemu (nieodliczona część straty nie przepada i może być rozliczona w następnych latach)"

hand
  • Re: Pit 38 - straty z poprzdnich lat Autor: ~A-a [83.27.93.*]
    Dzięki HAND

Zgoda, może być odliczona w następnych latach,
    ale czy nie trzeba jej gdzieś odnotować w aktualnym rozliczeniu,
    czy ma pozotać jedynie na Picie z roku w którym powstała ?
  • Re: Pit 38 - straty z poprzdnich lat Autor: ~hand [89.68.14.*]
    Moim zdaniem nie ma miejsca w pit-38 na wpisanie nieodliczonej straty. Musisz sama ją "zachować w pamięci" aż do momentu gdy będziesz miała dochód. Ale nie dluzej niz 5 lat.

hand