• I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~stary lis [79.139.32.*]
    Czyli zamiast 100 będzie 95 mln. zysku, wielka różnica:). Chyba będzie upadłość:) To teraz kurs zjedzie:) Uciekać!
    Nawet jak zjedzie, to tym większa okazja żeby dokupić więcej akcji za mniejsze pieniądze.
    A jak się pojawi info o dywidendzie i tak w krótkim czasie będziemy mieli tu 60 - 70 zł.
    Powiem wam tak. Jak ktoś jest graczem, to Dębica nie jest dla niego. Jak jest inwestorem, to nie ma lepszej spółki.
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~piotr [37.31.109.*]
    Oh oh oraz tom sa odmiennego zdania:-)
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~Zygmunt [85.248.9.*]
    Obyś miał rację człowieku! :)
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~ad [91.150.181.*]
    Stary Lisie - przy rosnących cenach kauczuków w 2011r................... DĘBICA pokazała blisko 100 mln zysku netto
    Dzisiaj mamy doczynienia ze spadkami Cen kauczuków syntetycznych i naturalnych o 40-50 % w dół
    W 2012 r - powinno być160-180 mln zysku netto
    Kontrakty na kauczuk w dostawach 6- miesięcznych na styczeń 12* spadek o 40-50 %.

Najwięksi na świecie producenci kauczuku postanowili podjąć drastyczne kroki w celu powstrzymania spadku jego cen

Eksporterzy z Tajlandii, Indonezji i Malezji, zapewniających 70 proc. światowej podaży kauczuku naturalnego chcą uniknąć, by jego cena zmalała poniżej 3 dolarów za kilogram

Ceny kauczuku zmalały o połowę wobec szczytu z lutego 2011r

Tajski kauczuk RSS3 staniał do 3,3 dol./kg z rekordowych 6,4 w lutym. Dla utrzymania poziomu produkcji rząd Tajlandii chce zagwarantowania ceny skupu surowca powyżej 95 bahtów (3,1 dolarów) wobec obecnych 89 bahtów.

Specjaliści banku Goldman Sach szacują, że na rynku może powstać nadwyżka gumy w wielkości 413 tys. ton, w porównaniu do 83 tys. ton niedoboru w 2011 r., która spowodowała wzrost cen gumy do rekordowych poziomów w lutym – za kilogram płacono 535,7 jena.

Od tamtego momentu ceny spadła już o 49 proc., ponieważ podaż surowca rośnie, a największy odbiorca, czyli Chiny zwolnił tempo wzrostu gospodarczego.

Prognozy traderów pokazują, że kontrakty terminowe na gumę mogą spaść do najniższego poziomu od listopada 2009 r. Kilogram ma kosztować 240 jenów, czyli 3,12 dol.

Zapowiada się rekordowy rok na DĘBICY +dywidenda.

• Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.28.*]
    ad ale żeś pojechał z tym zyskiem w tym roku było by super żeby tak było.
    ale znając zachowanie i posunięcia goodyeara to będą się bardzo bronic aby nie przeskoczyć z zyskiem 100mil. zł w tym roku bedzie bardzo blisko tego z uwagi na mentalność w naszym społeczeństwie bo nie wolno pokazywać duzych zysków bo cześć jeszcze nie dorosła do tego to musi byc ewolucja powolna.
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~ad [91.150.181.*]
    Jeżeli utrzymają sprzedaż z 2011r czyli 2,5 mld to przy kosztach pracy DĘBICY I SPADKU CEN KAUCZUKÓW wynik powinien być dużo lepszy niż z ubiegłego roku - rentowność operacyjna powinna być minimum 10%.

WYNIK michelin i continental za 2011r - rentowność operacyjna 9 - 14 %
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.15.*]
    Dlatego zmniejszają produkcję opon o 5% w marcu ,kwietniu i maju bo wejdą juz do sprzedaży od września opony etykietowane z nową matrycą i nie moga sobie pozwolić aby zalegały pozniej w magazynach
  • do @ad Autor: ~mat [31.174.62.*]
    Czy ty wiesz jak sie Debica rozlicza z Goodyearem?

Hint: koszt plus stała marża.

Czy przy spadającym koszcie widzisz w tym równaniu gdzieś wynik większy ponad stałą marżę?

Spadek zamówień (mniejsza produkcja) + spadający koszt produkcji (= mniejsze przychody z tej samej produkcji) to nie są pozytywne rzeczy.

Im bardziej rozdmuchane koszty tym lepiej w sytuacji kontraktu "koszt plus marża X".
  • do @ad - jeszcze przykład Autor: ~mat [31.174.62.*]
    Jeszcze na przykładzie. Zamawiam u Ciebie meble. Ustalamy, że robocizne i Twój zysk wyliczymy jako +20% do kosztów materiału.

I teraz dwa scenariusze:

1. Materiał kosztuje 1 mln zł, płacę Tobie 1,2 mln zł, Twój zysk - 200 tys zł.

2. Cena materiału spadła o 50%. Materiał kosztuje 500 tys zł, płacę Tobie 600 tys zł, Twój zysk - 100 tys zł.

Widzisz różnicę? Czy tłumaczyć Tobie trzeba?
  • Re: do @ad - jeszcze przykład Autor: ~Zygmunt [85.248.9.*]
    To młooootek. Nic nie kapuje ;)
  • Re: do Zygmunta Autor: ~ad [91.150.181.*]
    Zygmunt młotkiem to sie możesz puknąć w ten swój GŁUPI łeb ...........baranie

zobacz to : poznajesz siebie.

http://www.youtube.com/watch?v=K-fLqRoy2Ck&feature=related
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~tom [188.95.28.*]
    powiedzial mat prawde

a poniewaz to mat to "szach i mat" ;))) i glupie teorie ad i waldiego sie skonczyly .

mat napisal prawde koszt +marza=zysk debicy .

i mniejsze koszty tym wbrew pozorom zysk spada a najwiecej zarabia ten co odkupuje
    czyli goodyear matolki ;))) zysk w 2012 r nie przekroczy 70 mln .

Ciekawe ze 2 lata temu audytor jesli sie nie myla grand-thorton wyliczyl
    ze projekt hva da w 2012 r ponad 100 mln zysku ,Widac jak to wszystko
    jest przygotowane na mydlenie oczu. zyski spadna przez kolejne 2-3 lata i tyle .

• Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.43.*]
    Mat dobrze napisał tylko nie pomyślał i tu jest błąd w jego rozumowaniu kolosalny przy zysku 200tys.zł jaki podał przykład jedna opona na rynku kosztuje 400zł przykładowo po spadku kosztów o połowę materiału zysk spada o połowę czyli 100tys. zł według niego a ta sama jedna opona kosztuje na rynku nadal 400zł a powinna kosztować 200zł coś tu jest nie tak i nie będę sobie łamał tym głowy. Kto lubi grzebac niech się tym zajmie.

Żeby wyprowadzić Was z błędu i wprowadzić na właściwe tory myślenia spór między goodyearem a PZU dotyczył i dotyczy nadal opcji walutowych tzn. przeliczenia kursu euro na złotego. 5 lat temu euro kosztowało 3,5zł i zanosiło się ze moze spasc na 3zł i dlatego wprowadzono takie rozliczenie i ono było bardzo korzystne dla firmy Dębica przy rozliczeniu z goodyearem. Natomiast jeżeli kurs euro jest wysoki w stosunku do złotego to przy takim rozliczeniu firma Dębica ponosi duze koszty i strat w zyskach w rozliczeniu z goodyearem.

przykład przy takim rozliczeniu jak jest teraz to goodyear płaci firmie Dębicy za 1 euro 3albo3,5zł a nie 4,20 zł jak jest teraz nikt pare lat temu nie pomyslał ze moze euro umocnic się do złotego tylko ,ze będzie nadal spadac.
    Jezeli okaze się ze, tylko będą 2 kwartały obciązane kosztami a 2 nie to mozna tego sporu juz nie wszczynac bo to jest korzystne dla firmy Dębica bo do tej pory było ze tylko 1 kwartał nie był obciążany i nato nie mogło byc zgody
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~akcjonariusz [83.28.139.*]
    Mat mylisz się
    koszt + stała marża

Cały ten sposób rozliczeń jest jednym wielkim blefem !

gdyby tak było to przy rosnących cenach surowców w 4 kw wynik netto powinien sięgnąc ponad 50 mln.

Na początku 2011 roku Pryczek powiedział : mamy rekordowe ceny surowców i marże cierpią z tego powodu. ?

Tak na mój rozum to jedynym sensownym rozwiązanie w tej sytuacji jest wezwanie/

• Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~akcjonariusz [83.28.139.*]
    - ciekawe co zaproponują na div
    ( 4-5 zeta )
  • do @akcjonariusz Autor: ~mat [188.33.16.*]
    "gdyby tak było to przy rosnących cenach surowców w 4 kw wynik netto powinien sięgnąc ponad 50 mln."

Nie wykluczam, że mają jakieś przesuniecie w wycenie kosztu produkcji. Typu - co roku określamy koszty produkcji.

Co do "Na początku 2011 roku Pryczek powiedział : mamy rekordowe ceny surowców i marże cierpią z tego powodu. ? " - on pracuje w Debicy i w Goodyear.

Może mu się pomyliło, która firma cierpi. Nie wiem.

Zresztą sam napisał http://www.goldenline.pl/jacek-pryczek o swojej pracy "Very simple job and responsibility - just saying "yes" or "no" for all questions concerning 4 various companies and business run by them in 3 very different countries".

Ja dostrzegam tutaj potencjalne profity w nowych inwestycjach i zwiększaniu skali. Miało się coś dziać w związku z HVA już w 2011 r no ale po wynikach nie było widać tego pozytywnego efektu (nie pokrywały się z analizą Grand-Thorn).
  • Re: do @akcjonariusz Autor: ~piotr [178.182.114.*]
    Gdyby nie wtopa na zabezpieczeniach walutowych w trzecim kwartale zysk za ub r bylby zgodny z prognoza raporty granta
  • do waldiego Autor: ~mat [188.33.16.*]
    Waldi, w kwestii ceny opony na rynku - sprawa jest prosta - rozwijając ten przykład powyżej. Ja (Goodyear) zamawiam u Ciebie (Debica) meble. Ustalamy, że robocizne i Twój zysk wyliczymy jako +20% do kosztów materiału.

I teraz dwa scenariusze:

1. Materiał kosztuje 1 mln zł, płacę Tobie 1,2 mln zł, Twój zysk - 200 tys zł.

2. Cena materiału spadła o 50%. Materiał kosztuje 500 tys zł, płacę Tobie 600 tys zł, Twój zysk - 100 tys zł.

Ja jako zamawiający (Goodyear) odsprzedaje to dalej klientowi docelowemu za 2 mln (bo taka jest cena rynkowa). Zwykle mam zysk 800 tys zł, a gdy koszty spadną - nawet 1400 tys zł.

Pzdr.
  • Re: do waldiego Autor: ~piotr [46.205.63.*]
    Moim zdaniem tajemnica tkwi w rozliczeniu kosztow wszystko bedzie jasne przy nastepnym kwartale zreszta racjonalne bylo zanizenie zysku za ostatni kwartal z uwagi na roczna cezure podatkowa
    Co do ograniczen produkcyjnych to jest to jaks sciema bo w pierwszej kolejnosci ogranicza tam gdzie drozej no a tu jest chyba najtaniej
    O perspektywach rynku opon w Polszy najlepiej swiadcza plany wejscia nowego podmiotu na ten rynek apollo o czym donosila prasa
  • Re: do waldiego Autor: ~piotr [46.205.63.*]
    O sytua ji spolki najwymowniej swiadczy wygenerowany strmien gotowki widoczny w cash flow oraz zmniejszenie dlugu pomimo realizacji inwestycji
  • Re: do waldiego Autor: ~br [83.9.140.*]
    oj długo mnie tu nie było, widzę, że popularność spółki "zerowa", obroty "zerowe", a wy uwikłaliście się w ślepy zaułek z zapewne z bezradności. wszelkie obliczenia nie mają sensu gdyż słowo KSIĘGOWY załatwia tu wszystko. Pokażą co chcą i kiedy chcą. Oto tu chodzi....
    Jedyne co możecie zrobić panowie, za czy przeciw wzrostowi akcji, to ustawienie się z dużym kupnem przy 50 zł i systematyczne dokupywanie w przedziale 50-55. Smutne ale prawdziwe.
  • Re: do waldiego Autor: ~waldi [79.191.30.*]
    Dębica: jednak będą podwyżki zarobków
    awk 05-04-2012, ostatnia aktualizacja 05-04-2012 05:00
    Prześlij e-mailem
    Dodaj do:
    Wydrukuj
    Wielkość tekstu: A A A
    źródło: www.photoxpress.com
    +zobacz więcej zdjęć

Pracownicy oponiarskiej spółki dostaną podwyżki, ale mniejsze, niż sądzili. Po negocjacjach związkowców z zarządem Dębicy zatrudnionym na etat przyznano dodatkowo po 128 zł brutto miesięcznie.

Większą pensję dostaną od kwietnia. – Jesteśmy zadowoleni, ale tylko połowicznie. Pierwotne założenia mówiły bowiem o podniesieniu pensji zasadniczych o 200 zł. Ale jest to kompromis wypracowany w związku z sytuacją makroekonomiczną i jej wpływem na naszą firmę – mówi Tomasz Podlasek, przewodniczący NSZZ „Solidarność" Dębicy. Podkreśla, że koronnym argumentem zarządu przeciw wprowadzaniu większych podwyżek był fakt ograniczenia produkcji.

Niedawno Dębica poinformowała, że w związku z osłabieniem popytu na opony w Europie musi zmniejszyć wielkość produkcji.

W marcu Dębica zatrudniała na etat 2977 pracowników. Oznacza to, że podwyżki będą kosztowały oponiarską spółkę ponad 4,57 mln zł w skali roku.

Na tym nie koniec. W ramach podpisanego porozumienia ustalono bowiem, że w IV kw. strony mają dokonać przeglądu wyników za trzy pierwsze kwartały tego roku i rozważyć możliwość uruchomienia dodatkowych środków na podwyżki lub nagrody dla pracowników.
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~tom [188.95.28.*]
    i PZU WDUPILO tak jak bylo pisane

i gdzie to wezwanie waldi gdzie ??

teraz moga drenowac debice bez zadnych przeszkod

a zyski z roku na rok beda spadac
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.42.*]
    Nie tom nic nie będą drenować, tylko się teraz przyznaj jak masz honor co ja pisałem 3-4 lata temu zapłaciliśmy za nienawiść do rydzyka, jarka i Ziobry i PZU to dobrze wykorzystało teraz masz to czarno na białym jak to się robi w biznesie. My takie sztuczki w firmie robilismy 15 lat temu i bardzo swietnie na tym zarabialiśmy dlamnie nie było to cos nowego ze strony rządu tylko stary przeżytek mądrze wykorzystany przez nich.
    Pamiętaj Tom , ze najpierw się truje mocno takich delikwentów a pozniej się ich mocno doi bo są bez bronni haha Masz przykład po lewj stronie wiadomosci o Dębicy jak Sąd wszystkie pozwy i apelacje PZU oddala i jeszcze obciąza kosztami Ciebie nie ich bo oni konata mają na prute mocno kasą az w szwach tam pękają a Ty tylko ślinke łykasz i nic więcej z tego niemasz Tom bez psychologi nigdy nie będziesz na szczytach pamiętaj.

Nie będzie tak zle z Dębicą w Maju jedziemy ostro do gory i jedną juz praktycznie inwestycję mamy za sobą jesli chodzi o etykietę nowych opon. PZU wywalczyło ze 2 kwartały nie będą obciązane kosztami a to jest juz duzo dla akcji Dębicy jak się potwierdzi to w tym roku to będzie super info.
    Wezwanie tez tu moze byc w każdej chwili tak jak na Swieciu z zaskoczenia
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.42.*]
    Tom jak moze byc wezwanie jak zostałeś zdradzony o świcie i to przez swoich dla ktorych byłes wierny jak pies haha
    Tom cos znalazłem dla Ciebie przeczytaj , bo to Cię dotyczy haha.

Jeśli dziś formułuje się zarzut morderstwa wobec Lecha Kaczyńskiego, to jak wyglądają, w tym świetle, obecnie rządzący i ich wyborcy? W najlepszym wypadku - jako nieświadomi pomocnicy kata" - podkreśla na blogu w Onecie.

Teraz juz jestem peweny ze to Ty Tom i reszta Korei byliscie nie świadomymi pomocnikami kata"-czyli PZU w tym przypadku, ktory zamordował Dębicę.

Ja nie muszę miec tytułu profesora czy socjologa bo juz to dawno stwierdziłem i tu pisałem,teraz to tylko potwierdzają naukowcy.
    Dalej mogę powiedzieć, ze ja nie nawiedzę rydzyka i Jarka ale za to bardzo lubię ich jak przemawiają i mówią prawdę wręcz adrenalina umnie rosnie i pobudza mnie do życia i myslenia poprawnego. Tuska bardzo lubię tylko nienawidzę go jak przemawia, rządzi i okrada panstwo bo obniza moje morale i chce żebym był jego pomocnikiem kata"
    bardzo go nienawidzę zato.
    Teraz bąc Tom mądry oco tu chodzi wiem ,ze niewiesz i nie jestes tego swiadomy
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.29.*]
    Tom co Ty zrobiłes z akcjami Dębicy, ze tak spada i kazdy jak widzę sypie nimi.Powiedz mi dlaczego byłes pomocnikiem kata i dlaczego ja przez Ciebie muszę cierpieć teraz odpowiedz?

Widac ,ze chyba będzie dywidenda mniejsza bo ktos sypie i I kwartał 2012 r.bedzie obciążony kosztami z tego wynika. R.N.miała podjąc co do dywidendy pod koniec marca dlaczego niema jeszcze info o tym, kto jest tu nieświadomym pomocnikiem kata i nie ogłasza tego, tylko pewna grupa wie i juz sypie akcjami
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~piotr [178.180.206.*]
    co sadzisz waldi o pbg
    Ja zaczynam zakupy
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.29.*]
    Piotr wystrzeli i to mocno PBG to kwestia tylko czasu ja mam 1100sztuk po 35,50zł za akcje jak na razie i nie wiem czy więcej dokupować gdyby Dębica była po 60zł to bym jeszcze sprzedał ze 300sztuk i kupiłbym PBG ale ktos dołuje te akcje albo zmienia portfel.
    Dzisaj analityk powiedział w TVNCNBC. ze PBG osiągnęło juz dno i szoruje brzuchem po ziemi i tylko juz mogą byc mocne wzrosty, ja tu juz czuję ze moze byc lada moment od pał i trzeba patrzec jak przebije 42zł PBG,jesli przebije to juz nie będzie żadnych obaw ze spadnie tylko będziemy jechac do gory pierwszy opór będzie na 58 zł a drugi na 88zł.
    PBG do 36zł to mozna brac na slepo niema strachu ze cos się straci ja to juz dawno otym wiedziałem.

Z Dębicą to moze byc to samo co z BGZ i strach ją sprzedawać bo mafia nie wiadomo kiedy żartuje bo to co teraz się dzieje w kraju to za parę lat do Wisły z jednej strony będzie rządził Putin a z drugiej strony Wisły zachód to idzie juz w tym kierunku to widac gołym okiem a to przez takich ludzi jak Tom nieświadomych pomocników kata"
    Panstwo sypie się na oczach naszych widac to po autostradach, kolejach, gazie łupkowym i stoczniach. Cofają nas w rozwoju jak w latach 80-tych komuna tak zrobiła, ze pozniej Balcerowicz musiał zastosować zabieg chirurgiczny i do tego idziemy s powrotem bo masoni niechcą dac rozwinąc się krajowi tylko go cofają do tyłu w rozwoju metoda Stalinowska
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.28.*]
    Co tu się dzieje natej Dębicy tylko ciągle spada . Tom co Ty narobiłeś i gdzie jest ta reszta Twojej Korei pochowali się, Niemca udają tak to potrafi byle jaki pętak.
    a niedawno sie klociliscie
    pisalem ze idzie na 40 zł
    a wy mowiliscie ze bedzie rosnac
    a teraz co madrale kto mial racje ? dlaczego nic nie piszecie ?

lecimy w dol debica jest wycyckana przez goodyera to czemu ma rosnac .
    zyski w tym roku spadna ,dywidendy najprawdopodobniej nie bedzie albo bedzie na poziomie 1.5 -2 zł tu nie ma ani jednej pozytywnej informacji .
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.38.*]
    Jak niema przecież mamy zyski Debicy ponad 90mil. zł. Pamiętasz Tom 7 lat temu jak Dębica miała zysk 80-90 mil zł to akcje kosztowały Dębicy 120-130zł co się stało ze takiego teraz kursu akcji Dębicy niema czyja to jest wina Rydzyka czy Twoja haha. Teraz masz czarno na białym co oznacza jak rządzą masoni,jestes okradany w biały dzien i nic nie możesz poradzic na to, widzisz a kiedys pisałes ,ze ja jestem głupi to ty byłes głupi nie ja. Ja mogę Ci przypomiec wszystkie Twoje wady nawet po 20 latach bo jestem bardzo pamiętliwy/.
    Połowę dywidendy muszą wypłacic będzie to gdzies około 4zł na akcje. Juz IV miesiąc mija a PZU milczy co dalej z tym fantem robic, jak milczy to ja juz wiem oco tu chodzi o kasę.
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.44.*]
    Tom to się dotyczy Ciebie i części tu z Korei. Minister z górnej półki zobacz za kogo Cię ma i miał.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,11227672,Nowak__nie_ma_ryzyka_upadlosci_spolki_DSS_budujacej.html

TAK DLA PRZYPOMNIENIA co mówił pan Nowak

Tu jest wszystko policzone co do sztuki ile jest oszołomów i myslących i na tej podstawie podejmują decyzje masoni, nie schowasz się im nawet nie próbuj haha
    i co kto miał racje ja czy wy,teraz wam wstyd jest pochowaliście się.
    teraz jechac do Torunia wybrac jednego z Was mądrzejszego haha aby prosił rydzyka na kolanach aby reprezentował Was w rządzie innego juz wyjscia nie mamy dobiją nas całkowicie
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~piotr [46.204.62.*]
    hahaha
    Nowak jest wielce wiarygodny jak widac:-)
    Podobnie jak chyzy ruj i reszta bandy
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.44.*]
    Ja nie chcę tu pisac o szczegółach co było z chińczykami na A2 to wyjdzie dopiero za 10lat jak się przedawni,tu nie chodziło ojej budowę przy podpisywaniu umowy z rządem tylko o super kasę i obie strony dobrze o tym wiedzieli.
    Ja na GPW nie widzę juz spółki wolnej od mafii to się dotyczy tez Dębicy ale jest najbezpieczniejsza ze wszystkich jak na razie.
    Tom masz następny dowód ,ze ja miałem racje i Ziobro, jak Twoja telewizja TVN przedstawiała ją, ze padła ofiarą i nie była winna i płakała przed cały społeczeństwem na oczach, ze jest nie winna. Tak Was w huja robili po to aby wygrać wybory i pozniej doić z kasy . Masz cos na obronę czy Niemca będziesz udawał haha

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Prokurator-Beata-Sawicka-przyjela-lapowke-powinna-byc-ukarana,wid,14419948,wiadomosc.html?ticaid=1e4b4&_ticrsn=3
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~waldi [79.191.37.*]
    Tom jeszcze mam coś dla Ciebie, chociaz go nie lubię ale to co pisze i mówi Jarek, to całkowicie się z nim zgadzam i to widac juz gołym okiem ,ze to jest swiętą prawdą co się teraz dzieje z majątkiem narodowym, ze korzysta z tego bardzo niewielka warstwa, masz przykład tylko na Dębicy. Ma juz mój głos na Prezydenta za to, ze pisze prawdę.

Zapewnia jednocześnie, że nie przewiduje żadnej wojny, jedynie twarde dochodzenie do prawdy. - Nie grozi nam żadna wojna, grozi nam tylko kompletna degradacja i sytuacja kolonialna, która się będzie odbijała na interesach wszystkich poza niewielką warstwą, taką, jaka istniała kiedyś w koloniach - tych, którzy korzystali, ale to była bardzo niewielka warstwa. To jest, tak, że jeżeli jakieś państwo się zgadza na to, żeby go w ten sposób traktowano, to go się w ten sposób traktuje. Polityka międzynarodowa jest wyjątkowo wręcz bezwzględną dziedziną i trzeba nieustannie, twardo walczyć o swoje interesy - dodał Jarosław Kaczyński.
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~br [178.42.172.*]
    pierdu pierdu a już prawie 50 zł, mówiem, bronić 50 zł, bo goodyear to wykorzysta.
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~tom [109.95.31.*]
    hehe pisze ze idzie debica na 45-40 to sie waldi i glupki kloca

tak samo jak ich inwestycja w pbg

tam gdzie oni inwestuja trza zwiewac i to szybko

ps)a goodyear teraz zmiejszy zyski i po 35 kupicie debice
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~oh oh [84.205.19.*]
    Po 35 to jest ryzyko inwestycyjne.
    oh oh
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~oh oh [84.205.19.*]
    Osobiście życzę tej firmie a w szczególności zarządowi upadłości.
    W Maju Dębica się poderwie do góry i będziemy jechac na 80zł

Tom wierzysz w to ,ze zwykły 18-letni rabuś samochodu strzelał generałowi w samą skron głowy zeby go zabic i ukrasc mu samochód? bo ja nie wierzę w takie bzdury. Jeszcze takiej teorii bezczelnej nie nie spotkałem, to jest kpina z oszołomów.
    Tom powiedz mi co ty narobiłes z innymi ograniczonymi w tym kraju.
    Chciałem jeszcze dodac, ze rabus strzelał z pistoletu ktory miał tłumik , to są jaja

Rydzyk i Jarek juz im się spalił całkowicie, trzeba coś wymyślić dla oszołomów nowego,kasa tu poszła olbrzymia i państwo ją im zwróci, tak się robi.

Miler wiedział ,ze na niego polują,mógł go uratowac ale nic nie zrobił. Później zaczął coraz więcej paplać na ten temat i śledztwo kierowac na własciwe tory o mało nie otarł się o śmierć przez to, przez wypadek śmigłowca. Pokazali gdzie go będzie miejsce jak będzie dochodził sprawiedliwości i teraz cicho siedzi i udaje głupka.
  • Re: I co, wystraszyli się że produkcja niższa o 5 %? Autor: ~Piotr [89.73.81.*]
    Oh oh rekomenduje sprzedaż od 35

Co wy na to?

Pasuje gość do Rządu Cudów Tuska?

Wytrawny naganiacz hahahaahaha
[x]
DEBICA 0,00% 82,20 2025-12-16 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.