Mocne wsparcie jest na 4,2, tam gdzie ma być emisja.
Kto dzisiaj słuchał CNBC to wie, że ma być emisja 100 mln akcji, aby pozyskać 100 mln Euro.
Przelicznik prosty i tam zmierza GTC.
Panie "analityku" że sobie tak zazartuje nazywajac tak pana. Cena rynkowa akcji musi byc wyzsza od ceny emisyjnej przed dniem notowań pp bo jak z pana taki dobry analityk to dobrze pan wie ze teoretyczna wartosc pp nie moze byc ujemna, a co za tym idzie musi byc wieksza od 4zł (albo 4,2 zalezy po ile bedzie wtedy eur) Jeśli bedzie rowna to tak samo wyjdzie panu 0 za tpp mozna by powedziec ze nikt w tej emisji nie bedzie chcial brac udzialu. Żeby emisja byla korzystna dla obecnych akcjonariuszy wiekszosciowych, to przy 1pp na 1akcje kurs musi być (przy cenie za eur 4,2) dokladnie 6,2 Wtedy dostaje pan za tpp 1 i po odcieciu pp jest 5,2 i dyskonto 1zł co juz pozwala zrealizowac jakis zysk.
jeden rzeczowy inwestor, kurs leci do 5 z hakiem z dyskontem 1zł troszke w góre powiedzmy 7.77 a potem już tylko w dół, nie pytajcie z kąd wiem bo wiem:)
Skoro chcą pozyskać 100 mln Euro i mają zamiar wyemitować 100 mln. nowych akcji, to chyba proste.
1 euro to około 4,2 zł
100 mln euro = 420 mln zł. 420 mln :100 mln akcji = 4,2 zł
.
Czyli nowa emisja ma być po 4,2 zł.
A z doświadczenia wiadomo,że kurs akcji przeważnie równa do ceny emisyjnej nowych akcji.
Dnia 2012-03-22 o godz. 20:32 ~Analityk napisał(a):
> Skoro chcą pozyskać 100 mln Euro i mają zamiar wyemitować
> 100 mln. nowych akcji, to chyba proste.
1 euro to około 4,2
> zł
100 mln euro = 420 mln zł. 420 mln :100 mln akcji =
> 4,2 zł
.
Czyli nowa emisja ma być po 4,2 zł.
A z
> doświadczenia wiadomo,że kurs akcji przeważnie równa do
> ceny emisyjnej nowych akcji.
czyli na chwile obecną GTC to bankrut , jak najdalej od śmiecia spada juz z 25 zł cos niesamowitego , podobnie jest na PBG i PXM i na innych spółkach to tak wygląda jakby była jakiś spisek banksterów
no i kolejna sesja za nami i 60 groszy mniej na akcji, w takim tempie to potrzeba przy tym kursie jeszcze 10 sesji aby
dojść do zera :) i śmiesznie i straszno
Dnia 2012-03-22 o godz. 20:52 ~jarząbek napisał(a):
> no co ty... bez jaj.
przecież jakby cena była np. 1zł i
> spadło by 60 groszy to spadek na jednej sesji -60%
Dnia 2012-03-22 o godz. 20:52 ~jarząbek napisał(a):
> no co ty... bez jaj.
przecież jakby cena była np. 1zł i
> spadło by 60 groszy to spadek na jednej sesji -60%
A co tutaj liczyć? Narazie jedyne co wiadomo to to, że emisja ma być na max 100mln EUR. Czyli przy kursie EUR/PLN 4zł muszą tego wydrukować 100mln (max 33% po asymilacji ze starymi akcjami) i to wszystko co narazie wiadomo. Dalej to już moje prywatne wnioski: Jeśli zdecydują się na to minimum czyli 4zł (a podejrzewam ze fundy teraz o to walczą) to oplacalność takiej emisji dla obecnych wiekszosciowych udzialowcow wynosi minimum 6zł (przy stosunku 1:1 - to też już wiadomo na pewno) Po odcieciu mamy wtedy troche mniej niz 5,5 ale kurs podejrzewam ze przy stabilnym rynku wroci na 6zł. Jeśli decydują się na publiczna emisję z pp to chyba zdaja sobie sprawe że żeby ktos to chcial kupic to musi byc w minimalnym stopniu atrakcyjne - moim zdaniem ten poziom atrakcyjności przy cenie 4zł to kurs odniesienia 6zł albo wyżej :) Przy 5 zł ja osobiście tego nie dotknę juz nie mowiac o 4. Taka walka o PP to niestety norma na GPW, chca wydusic absolutne minimum dla siebie, a zarzad odwrotnie bedzie chcial jak najwiecej. Przy okazji sprzedaja tez inni ktorzy nie chca brac w tym udzialu i kurs leci.
W części się z tobą zgadzam ale 5 z hakiem to dla mnie atrakcyjna cena:), małe odbicie do 7zł ty weżmiesz po 6 ja po 7 wyrzuce i wszyscy będą zadowoleni:)
A tak sobie licze ze jesli chca uzyskac 100 milionow eu i wyprodukowac 100 milionow akcji po okolo 4-4,20 zl a akcji obecnych jest 220 milionow to , 2 pp na 1 akcje by przypadaly. Albo sie juz ubie.
(6,20-4,20)/(2+1)=okolo 0,66 pp cena
5,54 cena akcji po odcieciu pp
nowa akcja 4,20
dyskonto dobre
dobrze licze?
bo gdyby 1pp na 1 akcje przypoadalo, a cena akcji po 4,20 zl by byla to majac obecnie 220 milionow akcji to zgarneliby z rynku duuuuzo wiecej niz 100 milionow euro. wiec 2 pp na 1 nowa mi wychodzi.