A i owszem, i owszem. Wcale się nie zdziwię jak na koniec będzie zjazd do 3 z groszami ale też nie zdziwię się jak będą to okolice 4 zł. Futuris już się kręci przy 0,09 zł i myślę, że do końca marca może dojechać do 12 groszy bez większego kłopotu, co z kolei spowodowałoby, że Runicom mógłby zaraportować piękny zysk za Q1 co mogłoby być impulsem do dalszych wzrostów i podbić kapitalizację tak aby spełniała wymogi przejścia na główny.
Zarząd RUNICOM S.A. informuje, iż w wyniku podpisania umów cywilno-prawnych w dniu 27 lutego 2012 roku RUNICOM S.A. nabyła 4.866.667 akcji imiennych serii A1 FUTURIS S.A., które stanowią 2,66% w kapitale zakładowym oraz 5,17% w ogólnej liczbie głosów za łączną cenę 219.000,00 zł, natomiast podmiot kontrolowany przez RUNICOM S.A. - RUNICOM CAPITAL (CYPRUS) Ltd nabyła 69.164.388 akcji zwykłych na okaziciela FUTURIS S.A., które stanowią 37,75% w kapitale zakładowym oraz 36,77% w ogólnej liczbie głosów za łączną cenę 2.720.615,00 zł.
wychodzi, że po 0,04 zł, więc już przebitki jest ponad 100%
Z tego co znalazłem to wygląda na to, że Runicom S.A. ma 100% udziałów w tym cypryjskim Runicomie więc zysk na akcjach Futurisa liczyłby się od od około 74 mln akcji co jak łatwo policzyć przy kursie Futurisa 9 groszy da 5 groszy zysku na akcje czyli w granicach 3,7 mln zł, zakładając oczywiście, że oba Runicomy (tj. polski i cypryjski) kupowały Futuris po 4 grosze. Przypomnę tylko, że cały ubiegłoroczny zysk wyniósł 3,019 mln zł. dwa skoryguj mnie jakbym coś pomylił, oczywiście inni też mogą.
witam. żadna ze mnie wyrocznia, ale wg mnie Twoje obliczenia są jak najbardziej poprawne. jeśli Fut utrzyma się na 9 gr do końca miesiąca, to faktycznie wychodzi na to, że Run zanotuje 3,7 mln zł zysku w Q1 na tej transakcji. z raportu wynika, że i Run i Run cypryjski kupowały po tej samej cenie ~0,039 zł
No to jak tak będzie i ten wynik nie zostanie wykorzystany do ugaszenia jakichś pożarów (czyli przykrycia strata) albo nie zostanie zrównoważony stratami na innych notowanych papierach to tu dopiero będzie dzida, że aż miło. Czyli każdy grosz na Futurisie to ca 740 k zł, a dziś już liźnięte 10 groszy.