PREZESIE MUSI ?????????? widzisz jakie pakiety na / S / od wczora j- nic nie musi. Zapowiedzi zapowiedziami i jest okazja wyjść z papierów - taki akcjonarit na spółce gdyby taka wiadomość dotyczyła spółki z WIG 20 było by SZALEŃSTWO a tak ?????? POZDRAWIAM POWODZENIA
Spokojnie. Faktycznie ktoś wyrzuca małe pakiety, ale przy takiej dywidendzie MUSI wyskoczyć. Gdyby to było z WIG20 to fundusze dawno by już conajmniej potroiły cenę -
zwłaszcza,że spółka wciąż się rozwija.
Wypłata dywidendy została zapowiedziana na 1 stronie raportu za IV kwartał 2011 r., tylko kwestią otwartą jest czy będzie to 700 mln czy np. 1 mld zl - bo tyle firma ma na koncie .
Nie sądzicie,że tak duża dywidenda znacznie wpłynie na kurs akcji?
Przykładowo na dzień przed ustaleniem prawa do dywidendy kurs akcji spadnie o jej wartość lub nawet więcej?
Znam już właśnie takie przypadki ,więc sądze,że tutaj będzie podobnie.Tym bardziej,że dywidenda ma być tak ogromna...
.... a konkretnie jakie to przypadki , bo dywidendy ok. 50 % wartości akcji to jeszcze nie było ??!!!
Nie licz przyjacielu sympatyczny na kupno akcji Emperii po około 50 PLN przed prawem do dywidendy , zaś po odcięciu wartości dywidendy szybko zobaczymy 80 PLN a docelowo wg. analityków Biur Maklerskich jakieś 105 - 110 PLN .
Dla kolegów przedmówców i tych co nie czytają komunikatów i raportów kwartalnych spółki !!
Po sprzedaży Detalu firma jeszcze w tym roku zamierza sprzedać nieruchomości - planowana cena to min. 500 mln złotych . A potem : likwidacja firmy .
Tylko po tych transakcjach samej czystej gotówki ( po spłacie wszystkich zobowiązań ) będzie w firmie 2,5 mld PLN co po umorzeniu akcji zakupionych na ten cel daje wartość około 172 PLN na akcję ( docelowo ma być 14,5 mln akcji z obecnych 15,15 mln ).
Nawet jeśli sprzedadzą Detal i nieruchomości za cenę np. niższą o 400 mln PLN to dalej w kasie do podziału na akcjonariuszy zostaje 2 100 mln PLN co daje 144,80 PLN na akcję .
Firma bierze też pod uwagę fuzję z Polo Marketem , ale musieli by mieć zaoferowany super parytet w świetle powyższego wyliczenia z uwagi na ochronę interesu małych akcjonariuszy , w tym ryzyko procesów sądowych w razie braku dbałości o ten interes.
Ci co ostatnio sprzedawali akcje Emperii musieli być mocno przypileni z braku kasy , bo trudno graczy giełdowych posądzać o brak poczytalności .
... miałem nie pisać wcale , ale lekko zirytowany jestem po raz kolejny w ostatnich latach na to , co robią z nami np. biura maklerskie na GPW ( DM Pekao : Asy - a raczej ass holes ) :
- Emperia ma na dziś 1 100 mln gotówki czyli ponad 75 zł na akcję z uwzględnieniem tych do umorzenia,
- wg. pasywnych wycen , nieruchomości są warte 500 mln zł czyli ok. 34,50 zł za akcję .
Tak więc , na dzisiaj cały Detal firmy ( w tym sieć Stokrotek i PSS Społem Tychy + in . ) są warte ponad -2 zł ( ponad minus 2 zł , bardzo śmieszne ale prawdziwe )
Inwestory polskie nasze , do Was wołam ja trzcina na wietrze : " o tempora , o mores " !!!
jak by miało być tak super to by już było 130-140 cos mi sie zdaje że tym infem pozbędą sie akcji i nie potrzebna im bedzie dewidenada bo zjedzie nisko
Dnia 2012-04-18 o godz. 13:08 ~1234 napisał(a):
> piękne obroty :)))) profity bedą
profity są ale dla zarządu emperii jak pozbyła się akcji unika obciążeń podatku od zysku z dywidendy a po takim zabiegu paniczna wyprzedaż akcji obsunnęła ich cenę że są większe straty niż zysk .to celowy manewr za który zapłacili ci co liczyli na łatwą kasę .