witam, po lekturze kilku wątków postanowiłem (w nadzieji na uzyskanie pomocy, albo chociaż opinii) założyć nowy temat, otóż, szukam mieszkania w warszawie, ale z uwagi na ograniczenia budżetowe potrzebuje mieszkania z dobrych materiałów ale w cenie rozsądnej, niestety nie jestem na bieżąco z promocjami czy nawet inwestycjami jakie są realizowane w wawie, dlatego też proszę o pomoc, co warto, czego unikać i na co zwracać szczególą uwagę przy kupnie mieszkania
dzieki za porady, ale myślałem raczej o opinii z czyjegoś doświaczenia, byłem w kilku agencjach (nieruchomości :), ale doszedłem do wniosku, że chyba taniej będzie bezpośrednio u dewelopera kupić, znalazłem kilka ciekawych ofert, ale najlepiej wygląda chyba ta od robyg
Zobacz sobie jeszcze na innych deweloperów i inne inwestycje. Bo często jest tak, że dopiero po kupnie mieszkania widzimy też inne ciekawe oferty. Zobacz sobie jeszcze tą inwestycję zanim podejmiesz decyzję http://www.nasowinskiego.pl/ . Lokalizacja na 5, cena też no i dwa parki tuż obok:)
Mozesz jeszcze sprawdzić tą inwestycję która powstanie na Bielanach http://www.shiraz.pl/pl/inwestycje/shiraz_trio
Mysle ze warto jest to rozważyć i uwzglednić ja w swoich planach mieszkaniowych.
Ja ostatnio podczas świąt nawet rozmawiałem ze znajomymi którzy mieszkają na Gdyńskim Pogórzu. Tutaj własnie jest to mieszkanie tego samego dewelopera. Widziałam zdjęcia mieszkania i wygląda ono naprawdę swietnie, znajomy jest zadowolony z tego jak deweloper wywiązał się z umowy. Wszystko jest ok, wiec to tez dla mnie taki implus do tego aby powaznie pomyslec nad zakupem mieszkania.
Polecam Tobie Shiraz Trio. Naprawde jesli przejrzeć inwestycje dewelopera i poczytać opinie to jednak większośc osób skłania się ku temu aby pozostac przy tym deweloperze i to własnie u niego kupić swoje pierwsze mieszkanie.
JA mam znajomych którzy mieszkaja na Ochocie w Ogrodach Shiraz i naprawde jesli chodzi tutaj o dewelopera to na pewno warto pomyslec nad zakupem mieszkania bo sama wiem ze warto tu wyłożyć swoje pieniądze.
Zdecydowanie taniej będzie kupić bezpośrednio u dewelopera i bez pośredników. Poza tym część deweloperów dopuszcza negocjacje cenowe, więc tu też otwiera się furtka z możliwościami wytargowania jakiegoś rabatu. Ze swojej strony mogę Ci tylko polecić negocjatora cen, z którym ja miałam przyjemność współpracować podczas kupowania "M" na warszawskiej Woli. Współpraca była owocna, bo udało się zjechać z ceny o około 15 proc., co uważam za ogromny sukces. Jakbyś był zainteresowany to po więcej informacji odsyłam do strony http://negocjator.warszawa.pl
Najlepiej poszukać dobrej agencji nieruchomości. Ja z własnego doświadczenia mogę polecić tobie ober-haus. Najważniejsze to sprawdzić stan prawny nieruchomości żebyś nie kupił zadłużonego mieszkania. Dla mnie ważne było też sąsiedztwo i otoczenie. Każdy ma wymagania pod siebie.
Ja kupuję głównie nieruchomości komercyjne, najczęściej od firmy Jartom. Robimy na ten niezłe interesy. W tym momencie zakup nieruchomości jest świetnym pomysłem - od dawna nie mieliśmy do czynienia z takimi spadkami.
Jak chcesz niedrogiego i jakościowego mieszkania, to lepiej pod Warszawą niż w samej. Tym bardziej, że komunikacyjnie nie ma wielkiej różnicy, a cenowo jest ogromna. I przestrzeni więcej i ciszy:
http://www.sand-city.pl/index.php?page=oferta
A którą z agencji nieruchomości w stolicy polecicie ?
My chcemy tez kupić mieszkanie rynek wtórny, ale jednak samemu ciężko jest znalezc dobre i interesujące mieszkanie.
Przecież kupując mieszkanie przez agencje płacisz wysokie prowizje. Po co ci to? Wszystko można załatwić samodzielnie. Moja siostra kupiła teraz 2 mieszkania po 45 metrów połączone schodami Prudlik. Efekt? Znakomity, a cena na poziomie 5 koła!
Mieszkania w Warszawie mocno poleciały w dół. Można się spodziewać, że będzie jeszcze taniej, ale tak czy siak - w tym roku po prostu wypada kupować mieszkania. Moja ciotka kupiła dwa mieszkania po 50 metrów, bezczynszowe, łączy je schodami prudlik. Jeszcze 2 lata temu w tej samej cenie kupiłabym jakieś 60 metrów, a nie 100 ;-)
Jeśli rynek pierwotny to Robyg - dobre lokalizacje i jakość wykonania, jeśli wtórny to udaj się do dobrej agencji - wynegocjują Ci wiele i dadzą gwarancję, że nie kupisz jakiegoś bubla.
Zakup mieszkania to poważna decyzja, wcale mnie nie dziwi, że możesz mieć wątpliwości, ale może na początek dobrze by było określić, ile możesz wydać na zakup tego mieszkania, po drugie odpowiedz sobie na pytanie, jak duże ono ma być, a po trzecie w jakiej części stolicy chcesz mieszkać. Jeśli nie jesteś na bieżąco, gdzie, jakie mieszkanie można kupić możesz sobie zajrzeć tutaj http://nieruchomosci.dom.eu/ogloszenia/warszawa_484_mieszkania_3_sprzedaz_2__0__0_________0_0.html jak widzisz dużo mieszkań może uda Ci się znaleźć odpowiednie dla siebie. Po prawej stronie możesz dokładnie określić to, czego oczekujesz od swojego przyszłego mieszkania, żeby łatwiej było szukać. A w razie jakichkolwiek pytań na górze strony masz zakładkę "zapytania" gdzie możesz pytać o to, co jest nie do końca jasne dla Ciebie.
rozumiem, że mieszkanie chcesz kupić, jeśli tak to może powiesz, gdzie byś takie swoje m mieć? I nie dziwię się, że masz sporo wątpliwości, bo jednak to są spore koszty , ale jeśli będziesz szukał dobrych inwestycji możesz sobie zobaczyć tutaj http://www.milowicz-development.pl/ na mieszkanie jakie realizują.
Jako developera polecam Fadesę Polnord, razem z mężem po dluuugim namyśle zdecydowaliśmy się na kupno mieszkania i wybraliśmy Ostoję Wilanów. Sprawdziliśmy developera, wydaje sie byc pewny i uczciwy, mój kuzyn jest prawnikiem i dokładnie przejrzał nasza umowę, nie znalazł nic niepokojącego także można mieć do nich zaufanie. Osiedle jest piekne i osobiście jestem zachwycona naszym nowym nabytkiem:)
Byłem w listopadzie na seminarium organizowanym przez JWC dla osób zainteresowanych kupnem mieszkania.
W programie były porady ekspertów:
- doradztwo kredytowe – wybór najlepszego kredytu hipotecznego
- porady prawne – jak uniknąć niekorzystnych zapisów umownych i bezpiecznie sfinalizować zakup
- wspólnoty mieszkaniowe - zasady działalności wspólnot mieszkaniowych
- porady architekta - aranżacja wnętrz
Najbliższe seminaria odbedą się w Czwartek 13.12.2012 - godz. 17.30 - 19.30
Miejsce: Salon Firmowy J.W. Construction
"Intraco", ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
jeżeli przeczytałeś już wszystkie posty odpowiadające na twoje zapytanie, to pamiętaj aby nie kupować żadnej z polecanych lokalizacji. One się po prostu nie sprzedają stąd tylu akwizytorów na forum, heheheh
Są jeszcze targi nieruchomości, portale z nieruchomościami z rynku pierwotnego (porównywarki ofert), czy dni otwarte na konkretnych inwestycjach (w ten weekend bodajże na Osiedlu Górczewska Park , naprzeciwko Wola Park).
na Woli jest fajna inwestycja http://nasowinskiego.pl . niedaleko do centrum a można poczuć się jak nie w Warszawie- cicho, miło i zielono :) opcje 1,2,3,4 pokojowe :)
a jakie ceny ? tam wybudowanie z ceną gruntu to max 4 tys zl za m2. developer dodaje te 20% marzy, wiec wychodzi 4800zl. czy da się kupić M2 ok 50m2, z miejscem parkingowym i piwnicą za max 250 tys zl. cena dalej niesprawiedliwie wysoka, ale skoro to Wola to być może byłbym zainteresowany. pozdro
musisz się raczej z nimi skontaktować bo ja dokładnie nie wiem, jakie ceny :) a mieszkania są od kawalerek do 4pokojowych :) tu rozkłady: http://nasowinskiego.pl/productCatalog
1) Obserwuj parametr ilości zawartych transakcji
2) Obserwuj rabaty największych developerów
3) Czekaj na krach najbliższe 24 miesiące, im bardziej branża będzie krwawić tym lepszy będziesz miał nastrój
4) Jeżeli wynajmujesz, wynajmij taniej
5) Nie kupuj nigdy mieszkania w złej lokalizacji (odległość,kłopotliwe otoczenie, niska jakość lokatorów)
6) Staraj się dokładnie śledzić rynek i konkretne oferty.
Branża jest w przededniu krachu. Najlepiej poczekać do zmiany opcji politycznej (max 3 lata) gdyż PO promuje duży biznes(developerów) a wszystkie inne partie będą łudzić "budownictwem z wkładem gruntu od państwa" a to tylko jeszcze bardziej zdestabilizuje rynek i spowoduje obniżkę cen!
Pewnie wątek już nieaktualny bo przez rok to sobie na pewno mieszkanie kupiłeś, ale jeśli byś jeszcze jednak wciąż szukał rozejrzyj się po Białołęce (np. Lewandów Park). Dużo się teraz tam buduje , okolica jest bardzo atrakcyjna i niezłe dojazdy do centrum
Ten Lewandów to tragiczna lokalizacja jak zresztą większość prawobrzeżnej Warszawy. Jak chcesz mieć zieleń i ciszę to już dużo lepszy (a i chyba ciut tańszy) jest Wilanów, który się teraz niesamowicie rozwija. Ewentualnie nawet Bemowo, gdzie są wciąż i zielone i niedrogie miejscówki.
nie zgodzę się, że tragiczna lokalizacja, sporo moich znajomych tam mieszka i naprawdę fajnie to wszystko wygląda, okolice ok. Mieszkania ładne, ustawne, wiem, że dużo nie zapłacili więc wg mnie Lewandów Park jest jak najbardziej godny polecenia
W Wilanowie są drogie mieszkania, poza tym jest tam dość kiepski dojazd do Centrum komunikacją miejską. Tańsze mieszkania na pewno są w Ursusie i stamtąd też jest lepsza komunikacja z Centrum, czy z Bemowem. Przy ul. Konopackiej, na Gołąbkach powstaje ciekawa inwestycja Neovillage. Gołąbki poza tym podobają mi się z jeszcze z innych powodów: jest tam sporo zieleni oraz dominuje tam niska zabudowa, małe bloki albo domki, nie ma wielkich, brzydkich blokowisk z dużej płyty, jak na Gocławiu, Ursynowie, czy na Bródnie.
Jeśli przy wyborze kierujesz się dobrą lokalizacją i dojazdem do centrum miasta to polecam Ursynów i Pragę Południe, z drugiej strony jeśli zależy Ci na fajnej, spokojnej okolicy to Wilanów albo Białołęka. Sprawdź http://www2.immobi.pl/ , znajdziesz tu sporo ogłoszeń nieruchomości. Może coś Ci wpadnie w oko ;)
Żeby uściślić informacje związane z tą lokalizacją. Ceny katalogowe – 5720zł/m2 – 6460zł/m2. Aktualne promocje: Promocje – 3 pokój gratis (odliczana od wartości mieszkania cena najmniejszego pokoju), dla mieszkań 57m2 cena promocyjna 5260zł/m2 weranda 0zł.
Pozdrawiam
Agent ds. Nieruchomości