też o tym myślałem ,zresztą poszły papiery ''właścicielskie '' A ,+ całość E ,nie wykluczone przejęcie wsteczne , policzcie ile papiera z ogółu , poszło na holding ,i ile w tej chwili wynosi ff ?
Panowie, obalam tą teorię.
Już o tym myslałem na samym początku i węszyłem.
Tyle udało mi sie wywęszyć:
"... z przyjemnością informujemy o kolejnej podpisanej umowie na obsługę PR & IR w trakcie planowanego wejścia na NewConnect spółki Makro Holding SA..."
właśnie, planowanego - więc planują a jak wejdą? Czy będą płacić za wprowadzenie i przechodzić wszystkie procedury (zaostrzone ostatnio przez Sobola) czy też kupią ponad 50% udziałów w jakiejś zdołowanej spółce :) i wejdą poprzez odwrotne przejęcie?
PR niezależnie od sposobu wejścia jest potrzebny aby o spółce było głośno i żeby po wejściu/przejęciu nie zginęła w gąszczu ponad 400 spółek na NC, nieprawdaż?
A działalność medyczna i jej rozwój - oczywiście jako jeden z elementów działalności spółki jak najbardziej.
W tej sytuacji biznes samochodowy (MH) i medycyna (IQ) ma się jak producent diet (Fabryka diet) do developerki (Osiedle Poniatowskie). Jeśli tak będzie to porównując wzrost z 33 gr na 2 zł, iQ mogłaby (tak bym oczywiście chciał) z 1,25 dojść do 7,5 pln. Jak będzie, zobaczymy. Na pewno nie jest to nierealne. 7,5 stawiam na koniec roku, o ile MH zainwestuje z głową w tak dochodową branżę i nie wysypie kilku milionów po drodze na 4 pln. Przydałby się lock up na ich akcje np. do końca 2013 - wtedy jazda murowana.
...kto policzył obecny FF ? chyba już nas łyknęli .bo :
„Inwestycja w IQ Medica SA pozwoli Makro Holding SA na aktywizację inwestycji w obszarze działalności medycznej" – czytamy w komunikacie.
Na mocy umowy Makro Holding objął, w ramach subskrypcji prywatnej z wyłączeniem prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy, 1.600.000 akcji serii E o wartości nominalnej 0,10 zł i wartości emisyjnej 0,75 zł za akcję, tj. o łącznej wartości 1.200.000 zł.
Jak informują strony, jednocześnie IQ Medica zawarła z Makro Holding SA umowę o czasowej niezbywalności akcji, na mocy której Makro Holding SA zobowiązał się przez sześć miesięcy, od dnia dopuszczenia do obrotu giełdowego akcji serii E, nie zbywać ich na podstawie jakiejkolwiek czynności prawnej, z wyjątkiem sprzedaży akcji w ramach publicznego, giełdowego obrotu po cenie nie niższej niż 4,50 zł za akcję.
Zawarcie powyższej umowy objęcia akcji stanowi kontynuację realizacji strategii osiągnięcia pozycji lidera na rynku usług kosmetycznych, wzmocnienia wizerunku spółki oraz umożliwienia poszerzenia zakresu działalności medycznej IQ Medica S.A. „Dzięki pozyskaniu silnego partnera w wyniku zawartej transakcji emitent, oprócz kontynuacji rozwoju w branży medycznej, zamierza poszerzać zakres świadczonych usług i rozbudować portfolio wykonywanych zabiegów" – czytamy w komunikacie. Powiększony zakres działalności ma przygotować spółkę w najbliższym czasie do współpracy z NFZ i z Towarzystwami Ubezpieczeniowymi.
W ocenie Zarządu IQ Medica S.A., transakcja wpłynie pozytywnie na wyniki finansowe spółki, a tym samym zneutralizuje sezonowość, która występuje w branży usług kosmetycznych.
..... a wszystkich papierów jest 2 200 000 licząc z serią'' A'' , którą sprzedali !!!!!
....i teraz można liczyć na mocne 3-4,5 pln już od przyszłego tygodnia , źle liczę ?
1,6 mln ma MH z emisji plus 200k uprzywilejowanych które dają dwa głosy na akcję. Co daje razem tak jakby 2 mln. Przynajmniej w ilości głosów na walnym.
7,5 zeta wydaje mi się mało realne. Nie mniej fajnie brzmi. Zobaczymy. Na razie pełzniemy po dnie.
lutek, chyba nie czytasz ze zrozumieniem, napisałem że dobrze by było, gdyby lock up był np. do końca 2013 roku a nie tylko na 6 m-cy. Łapiesz o co chodzi?
''Na mocy umowy Makro Holding objął, w ramach subskrypcji prywatnej z wyłączeniem prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy, 1.600.000 akcji serii E o wartości n
ominalnej 0,10 zł i wartości emisyjnej 0,75 zł za akcję, tj. o łącznej wartości 1.200.000 zł. ''
ale zagwozdka ,przeca wyraźnie pisze;;;;;;;;;; Makro Holding objął ......................................
oni już wzięli i zapłacili .....
lutek, mam nadzieję że nie jesteś akcjonariuszem IQM, bo jak mówią jaki akcjonariat, taka spółka. Z akcjonariuszami z brakiem tak elementarnej wiedzy daleko nie pojedziemy.
Z cały szacunkiem - rejestracja objętych akcji jest zwykle 2-3 tyg po raporcie. Objęte akcje rejestruje sąd i od dnia rejestracji liczy się lock up. I tylko się nie obrażaj ale potraktuj raczej tą odpowiedź jako motywację do dalszej nauki. Poza tym, tylko ten sie nie myli, co nic nie robi :)
wiem co to skróty myślowe, ale ich nie dostrzegłem w twoich wypowiedziach :)
p.s. no chyba że jak napisałeś wcześniej "czyli w sumie jest 2,2 mln akcji" jest skrótem myślowym do tego, że "akcji jest 3,8 mln", albo jak napisałeś że "przecież wyraźnie jest napisane, że objęli (MH) i zapłacili za 1,2 mln akcji" jest skrótem myślowy do "rejestracja przez sąd wkrótce". Rozwiń proszę swoje wypowiedzi, ale bez skrótów myślowych. Tak będzie duzo łatwiej rozmawiać. Dzięki i jeszcze raz pozdrawiam. :)