A ja bym sobie życzył w koncu to koncert życzeń - aby już nigdny nie było takiej gwałtownej przeceny z 17 na 5 .
Wystarczy ze raz juz kopowalem 2009 po 7 zeta w super promocji :)
no może troszkę koncert, ale pamiętajmy, że kursy spółek poruszają się pomiędzy niedowartościowaniem (często skrajnym np. Amica, Lotos z 2009), a przewartościowaniem (Gant z 2007, szczyt tzw. hossy internetowej), zależnie od sentymentu.
Graal raczej przewartościowany nie jest i na mój nos trwa cały czas skup-popatrzcie np. na sprzedaże-czy ono chcą sprzedać, czy raczej postraszyć, żeby za szybko nie rosło???
dziwne po takiej transakcji ze seko kupuje wilbo, to te dwie spolki traca a nawet leca na łeb a graal rośnie, nie wydaje sie wam to na wyrost , chyba ze wijata znowu ma asa i pokaze super wyniki
Wilbo już miałem, będąc przekonanym o sile spółki (zawiodłem się i innych też...), ale trudno zobaczymy, czy Seko się na tym nie zawiedzie... chodziły mi takie myśli po głowie, że szkoda tego wilbo... ale w graalu znają się na biznesie rybnym bardziej niż ja i chyba jednak wiedzą, czy dobrze zrobili nie kupując tej spółki:) zobaczymy jak się dalej rozwiną sprawy... jedno jest pewne : Graal ma duży potencjał wzrostowy i mimo kryzysów trwających już niby kilka lat odnotowuje zyski i rozwija się przy nie największym zadłużeniu (wskaźnik zadłużenia ok55% troszkę podobny do wsponianego przez "mpm" Ganta), przychody firmy cały czas są imponujące (jak oni to robią???!!!)
w przytoczonym przez "sandacza" powyżej artykule jest ciekawe zdanie cyt.: "Odpowiedź: rentowny Graal jest jeszcze tańszy niż nierentowne Wilbo." Jest jeszcze inne ciekawe stwierdzenie cyt.:"Marże w branży rybnej, ściśnięte jak sardynki w puszce, spowodowały utratę rentowności operacyjnej przez mniejsze podmioty. Za ostatnie 12 miesięcy – bazując na wciąż aktualnych, najnowszych danych za III kw. 2011 r., tylko Graal wykazał dodatni EBIT "
http://wiadomosci.stockwatch.pl/wilbo-i-seko-rybna-salatka-na-razie-bez-smaku,akcje,14597
Wywiad z prezesem Seko
http://www.tvncnbc.pl/11428733,0,0,1,1,co-nowego-w-branzy-rybnej,tvn_cnbc.html
Cos wspominaja o przejeciu fish-a od Graala , a nawet o przejeciu calego Graala:)
Troche historii:
http://www.graal.pl/pliki/Microsoft_Word_-_Gra.pdf
żurnalia jak zwykle przygotowana;) Wilbo sprzedało już Proryb, chyba w III kw. 2011 r.
tja Kustra chyba zaczyna się zmieniać w Dyzia Marzyciela. No może jeszcze nie takiego jak prezio z Pinokio Games, ale...
Nie wiem czy Seko stać teraz na SF i nie wiem czy Graal jeszcze chce go Seko sprzedać..
Wydaje się, że integracja z Wilbo zajmie Seko trochę czasu...
zwróciliście uwagę na wypowiedź nt. wyników Wilbo za 2011r. - tylko 150 mln przychodów!!!!
czyli 40 mln w IV kw oznacza to spadek do IV kw 2010 r. o 33%, a w rozliczeniu całego roku o 20%-tam nie jest źle a beznadziejnie!!!!!
SEko z kolei miało 110 mln za rok 2011 oznacza to, że w IV kw miało 35 mln wobec 38 w IV kw. 2010 r. a wobec całego 2010 r. przychody są mniejsze o ok. 10 %
Graal za to po III kw notował WZROST przychodów o ok. 5,7 % !!!!
więc z czym do ludzi? połączenie dwóch g... dać może tylko jeszcze większe g..., a nie wzrost przychodów jak chce Dyzio, tym bardziej, że jak sam powiedział Seko w nowej fabryce ma wykorzystane ok. 40 % mocy!!!!
większość spółek po zawirowaniach rynkowych w ub. roku zanotowało drastyczne przeceny swych akcji, co nie znaczy , że były nagle złe!!! a dziś już widzimy , że od bardzo wielu sesji np. Graal odzyskuje swą prawidłową wycenę, choć nie odbywa się to w sposób rewolucyjny , nagły , lecz raczej stopniowa wspinaczka do swych wycen sprzed roku:)
gdyby pójść Twoim tokiem myślenia, to na giełdzie ceny zmieniałyby się tylko i wyłącznie na skutek wydarzeń makro lub mikro (m.in.: wyniki finansowe). Zapominasz, że giełda to głównie emocje, albo inaczej to ludzie, którzy nie postępują zgodnie z TRO, jak jeszcze sporo ekonomistów praktykujących jak i profków uważa,
I dlatego można powiedzieć, że wyceny rynkowe spółek poruszają się sinusoidą wokół wyceny godziwej/księgowej, czyli od niedowartościowania do przewartościowania.
Polecam także historię, szczególnie w formie wykresu, P/BV w stosunku do kursu....wiem wiem to wszystko wymaga wysiłku, ale nie ma nic za darmo...
W każdym razie kurs Graala jest właśnie w fazie okazji.
wiesz może dali się oskubac straszącemu pajacowi - kilka zleceń po 2 tyś :)
oczywiście jak cena do chodzi to albo odwołuje albo przenosi na wyższą półkę...
cóż chyba moderatorowi przeszkadzał zamieszczony cytat w temacie "motto...
albo nie zna kanonu literatury???;)
w każdym razie pasuje do obecnej sytuacji jak ulał:)
"Miałeś, chamie, złoty róg,
miałeś, chamie, czapkę z piór:
czapkę wicher niesie,
róg huka po lesie,
ostał ci się ino sznur.."
wiecie poza tzw. zbiorową mądrością narodu polskiego...mamy jeszcze warunki zewnętrzne, które nam niestety nie służą...gyby chociaż indeksy uytrzymały się na obecnych poziomach to kurs Graala byłby w niebiesiech:)
wiesz, jeśli założyć, że wyniki już zrealizowane narastająco Graal w tym roku utrzymałby to sam przyznasz, że nawet w niesprzyjającym otoczeniu, obecna wycena jest delikatnie mówiąc śmieszna...
Moja ostrożna wycena akcji Graala (uwzględniająca dość spore zadłużenie) to 17,60 zł. A temu od którego kupiłem chciałem zadedykować wspomniany już cytacik:
"Miałeś, chamie, złoty róg,
miałeś, chamie, czapkę z piór:
czapkę wicher niesie,
róg huka po lesie,
ostał ci się ino sznur.."