• Pytanie do mądrzejszych Autor: ~młody [83.12.21.*]
    Jak się handluje na podwujnym fixingu ? Czy tak samo skłąda się zlecenia ? A może jest jeszcze coś co powinienem wiedzieć bo na podwujnym fixsie nigdy nie handlowałem
  • LUDZIE Autor: concept [46.169.136.*]
    Ludzie, czy Wy nie potraficie korzystać z wyszukiwarki???

"Na rynku NewConnect obowiązują dwa systemy notowań: system kierowany zleceniami (analogiczny do systemu funkcjonującego na głównym rynku) oraz system kierowany cenami. Możliwe są notowania w systemie ciągłym lub jednolitym z dwoma fixingami. W systemie kierowanym zleceniami działa Animator Rynku, którego rolą jest animowanie obrotu, czyli dbanie o zachowanie poziomu płynności akcjami danego emitenta. Z kolei na rynku kierowanym cenami działa Market Maker, którego zadaniem jest kwotowanie, czyli wystawianie oferty kupna-sprzedaży. Jest on zawsze stroną każdej transakcji. Decyzję o wyborze systemu notowań podejmuje wyłącznie spółka, chociaż może być ona poprzedzona konsultacją z Autoryzowanym Doradcą. Zestawienie różnic w zakresie zasad notowań pomiędzy rynkiem regulowanym i NewConnect"

więcej: http://newconnect.pl/?page=zasady_notowan
  • Wiecej Autor: concept [46.169.136.*]
    Notowania w systemie kursu jednolitego opierają się na procedurze tzw. fixingu, czyli wyznaczenia ceny papieru wartościowego na podstawie zleceń złożonych przed rozpoczęciem notowań.

Pierwszą fazą sesji jest faza zwana przed otwarciem, w czasie której do systemu przyjmowane są zlecenia kupna i sprzedaży, jednak nie są zawierane żadne transakcje. Jest natomiast wyliczany i publikowany teoretyczny kurs otwarcia papieru wartościowego (TKO).

Następnie system informatyczny, wykorzystując odpowiedni algorytm, wyznacza kurs jednolity, po którym zawierane są transakcje giełdowe. Kurs jednolity określany jest na podstawie zleceń maklerskich zawierających limit ceny oraz nie zawierających tego limitu. Z chwilą ogłoszenia kursu jednolitego staje się on ceną, po której zawierane są transakcje giełdowe.

Określając wartość kursu jednolitego system kieruje się następującymi zasadami:

* maksymalizacja wolumenu obrotu,
    * minimalizacja różnicy miedzy liczbą papierów w zleceniach sprzedaży i zleceniach kupna, możliwych do zrealizowania po określonym kursie,
    * minimalizacja różnicą między kursem określanym i kursem odniesienia.

Po ogłoszeniu kursu jednolitego rozpoczyna się składanie dodatkowych zleceń kupna i sprzedaży z limitem równym określonemu kursowi jednolitemu, czyli następuje faza dogrywki.

Zlecenia są realizowane przy zachowaniu priorytetu ceny i czasu przyjęcia lub uaktywnienia oraz zasady minimalizacji liczby transakcji. W pierwszym etapie wszystkie zlecenia po każdej cenie, a następnie z limitem ceny lepszym od wyznaczonego kursu są realizowane w całości. Następnie realizowane są zlecenia po cenie rynkowej na otwarcie, a potem z limitem ceny równym wyznaczonemu kursowi jednolitemu. Jeśli wystąpi brak możliwości wyznaczenia kursu jednolitego w dopuszczalnych widełkach, podawany jest kurs nietransakcyjny. Wówczas transakcje nie są zawierane, zaś określony kurs stanowi punkt odniesienia na następną sesję.

W przypadku notowań jednolitych z dwoma fixingami, a właśnie w tym systemie odbywa się notowanie części spółek na Giełdzie w Warszawie, procedura wyznaczania kursu i zawierania transakcji dokonywana jest dwukrotnie w ciągu dnia. Oznacza to, że po fazie dogrywki rozpoczyna się ponownie faza przed otwarciem, ponowne wyliczane jest TKO i wyznaczany jest o określonej godzinie drugi w ciągu dnia sesyjnego kurs transakcyjny dla papierów notowanych w systemie kursu jednolitego. Po ogłoszeniu kursu jednolitego rozpoczyna się podobnie jak wcześniej faza dogrywki.
  • Re: Wiecej Autor: ~nowy [83.145.186.*]
    trochę to wszystko zawiłe czyli aby sprzedać w piątek to jaką mam dac cenę?
  • Re: Wiecej Autor: concept [46.169.136.*]
    Mnie pytasz za ile masz sprzedać swój papier??? :))))))
  • Re: Wiecej Autor: concept [46.169.136.*]
    Lionis upomniała mnie na prive, że byłem dla Ciebie nie miły...:)

Co ja bym zrobił na Twoim miejscu? Jeżeli musiałbym koniecznie sprzedać papier już w piątek to zobaczyłbym jakie będą widełki przed notowaniami i wystawiłbym cenę mniej więcej w środku spodziewanej ceny, lub złożyłbym zlecenie sprzedaży tuż po 11.

Aby łatwiej wytłumaczyć Ci jak wyglądają notowania na fixach wyobraź sobie, że jest nieomal podobnie jak na normalnych notowaniach tylko,że od 8:00 do 9:30

Jak czegoś nie rozumiesz jeszcze to postaram sie wytłumaczyć. Bez urazy. ;)
  • Re: Wiecej Autor: ~nowy [83.145.186.*]
    wiesz nie rozumiem notowania o 11 a mówisz że jest podobnie jak miedzy 8 a 9.30 coś mi tu nie gra nie rozumiem wytłumacz dokładniej jak to jest ze składaniem zleceń i sprzedażą jak to działa co do kupna i sprzedaży.
  • Re: Pytanie do mądrzejszych Autor: ~mały [78.88.126.*]
    No concept ale "bystry" uczeń ci się trafił ...
  • Re: Pytanie do mądrzejszych Autor: ~nowy [83.145.186.*]
    a co oznacza "kurs nietransakcyjny?" nigdy nie grałem na fixach dla mnie to coś nowego proszę o pomoc. Jak składać zlecenia kupiłem a1000 kcji po 9 zł nie i niełaem kasy na wszystkie pp czy jest szansa aby otworzyło się to po 5 zł taka cena by mnie satasfakcjonowała ale jak słysze o groszach to mi się włos jeży.
  • Re: Pytanie do mądrzejszych Autor: ~naiwny [109.243.100.*]
    Prowokacja !!!

nie wmówicie mi, że to przypadek :P

:)
  • Re: Pytanie do mądrzejszych Autor: ~lagos [77.254.156.*]
    Poobserwuj Hermana Jutro od 10.50 do 11.30 a później od 14.50 15.30 to zrozumiesz jak to działa .
    Jak zobaczysz na własne oczy.
    A zlecenie możesz ustawić od rana 3 5 10 zł według twojej woli
    a jeśli się otworzy to możesz do woli modyfikować zlecenie

dzięki bardzo za odpowiedz mam rozumieć że jak otworzy np po 1zł na fixie to spokojnie będę mógł dać 90gr i akcje zostaną sprzedane tak?
  • Re: Pytanie do mądrzejszych Autor: ~zorro [79.184.93.*]
    10 obietnic tuska zniknęło ze strony www Platformy w 09.2009. Ale pamiętamy:
    1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy.
    2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty.
    3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic.
    4. ... rozwiń całośćZagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ.
    5. Uprościmy podatki - wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy 200 opłat urzędowych.
    6. Przyśpieszymy budowę stadionów na Euro 2012.
    7. Wycofamy wojska z Iraku.
    8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce.
    9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet.
    10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.
    Polska zasługuje na cud gospodarczy. Donald Tusk, 19 października 2007 r

WKLEJCIE TO DO INNYCH KOMENTARZY- NIECH LUDZIE WIEDZĄ !!!

tak cud to jest mi potrzebny na Fonie aby akcje były warte 5 zł a nie takie gadanie
  • Re: Pytanie do mądrzejszych Autor: ~lagos [77.254.156.*]
    Jesli się otworzy na1 zł to sprzedasz po 1zł jeśli będą jeszcze zlecenia po 1zł na kupnie
    a jeśli otworzy się po 13 gr? co ja wtedy mam zrobić srednia 5 zł z torbami pójdę to była moja 1 inwestycja na giełdzie i od razu wtopa?
[x]
FONECO -11,11% 0,09 2013-12-05 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.