• Kilka słów o Vedii Autor: ~jazzy [91.150.221.*]
    Może mało kto pamięta ale spółka od debiutu przynosiła milionowe straty. 2010 zakończył się na plusie tylko dlatego, że doszło do konwersji obligacji na akcje, co zmniejszyło zobowiazania spółki. Na sprzedaży był duży minus. Spółka w zasadzie szła prostą drogą do bankructwa.

Do przełomu doszło wraz z umową z chińczykami i prawdziwy rozwój VEDIA rozpoczeła w zasadzie od końca marca 2011 roku kiedy doszło do uruchomienia NDELA, czyli spółki która powstała ze środków pieniężnych Vedii w postaci 4 mln z emisji obligacji oraz około 2,5 mln z emisji akcji po 70 gr. oraz rentownej już wtedy fabryki z bazą klientów od partnera chińskiego. Rozumiem rozgoryczenie co niektórych, którzy chętnie widzieliby Vedię jako właściciela 100% udziałów w NDELU, ale niestety nie można mieć wszystkiego. Bo co mogła wtedy zaoferować Vedia. Ostatecznie Vedia włożyła ponad 7 mln zł i objęła 48% NDELA. W mojej ocenie zrobiła bardzo dobry interes.

Pomimo licznych nakładów inwestycyjnych w fabrykę, w ciągu tych 8 miesięcy 2011 roku inwestycja w NDEL dała VEDII 1,6 mln zysku netto, (czyli juz zwróciła się w 20%). Skokowy rozwój jednak dopiero przed nami. Prognoza 90 mln przychodów i 9,8 mln zysku ze sprzedaży pozwoli na około 7-7,5 mln zysku netto, z czego 48% trafi do nas jako akcjonariuszy VEDII, czyli około 3,5 zysku netto. Co przy c/z na poziomie 10 oznaczałoby cenę akcji w okolicach 1,7 zł. Prognoza ta wydaję się realna do spełenienia na co wskazują ponad 17 mln przychody w IVQ!!!

Jednakze to nie wszytko, gdyż działalność Vedi nie sprowadza się jednak jedynie do posiadania udząłu w NDEL-u. Szefowie odkupiują akcje bo wiedzą że zyski z NDELA to nie wszytko, co przpadnie na akjce VEDII. Dochodzi zysk ze sprzedaży w Polsce, który od momentu współpracy z empikiem poprawił się zauważalnie. Popyt na czytniki K30 zaskoczył nawet empik, który musał na szybko uzupełnić magazyny, a czytnik pozostawał niedostępny w empoiku przez ponad tydzień.
    Ponadto, dotacja w wysokości 1,5 mln zł!!!!. Potencjalne kontrakty na inteligentne liczniki, a także możliwy kontrakt z Solorzem dotyczący mobilnej TV.

Zakładając pesymistycznie że nic z tych rzeczy się nie uda, dotacje przejedzą, a Empik zaprzestanie sprzedaży, to rzeczywiscie zyski z NDELA będą głównym przychodem VEDII, a wtedy tak jak pisałem wyżej => 1,7 zł przy c/z 10 (niskie jak na taką dynamikę rozwoju). Mnie to osobiście zadowala.

Rozwój jest niesamowity i nabiera tempa. Zyski z NDELA pozwolą sfinansować nowe projekty co pozwoli oddalić konieczność przeprowadzania ewentualnych emisji.
    Przecież jeżeli oni przejmą kolejną fabrykę to najprawdopodobniej posiadając juz środki z zysków oraz działajacą już jedną fabrykę, mogą pozyskać kolejne 50-70 mln przychodów, tym razem przy wiekszym udziale % dla Vedii. Ta spółka dopiero pokaże na co ją stać.

Suche fakty sa takie, że zysk w tym roku to 1,6 mln netto a w przyszłym szykuje się około 3-4 mln netto (z samego NDELA). Według mnie jest o co grać, szczegółnie że kapitalizacja wynosząca 16 mln z pewnością tego nie dyskontuje. Radze wszytko racjonalnie i na spokojnie przemyśleć, bez zbędnych emocji. W mojej ocenie kierunek został wyznaczony, Zapraszam do dyskusji.
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~spokojny [77.114.96.*]
    kupujemy przyszłość i mnie to się podoba......
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~pepe [78.131.193.*]
    wyczerpujaca analiza brawo!
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: slawek_wr [89.174.230.*]
    Ładny opis jazzy. Dodałbym od siebie jeszcze jedno.
    Aktualne wskaźniki:
    Na giełdzie od 47 miesięcy
    Liczba akcji 21 213 393
    Free float 68,21%
    Kapitalizacja 17,18 mln zł
    Wartość księgowa 6,92 mln zł - to ulegnie dużej zmianie po wejściu Dragona
    Zysk operacyjny 1,85 mln zł
    Przychody 48,41 mln zł
    Zysk netto 1,70 mln zł

Aktualne C/WK 2,48
    Kroczące C/ZO 9,30
    Kroczące C/P 0,35
    Kroczące C/Z 10,13

Nie wiem na ile będzie wyceniony Dragon po wejściu na NC, ale można przypuszczać z dużą dozą prawdopodobieństwa, że kapitalizacja Dragona może być zbliżona do Vedii. Jeśli Vedia ma ok. 50 % udziałów, to wartość księgowa może z 7 mln zł wzrosnąć o kolejne 8-10 mln zł. Może się więc okazać , że wartość księgowa niedługo zrówna się , a nawet przewyższy kapitalizację Vedii, co w tej branży jest ewenementem. C/Z również poniżej 20 jest okazją do zakupów. Śmiało można podejrzewać, że końcem 2012 r. kurs będzie ...... dużo wyżej.

Nie wierzę w C/WK poniżej 1 oraz P/E na poziomie < 5, a to oznaczałoby utrzymanie obecnej ceny (nawet nie spadek).
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~jazzy [217.113.225.*]
    AMEN :-)
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~debryl [217.113.225.*]
    To ja napisałem to AMEN, dzisiaj coś zakołkowany jestem i w rubryce autora zamiast wpisac siebie wpisałem jazzy hehe :)
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~swój [193.239.37.*]
    Ktoś z rana przynudzał że nikt merytorycznie nie odpisuje niejakiemu "koniowi" to co napisał Kolega Jazzy jest idealnym wędzidłem:)) dla konia
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~perła [195.116.183.*]
    dodam jeszcze-------------------http://wiadomoscipr.pl/image/vedia-dystrybutorem-urzadzen-japonskiej-firmy-silex-technology-inc/1677,4e130af0a06fb.jpeg.html
    dodam jeszcze----------http://wiadomoscipr.pl/image/vedia-dystrybutorem-urzadzen-japonskiej-firmy-silex-technology-inc/1677,4e130af0a06fb.jpeg.html
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: endriu prawdziwy [83.23.204.*]
    Jazzy brakowało tutaj takiej wypowiedzi. Bravo !

Warto także wspomnieć o ryzykach jakie istnieją.
    Waluty powinny oscylować USD ok.3,- EURO 4,- , jest to dobry poziom dla rozliczeń Vedii.

Zawirowania gospodarcze... celowo przeniesiony został debiut na I półrocze 2012, żeby wbić się w koniunkturę rynkową(giełdy dyskontują przyszłość) - wygląda na to, że największe zawirowania mamy za sobą - pompowanie gotówki, reformy budżetów przynoszą oczekiwane rezultaty.

Utrata kontroli nad spółką(ami) NDEL nic na to nie wskazuje, 48% Vedii +12% osoby blisko związane ze spółką.
    FF 77,37 VEDII - tutaj ewentualnie mógłby ktoś próbować sił. Ale faktycznyFF to ok 10%?
    Na miejscu zarządu zastanowiłbym się nad realnością przedsięwzięcia pt. zabezpieczenie spółki przed utratą kontroli. (np skupu akcji własnych), stworzenie własnego funduszu.

Dywersyfikacja poprzez stworzenie nowego produktu SIP(syst. intel. pomiar.), alternatywy dla elektroniki użytk., to kolejny plus dla Vedii.
    1,5mln zł na pewno będzie solidnie zagospodarowane.

PZDR Cierpliwych

EP

EP
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~spokojny [46.169.135.*]
    nikt wyrażnie nie napisał że największą wartośćią Vedi są kontakty biznesowe.Przejeli chińczyków wraz z ich klijentami-to w Vedi są zamawiane i rozliczane tranzakcjie,to poprzez takie posunięcie handlują w Rosji,USA,Australi,itd.stają się firmą znaną i cenioną.Logo VEDIA może kiedyś być wiele warte !!!!!!!.
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: endriu prawdziwy [79.184.186.*]
    ...Spokojny ... zgadza się !

Właśnie po zakończeniu operacji wprowadzenia i modernizacji NDELa, nastąpi rozwinięcie procesu budowania marki VEDIA
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~konjo [178.56.69.*]
    vediowe koguciki sobie, a kurs sobie... Piejecie, piejecie i nic z tego!!!

Jakoś nikt nie chce was słuchać, oprócz insidingu opylającego akcje na potęgę...
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~konpolski [77.223.197.*]
    noo od 30 grosikow nic my tu nie zarobili :D a kurs to chyba 15 gr teraz jest noo masakra na tej spolce :):)
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~konjo [178.56.69.*]
    Dnia 2012-02-21 o godz. 10:36 ~konpolski napisał(a):
    > noo od 30 grosikow nic my tu nie zarobili :D a kurs to
    > chyba 15 gr teraz jest noo masakra na tej spolce :):)

to myślozbrodnia!!! buahahahahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~krz [188.147.71.*]
    konjo chyba masz problemy ze wzrokiem rzeczywiscie wywalaja na potege galy jak czytaja takie brednie problem w tym ze akcje sa zebrane z rynku i nie ma kto wywalac a na krzywych kroczacych pojawil sie sygnal mocne kupuj
    http://www.biznesradar.pl/notowania/VED#1d_lin_lin
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~TAK [195.116.183.*]
    A CZEMU TY GNOJO TAK SIĘ MARTWISZ O NASZĄ KASE,SĄ INNE SPÓŁKI I WARA OD NAS JAK CI NIE PASI-HEJ
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~LEON [213.17.242.*]
    CZAS NA KLONA ON NIEBAWEM 2 ZŁ POKONA !!!!!!
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/cmpynews.html?cmpy=VEDIA&type_id=8
    LUDZIE KUPUJE SIĘ PRZYSZŁOŚĆ,NA DZIS POWINNO BYC 3,40
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~GREEG [83.26.136.*]
    Tak 10 od razu. Jak przebijemy 1zł to bedzie cud. Podobno cuda się zdarzają ...
    ZAPAMIĘTAJ GREK,KUPUJ JAK KREW SIE LEJE---HEJ
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~invest k [80.48.223.*]
    ja dobralem dzisiaj 35 kilo . dla konja naganiaj dalej zostalo mi jeszcze 250 kilo do dobrania i ruszamy.
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~jasnowidz [78.131.193.*]
    tutaj będą wzrost w marcu do 1,50 a do konca 2012 roku 5.0żł...........................................................
    Ja mam jeszcze niecałe 50 wolnych środków do inwestowania. Chyba że przekieruje z innych spółek. Zobaczymy.. :D PZDR dla wytrwałych.
    Zobaczyłeś to w kryształowej kuli ?
    patrzac na kreseki dobilismy do przebitego juz rocznego trendu spadkowego i powinno byc dzis odbicie w góre ustawie sie z moimi zaskórniakami na 74 moze konjo mnie nie przebije.
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~abc [95.50.224.*]
    Jeśli to, co widać, to twoje, zostaw parę minut po otwarciu. Będzie ciekawy test.
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: oxygen77 [83.142.222.*]
    no szacunek dla kolegi...pozdrawiam
    nie ma co straszyc kłonia bo ucieknie
    Spękałeś?
    jakbym 50 kilo wystwaił to i tak by mi nikt nie wywalil ja inwestuje i chce jeszcze dokupic wiec niech konjo pracuje dalej tylko niech doupuje bo moze nie zdazyc
    Myślisz, że nikt by nie oddał? To postaw. Niezależnie od tego, jaka jest wartość godziwa Vedii, sentyment jest zły. Nawet nie zdążysz dopić kawy, jak dostaniesz wszystko.
  • Re: Kilka słów o .... Autor: endriu prawdziwy [83.21.5.*]

Do poczytania i nie tylko ...

http://pulsinwestora.pb.pl/2557104,80071,sobolewski-zapowiada-czyszczenie-na-gpw-video
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~krz [178.181.203.*]
    Ja to widze taki scenariusz żeby sie wszystkie kreski zgadzały dobijamy podczas sesji do 66 gr dolne ograniczenie kanalu wzrostowego i wracamy na zakonczenie na 74 gr.
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~krz [178.181.85.*]
    Wiem dlaczego invest k nie bronil dalej wsparcia na 79 bo dopiero w czwartek zrealizowal oczekiwany zysk z zakupionych w grudniu akcje hp polska po 70 gr a ja z nim .Ja za nim chodze i nie martwie sie o strate jak zalożyl sobie sprzedaz tutaj na 1,8 to ja zrealizuje szybciej niz myslicie . Dla tych co sprzedaja bo mysla że odkupia taniej moze byc przykra niespodzianka
    jak zbierze akcje z rynku to juz ich nie zobaczycie przed 1,8.
    Re: Jaki kurs na koniec Q1.2012?
    Autor | ~invest k [80.48.223.*] 2011-12-30 20:45 Zobacz wątki dotyczące Hydrobudowa Polska
    Zobacz profil Hydrobudowa Polska
    1,40 po raporcie za IV kw , pójdą wszystkie wkażniki w góre a z nią kurs .Szcześliwego Nowego Roku
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~epi [95.41.223.*]
    Ja posiadam 100 kilo i tez nie zamiezam tego puszczac w obieg ponizej 1,8 . Z invest k byłem na 3 spolkach i HB polska tez i nie narzekam na zarobki potrzeba tylko troche cierpliwosci Ja osobiscie wątpie w to że uda sie tu zebrac 250 kilo ponizej 80 gr, Mysle że w twardych rekach z nami jest juz z 1000 kilo. Dla mnie spóla ma olbrzymi potencial .I wszystko na temat .
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~misiek48 [83.24.194.*]
    Masz sporo racji , ciekawe jak się zachowa rynek po wprowadzeniu NDEL na NC . Vedia ma wycenę udziału w NDEL ok. 7,3 mln i 670tys. akcji . Zapłacili za nie średnio ok.11pln za 1 sztukę . Ciekawie będzie jak NDEL kosztowałby ok.35 pln . Czyli ok.24 pln na 1 akcję więcej niż mają zaksięgowane . Planowany zysk NDEL może być ok. 8 mln netto , nowa emisja to około 10-15% , załóżmy że 200 tys. papieru . Może to dać : 8 mln / 1,6mln akcji = 5 pln/1akcję .Cena 35 pln wyszła przy C/E =7 . 24pln x 670tys. = 16,08 mln . 670tys. x 35pln= 23,45 mln --- tyle może wynosić wartość wyceny udziału VEDII w NDEL . Ciekawe ? .
    Teoretycznie po debiucie mogą zaksięgować dużą kwotę ( nawet 16 mln. zysku ) za wzrost wartości NDEL-a . Pewnie trochę stracą na kursie dolara za które kupowali akcje NDEL , ale nie powinno to być więcej niż 1 mln . Jeżeli dołożyć do tego ze 3 mln zysku z udziału w działalności NDEL to robi się całkiem ciekawa kwota . 16+3-1 = 18 mln / 21mln papieru = ok.86 gr na akcję Vedii .
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~krz [46.205.125.*]
    cytat
    zakup dużej ilości akcji odbywa się na spadku i proponuję przemyśleć własne doświadczenie i umiejętności, proszę zauważyć na jakim poziomie mielibyscie kurs jeśli ktoś chciałby zakupić taką ilość akcji.
    1. Tam gdzie krew się leje ,,kupuj"
    2. Kupuj plotki sprzedawaj ,,fakty
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~epi [95.40.174.*]
    Ja zwiekszylem juz udzial do 150 kilo i jak spadnie jutro do 60 gr dokupie jeszcze 50 kilo.bo taka promocji moze sie dlugo juz nie trafic .
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~RARE [89.167.9.*]
    Jak wspaniale mieć taką spółke jak Vedia . Jak cudownie jest tracić forse na takiej perle .
    Myślę że większość kocha te wspaniałe akcje .
    Tracić na Vedii to jak z mądrym zgubić ..........

ps tak macie rację zwariowałem ze szczęścia ........
  • Re: Kilka słów o Vedii Autor: ~super [148.81.23.*]
    http://www.newconnector.pl/vedia-realizuje-ambitne-prognozy
[x]
VEDIA 0,00% 0,04 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.