Widać ,że niektórzy koledzy nie mają pojęcia o procedurze upadłościowej.Wniosek Upadajacego rozpatruje Sąd ,kończąc je postanowieniem.I taki dokument. jest.Nie pani w sekretariacie ,nie "dzieci".Sąd wydał takie postanowienie i tyle.Tym którzy dalejej tego nie rozumieją proponuję udanie sie do Sadu Rejonowego w Gliwicach ,ul.Powstańców Warszawy 23 .Wydział XII .
Dziękuję serdeczne, że chciało Ci się napisać. Dzięki temu zdążyłam trochę dokupić i w ten sposób odrobiłam straty a nawet troszeczkę zarobiłam na Jago.Było by lepiej gdybym wcześniej sprzedała, ale dopiero się uczę giełdy. Chociaż czy tego można się nauczyć????
jesteś tu bardzo długo i taki głupiutki jesteś , tyle podbitek a ty dalej swoie 5 razy od roku można było zarobić od 15 gr do 30 dwa razy 100% a ten dalej swoie IREK lecz się na nogi bo na głowę zapóżno i teraz będzie następna na termin rosprawy grosz w duł a ty
o 50% więcej doładui 10gr od szczytu jednorazowo200% i tak dalej a nigdy nie stracisz
NIEBRZYDOWSKI --------- OBYŚ ZOSTAŁ TYLKO W SKARPETKACH.......
2. Maciej Niebrzydowski (inwestor giełdowy):
Za rozczarowanie i straty inwestorów. Maciej Niebrzydowski zarządza portfelem akcyjnym swojej matki, Elżbiety Sjoeblom, ale ten portfel chudnie i chudnie. Szczególnie bolesny jest upadek Jago. Maciej Niebrzydowski nie kryje, że to na tej mrożonkowej firmie zrobił najgorszy interes w życiu, a z nim — akcjonariusze, których przyciągnął wizją. Miała być ogólnopolska sieć dystrybuująca mrożonki, a jest spółka, która chwieje się dziś w posadach, a wierzyciele wyciągają ręce po jej majątek.
ernest daleki jestem od twojej pewnosci siebie jak rowniez nie przychodzi mi tak latwo jak tobie obrazanie innych-) warto jednak przytaczac argumenyty na swoje twierdzenia ja proponuj tobie ale tez i reszcie zainteresowanych poczytanie podstawowej lektury
http://pl.wikipedia.org/wiki/Post%C4%99powanie_upad%C5%82o%C5%9Bciowe
zwlaszcza ta czesc Układ - zawierany jest gdy wierzyciele są zainteresowani w utrzymaniu przedsiębiorstwa upadłego, którego funkcjonowanie stwarza możliwość zaspokojenia choćby części ich wierzytelności. Są oni nawet skłonni do rezygnacji z części przysługujących im wierzytelności po to, by w ogóle coś odzyskać. Do zawarcia układu potrzebna jest zgoda większości wierzycieli, która obowiązuje także mniejszość. Ponieważ możliwe jest, że większość będzie działała na szkodę mniejszości, potrzebna jest decyzja sądu, wyrażona w postaci orzeczenia; układ zatem obowiązuje, jeżeli zatwierdzi go sąd. Układ stanowi zarazem umowę dłużnika z wierzycielem jak i orzeczenie sądu. Najwcześniej układ można zawrzeć na wstępnym zgromadzeniu wierzycieli, wtedy sąd wydaje postanowienie o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu wraz z postanowieniem o zatwierdzeniu układu. Układ wiąże wszystkich wierzycieli, których wierzytelności według ustawy objęte są układem, choćby nie zostały umieszczone na liście. Układ nie wiąże wierzycieli, których upadły umyślnie nie ujawnił i którzy w postępowaniu nie uczestniczyli.
prosze zwrocic uwage na zwroty zgromadzenie wierzycieli i zatwierdzenie ukladu-) ernesciku-)))
Szanowny kolego.Zgromadzenie wierzycieli już było.To jest jedna z podstaw (tzn.chęć zawarcia porozumienia w kwestii układu) wydania przez Sąd postanowienia o" upadłości układowej"To do czego" doszli" w czasie zgromadzenia odzwierciedla sama treść układu.
Czy Ty to rozumiesz?. Mam wrażenie ,że piszesz tylko po to, aby ostatnie zdanie należało do Ciebie.Proponuję Tobie i wszystkim zainteresowanym dokładną lekturę treści postanowienia Sądu,ponieważ niektorzy błędnie ją interpretują .Tyle w temacie .Pozdrawiam .
ernescik myslenie nie boli-))
czytaj postanowienie sadu-)\
arząd Firmy Handlowej JAGO S.A. ("Emitent") informuje, iż w dniu 14 lutego 2012 roku powziął informację o wydaniu w dniu 14 lutego 2012 r. przez Sąd Rejonowy w Gliwicach Wydział XII Gospodarczy ds. Upadłościowych i Naprawczych postanowienia o ogłoszeniu upadłości Emitenta z możliwością zawarcia układu (na wniosek wierzyciela, do którego przyłączył się Emitent - o czym Emitent informował raportem bieżącym nr 83/2011). Na mocy w/w postanowienia ustanowiono zarząd własny Emitenta co do całości majątku oraz wyznaczono Sędziego - Komisarza w osobie SSR Gizeli Jamróz oraz nadzorcę sądowego w osobie Marcina Żurakowskiego.
Sąd postanowił wezwać wierzycieli do zgłaszania swoich wierzytelności w terminie 2 miesięcy od dnia ukazania się obwieszczenia o ogłoszeniu upadłości w Monitorze Sądowym i Gospodarczym oraz wezwać osoby, którym przysługują prawa i roszczenia osobiste ciążące na nieruchomości należącej do Emitenta, jeżeli nie zostały ujawnione w księdze wieczystej, do ich zgłaszania w terminie 2 miesięcy od dnia obwieszczenia o ogłoszeniu upadłości w Monitorze Sądowym i Gospodarczym. Jako godzinę wydania postanowienia oznaczono godz. 14:00.
To akurat nie ma znaczenia.Wniosek o ogłoszenie upadłości złożyło Jago ,chyba w listopadzie(nie pamiętam dokładnie) w Sądzie w Krakowie.W grudniu na wniosek" ważnego" wierzyciela sprawa została przekazana do Sądu Rejonowego w Gliwicach.
Sąd na rozpatrzenie wniosku ma 2-ce .Jak sądzisz czym się wtedy Sąd zajmował?
Zajmował się zabezpieczeniem majątku przez powołanie nadzorcy sądowego oraz
rozpoznawaniem na ile wniosek upadłego w tym zakresie jest zasadny.Kroki ktore
podjął Sąd w osobie Przewodniczącej Wydziału (czyli doświadczony Sędzia)oraz
upadły i wierzyciele przekonały Sąd o tym ,że "układ jest dobrym rozwiązaniem"
Jedyna sprawa ktora tutaj jest jeszcze niewiadoma ,to uprawomocnienie się postanowienia
w terminie do 7 dni od jego ogłoszenia.Sądze jednak ,że tylko formalność.
widzisz i o to mi tylko chodzilo -) po co te nerwy i przymiotniki-))
jak sam napisales jeszcze tylko male szczegoliki ale zawsze wiec trzeba czekac -))