jw. wczoraj tyle akcji przemielone na sporo wyższym poziomie , dzisiaj rynek nie sprzyja , a tu nie ma sypania przez tych co kupowali wczoraj, spodziewałem sie małej lawiny , a tu tak spokojnie i obroty malutkie, trzeba się mocno zastanowić tu chyba jeszcze będzie jazda i to wysoko....
Już odlali formy >>> WZROSTOWE >> SPADKOWE *czy ktoś coś wie heeeee... heeee... prosze o informacje @ co taka cisza >> chyba przed burzą>> fiuuu.. fiuuu...
sądze że tym razem długo na ponowny wystrzał czekać nie bedziemy, jak usy nie nawalą i przyznaja pomoc grecji w srodę to ruch w góre możemy zaliczyć .. środa - czwartek...
A ja uważam, że ta spółka do dobra inwestycja. Jeśli tylko gospodarka nasza i sąsiadów będzie sie kręcić, da zarobić. Zainteresowałem się nią jeszcze gdzieś w 2007 roku i przebrnąłem nawet przez kryzys, kiedy to ogłosili upadłość. Akcje miałem kupione po 3-4 zł, a potem w czasie urlopu, gdy nie kontrolowałem sytuacji wszystko sie rypsło, zleciało w końcu nawet chyba do 40 groszy. Nie było sensu sprzedawać, więc trochę dokupywałem, więc łatwo było uśrednić w dół. Ale ponieważ zapaść nie wynikała z kwestii fundamentalnych czyli z produkcji a błędnych decyzji (opcje walutowe) uznałem, że jak banki sie dogadają, to później nie będzie już szaleństw i większa kontrola. I - nie pamiętam juz kiedy - gdzieś po półtora roku, gdy akcje wskoczyły na ponad 4 zł - zarobiłem jak nigd, bo ok. 300%. Cena zakupu moich akcji wynosiła wtedy ok 1,2 zł. Mają zlecenia, w dłuższym terminie dobra inwestycja. W krótkim terminie też można próbować, ale trochę mała płynność. Uważam, że cena teraz jest całkiem dobra, więc po trochu dokupuję. Będzie dobrze. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.
Wzrosty to dopiero będą za kilka dni albo tygodni, jak ogłoszą że ponoć Niemcy chcą kupić Odlewnie. Dla nich to dobry bizness, bo u nas mimo wszystko taniej, jak teraz sie u nich jednakowoż z gospodarką ruszy, to będa wymiatać...
Czekamy na info, czy to prawda
cena em. akcji to chyba 3 zł, banki trzymają łapę na więszości, umowy i zlecenia są, spłacają wierzytelności, nie wiem jaki tam efekt z jakiegoś dofinansowania, które kiedyś dostali na rozwój czy badania. Można straszyć 1000zł powodującym spadek o 5%, takie ruchy tu nie nowina, ale generalnie ruch do góry przy ogólnie sprzyjającej sytuacji. A dzisiejsza na przykład sprzyja - WIG20 ładny...
każdy ma swój rozum
Ech, ciężki jest teraz rynek. Nie pierwszy raz w czasie sesji WIG20 rośnie całkiem całkiem, a na koniec wyjście, zamykanie, sprzedaż byle nie zostać z kasą, taka gra na krótką metę może i bezpieczna, ale na dłuższą wszystkim nie służy. Ech takie czasy
No i pięknie, zakupy w zeszłym tygodniu na plus, po mału spokojnie realizowana jest strategia podniesienia wrtości spółki w portfelach głównych udziałowców. Wszystko ładnie się trzyma ponad średnią i wkrótce będzie trochę dynamiczniej. Polecam uwadze.
zgadzam się i może nawet już teraz się skuszę, bo jak niedługo przeskoczymy 2,55 to droga do 3 z kawałkiem otwarta. Zwłaszcza że powinny być optymistyczne zamówienia dla rynku motoryzacyjnego... i nie tylko
ja bym co prawda z tą a. techniczną nie przesadzał, przy tak małej płynności, to łatwo sterować kursem, no ale co fakt to fakt. Najwyższa pora na telesfora. Powodzenia życzę wszystkim i sobie. Co prawda to i fundamenty tutaj mamy dość pozytywne
Za 4 kwartały 2011 r. Spółka uzyskała zysk z działalności operacyjnej w wysokości 5 583 tys. zł ( wzrost do 4 kwartałów 2010 r. o 123,27%) / 5 583 / poprzednio 2 500 mln
przychody z 78mln do 107mln ( dynamika wzrostu tez ladna)
Sprzedaz odlewów w tonach za 4 kwartały 2011 wzrosła wzgledem 2010 o 26,45 % i wyniosła 13 849 ton.
przepływy netto
11mln w 2011
wzgledem 4.3 mln w 2010
zobowiazania spadły - rezerwy o 5mln
długoterminowe o 10 z 30mln do 20mln
krotkoterminowe zwiekszone z 25 mln do 27mln wiec dobry
ruch zobaczymy na akcjach w marcu...
kapital wlasny wzrosl w 2011 z 12mln do 18mln
zysk na 1 akcje 0,26zl w 2011 .
w 2010 bylo 0.08zl
a bylo mniej akcji o
3mln sztuk