Proszę próbować sprowadzić mnie na ziemię. Nasze opinie dot IQ skonfrontujemy na koniec roku np. 12.12.2012 - kurs będzie wyznacznikiem. Jeśli będzie pow. 5 zł - stawiasz whisky, jeśli poniżej - ja stawiam 2 butelki (mogę nawet więcej, bo i tak dostanę od pacjentów :) ).
na pewno stronę www mają cieniutką no i pojawił się sklep!!! Mój pomysł, ale w Warszawie nie wypalił za bardzo, natomiast w innych miastach - miodzio (chodzi o moje Kliniki.
A jesli chodzi o inne tego typu placówki, podaj Panie Znawco lepsze niż IQ (tzn. te które wydaja Ci sie lepsze, może ja sprowadzę Ciebie ma ziemie)
Panie mozza, tu nie chodzi o stronę.
1) Bardzo drogie zabiegi. Skoro wszyscy zachwalają Iq Medicę i piszą o jej tysiącach klientach to przychód wykazany w raportach świadczy........ o czym ?
2) Proszę zapoznać się z opiniami na temat zabiegów dokonywanych przez obecnego pracownika LuxMed, a byłego pracownika IQ Medica.
3) Proszę umówić się na zabieg, zobaczy Pan gdzie zostanie Pan skierowany.
W 5 złotych nie wątpię.
zgadzam się z pkt nr 1 - 500 tys zysku to śmiech na sali (operacyjnej) :)
pkt 2 - dr CH-J???
pkt 3 nie będę dzwonił, proszę o odpowiedz.
P.S. Skoro nie wątpisz w 5 zł to w czym problem? Warto włożyć trochę pieniędzy i zainkasować w kilka/kilkanaście miesięcy kilkaset % zwrotu, nieprawdaż?
P.S.2 Po realizacji zysku z inwestycji w IQ zainwestujesz w moją spółkę :), która tak jak pisałem będzie w 2012 lub 2013 na NC. Koszt wprowadzenia to około 80 tys Pln, z czego połowę zwraca UE.
Kurs nie jest wyznacznikiem tego co dzieje się w firmie. Firma otrzymała rekomendację, niestety kurs zaczął rosnąć o wiele wcześniej przed wydaniem rekomendacji. O czym to świadczy? Banda spekulantów ma akcje w swoich portfelach, więc jeżeli Pan ładnie się postara to i może Pan 20 złotych zobaczyć.
na chwilę obecną zbieram pod próg 5 %. Dziś 6000 szt, więcej nie dałem rady - pracowałem :). Biorąc pod uwagę to, że nastawiłem sie na kupno ok. 5% w cenie 3 pln za akcje , dla mnie teraz jest super promocja, a jesli chodzi o kurs - 20? Czemu nie.
Ja nie wiem, czy dywidenda na tym etapie rozwoju - to dobry pomysł...Jednak ciekawe jest to, że należności krótkoterminowe w raporcie za III Q sa o 50% wyższe od zobowiązań przy tak agresywnym rozwoju placówek...Czy u Pana podobnie wygląda stosunek nalezności do zobowiązań...?
No jeśli faktycznie chce Pan wprowadzić swoją firmę o podobnym profilu działalności - to powinno Panu zależeć na wycenie IQ Medica;) Autoryzowany Doradca może odnosić się do wyceny podobnych podmiotów notowanych już na giełdzie.
Też się temu dziwię, ale jutro też jest dzień :)
P.S. A tak naprawdę mam Jet LAG po powrocie z krótkiego urlopu i zacząłem funkcjonować dopiero około godz.12 (od razu do mojej ulubionej pracy). Poza tym co to za różnica czy kupię za 1,2 czy 1,5 czy 2 skoro mój horyzont inwestycyjny to minimum 5 pln a jeszcze chętniej 20 pln.
Dnia 2012-02-09 o godz. 22:57 ~mozza napisał(a):
> Też się temu dziwię, ale jutro też jest dzień :)
P.S. A tak
> naprawdę mam Jet LAG po powrocie z krótkiego urlopu i
> zacząłem funkcjonować dopiero około godz.12 (od razu do
> mojej ulubionej pracy). Poza tym co to za różnica czy kupię
> za 1,2 czy 1,5 czy 2 skoro mój horyzont inwestycyjny to
> minimum 5 pln a jeszcze chętniej 20 pln.
Panie Mozza moje inwestycje opiewają na kilkaset % zwrotu w przeciągu tygodnia, więc inwestowanie większego kapitału w IQ Medicę mija się z celem.
Zastanawia mnie bardzo Pana stwierdzenie, o którym napisałem na wstępie.
Wytłumaczę Panu to łopatologicznie:
----- Zakładamy, że do 4 punktów IQ Medica co miesiąc przychodzi na zabiegi 6 osób Łącznie daje nam to 24 klientów !
----- Zakładamy, że pojedynczy klient płaci za zabieg 10 tyś polskich złotych.
i oczywiści mi się to nie podoba.
P.S. A tak poza tym, łopatologicznie - zabiegi za 10 tys mozna wykonać bodajże tylko w jednej placówce (sala operacyjna). Ale i tak śmierdzi mi tu "wykeszowaniem".
no i gratuluje inwestycji przynoszących kilkaset procent tygodniowo! To po co tracisz czas na wątkach o np. IQM? Skoro masz taką stope zwrotu to może podpiszemy umowę o współpracę i ja zajmę sie moja praca a ty inwestycja moich pieniędzy :)
Panie Mozza, nie traktuję tego jako stratę czasu. Napisał Pan ciekawe stwierdzenie, do tego sytuacja jest na tyle interesująca, że z niecierpliwością będę oczekiwał na jej finał. Jeżeli przedstawi Pan ciekawe warunki, to nie widzę przeszkód w nawiązaniu współpracy.
Natomiast odnośnie kursu spółki, sama rekomendacja nic nie zmienia w firmie. Kurs spółki spadł z 4 złotych na 70 gr, więc może to tylko świadczyć o tym, że spółka jest bardzo słaba i kiepsko prosperuje.
nie do końca się zgodzę, że spółkę która spadła z 4 pln na 70 gr jest słaba. Jest wiele spółek które zostały "napompowane" z groszy na złotówki i nie są dobre jak i są spółki które spadły z kilku złotych na groszę i nie są słabe (np. PSW z 2 pln na 70 gr czy ERS z 3 na 30 gr). Na czym taka stopa zwrotu, bo chyba nie na akcjach?
Popularny zabieg liposukcji w IQ Medica kosztuje niespełna 10 tyś i nie jest przeprowadzany na sali operacyjnej. Panie Mozza, ilu ma Pan klientów miesięcznie ?
nie do końca, ale rzeczywiście lipo większość robi w sali zabiegowej a nie operacyjnej. Osobiście mam kiilkunastu dziennie, ale robię tylko zabiegi małoinwazyjne. Poza tym kosmetyczki, zabiegi laserowe, zabiegi na ciało - tez kilka osób dziennie. I oczywiście lekarze przyjmują w pozostałych gabinetach po kilka osób dziennie.
Rozumie Pan do czego zmierzam ? Podejrzewam, że przy takiej ilości klientów osiąga Pan znacznie większe przychody niż IQ Medica. Zysk na papierze jest akurat mało istotny bo koszty związane z utrzymaniem sprzętu są wysokie. Natomiast najbardziej istotny jest dla mnie "zysk, którego nie ma".
Dokładnie Panie Mozza. W tych dwóch kwestiach się zgadzamy. Spółka ma perspektywy, ale muszą zostać spełnione pewne warunki. W mojej ocenie ktoś działał na szkodę akcjonariuszy.
Znawca. Spółka ponosi koszty bo się rozwija i otwiera nowe kliniki. Poczekaj aż zaczną tylko zarabiać to i zysk będzie większy. Przychód szacowany jest na ok. 4 mln . To nie jest zły wynik więc nie marudź. Na każdą rosnącą spółkę przypada maruda której się to nie podoba. W tym wypadku jesteś to Ty. Moim zdaniem będzie podobnie do scenariusza mezzo. Ta firma ma potencjał. Przychody za 3 kwartał nie obejmują dwóch nowo otwartych klinik.
Wynik jest tragiczny ! Spółka ma potencjał, ale nie w takiej strukturze moim zdaniem. Przychód na poziomie 2,4 mln świadczy o bardzo i to bardzo małym zainteresowaniu ze strony klientów. Jak napisałem wcześniej... przy cenach za zabiegi jakie oferuje firma przychód 2,4 mln przemawia tylko o tym, że liczba osób które przychodzą do 1 placówki w miesiącu kreuje się na poziomie maksymalnie 7 osób. Gdzie u konkurencji, która jest o wiele mniejsza, klientów dziennie jest kilkunastu. Nie trzeba być zbyt inteligentnym by widzieć, że ktoś coś robi wbrew powszechnie ustalonym zasadom. Rozumiesz ?
Rozumiem, ale przynajmniej jest potencjał do wzrostów. Gdyby przychody były od razu rozdęte pod co miałoby rosnąć. Wycena jest grubo poniżej kapitalizacji. Poczekaj na raport roczny. 0,5 mln zysku (2,4 mln przychodu) było po 3 kwartałach. 3 zeta należy się tu jak psu buda. Jeśli zwiększą swoją efektywność to w następnym roku zysk będzie większy.
Konsolidacja na tych poziomach wskazana...co do wyników spółki...trochę ni roumiem tego skupienia się na przychodach...najważniejszy jest zysk i rentowność...każdy Ci to powie...Tak naprawdę raport za I półrocze 2012 roku powininen być jakimś wyznacznikiem potencjału a także oznaką ewentualnej pozycji firmy. Jak szukasz firm z ogromnymi przychodami - to nie ta branża...a tu nie ten etap rozwoju...dzisiaj czytałem artykuł w "pb" i ci analitycy, którzy wystawiali rekomendację - mówili o tym, że spółka jest dobrze zarządzana. Za rozwojem nie idzie dług...a firma juz na tym etapie przynosi zyski...trochę nie rozumiem Twoich obaw, że przychód jest niski...
W 2011 bardzo duża część inwestorów straciła ponad połowę kapitału w inwestycjach opartych o rekomendacje wydawane przez biura maklerskie. Sama rekomendacja o niczym nie świadczy, ale jest dobrym znakiem. Przychód jest bardzo istotny bo może świadczyć o pieniądzach wyprowadzanych w sposób sprzeczny z przyjętymi zasadami. Tak jak wspomniał Pan Mozza, przychód i zysk to śmiech na sali. Jeżeli z usług firmy korzysta jedynie 7 klientów miesięcznie to dla mnie taka spółka jest zerem, a sam wzrost kursu nie przyciągnie nowych klientów. Ktoś chce zarobić i dlatego to rośnie, jasne jak Słońce. Proszę porównać sprawozdania finansowe mniejszych spółek z tej samej branży.
Ja rekomendacji nie słucham...mnie chodzi o to, że spółka długu nie ma...kapitały własne na poziomie 3 mln zł...ja daje spółce czas...dla mnie ten rok będzie kluczowy...spadki na tej spółce - to moim zdaniem w dużej mierze zasługa ipo ds - objeli 500 tys. akcji po 1,5 w ofercie pre-ipo a do tego doszła bessa...A i jeszcze jedno...to, że jakaś instytucja wystawia w ogóle rekomendacje dla spółki z NC - to już sam fakt o tym dobrze świadczy - abstrahując nawet od treści i poziomów cenowych.
Wybacz, ale zaczynam odnosić wrażenie że masz jakiś interes w pisaniu w kółko tego samego. To 2012 rok pokaże jaki będzie zysk. Sprawdziłem i IQ Medica miała w 3 kwartale mniej gabinetów niż spółka Mozza (dokładnie 3). Mnie 2,4 mln przychodu i 0,5 mln zysku po 3 kwartałach zupełnie przekonuje. Spółka nie ma długów. Ma czysty jasny i przejrzysty biznes. I bardzo klarowny plan rozwoju. Do tego masakrycznie została zdołowane poniżej wartości kapitalizacji spółki. Wskaż mi na NC spółkę z tego sektora która jest lepsza. Ma lepsze wskaźniki, przychód, zysk , zadłużenie. i podkreślę jeszcze raz: SPÓŁKA PONOSI KOSZTY ROZWOJU I OTWIERANIA KOLEJNYCH KLINIK W RÓŻNYCH MIASTACH I GENERUJE ZYSK. Nie ignoruj tego argumentu za każdym razem jak piszesz tylko się odnieś do tego. Jeśli znowu napisze to samo co wcześniej bez sensowniejszej argumentacji to pozostawię to do oceny innym.
Dla Ciebie ważniejsze są wskaźniki, dla mnie co innego. Nigdy nie mówiłem, że wskaźnikowo spółka nie jest atrakcyjna. W dniu debiutu wycena spółki wynosiła 7 milionów złotych, co było bardzo i to bardzo atrakcyjne ALE Emisje i lock up'y zrobiły swoje, zepchnęły kurs w dół.Do rzeczy.
Średni zabieg w IQ Medica = 15 000 zł
Przychód za 3 kwartały = 2,5 mln zł
Jeżeli przychód został wygenerowany tylko z samych zabiegów to spółka w ciągu 9 miesięcy mogła przeprowadzić maksymalnie 167 zabiegów, co jest odpowiednikiem 0,9 zabiegów na dzień, a w to nie chce mi się wierzyć. Więc kapitalizacjami, dołowaniami można sobie podetrzeć tyłek. Niespełna jeden zabieg na dzień może świadczyć o tym, że spółka źle prosperuje, ale niestety tak nie jest bo osób korzystając z usług IQ Medica jest bardzo sporo.
Wystarczą 2 osoby w IQ Medica dziennie by przychód wyniósł 5 milionów złotych, a zysk w okolicach miliona złotych, ale tak się nie stało bo:
1. W latach 2011-2013 Spółka zorganizuje i zrealizuje „Program Motywacyjny”, polegający
na emisji przez Spółkę akcji i przeznaczeniu ich do objęcia przez osoby uprawnione.
2. Osobami Uprawnionymi do uczestnictwa w Programie Motywacyjnym będą członkowie
organów Spółki, kadra zarządzająca Spółką oraz kluczowi pracownicy i współpracownicy
Spółki. Listę osób uprawnionych i liczbę akcji przyznanych w każdym roku
obowiązywania Programu Motywacyjnego ustala w drodze uchwały Zarząd Spółki, z
zachowaniem warunków określonych poniżej.
2. Warunkiem uzyskania przez Osoby Uprawnione prawa do nabycia akcji jest osiągnięcie
przez Spółkę następującego poziomu zysku netto osiągniętego w danym roku obrotowym, po
zbadaniu sprawozdania przez biegłego rewidenta i zatwierdzeniu go przez Walne
Zgromadzenie:
a. 1.000.000 zł – co skutkuje uprawnieniem do przyznania ……. akcji,
b. 1.200.000 zł – co skutkuje uprawnieniem do przyznania …….. akcji,
c. 1.500.000 zł – co skutkuje uprawnieniem do przyznania ……….. akcji.
z zastrzeżeniem, że jednoczesne przekroczeniu dwóch lub trzech z wyżej wskazanych progów
skutkuje uprawnieniem do przyznania akcji w liczbie będącej sumą liczby akcji
przyznawanych za każdy pojedynczy próg.
3. W przypadku nieuzyskania przez Spółkę poziomu zysku netto określonego w ust. 2 akcje
nieobjęte w danym roku powiększają pulę akcji dostępnych w następnych latach trwania
programu.
Spolka dodrukuje akcje jezeli bedzie miala zysk ponad 1 mln
Jezeli bedzie miala zysk 1mln, to kapitalizacja bedzie ponad 10 mln
Czyli dodruk bedzie jak cena akcji dojdzie do 5 zl
Rozumiem ze wg ciebie jest potencjal na zysk 1 mln i dlatego liczysz na 5 zl
Spółka tak czy inaczej dodrukuje akcje, ale przy milionie złotych zysku, członkowie zarządu, rady nadzorczej, pracownicy otrzymają pulę z programu motywacyjnego. Czy liczę na 5 złotych ? Trudno powiedzieć, przestałem obserwować spółkę gdy kurs spadł poniżej 2 złotych, wróciłem przy 78 gr i zakupiłem małą ilość. Ciężko mi ocenić czy seria D została już sprzedane, ale chyba nie. Spora część obrotu w pierwszych tygodniach była moją zasługą.