i jeszcze jedno - nie zauważyliście że odkąd Novita pojawiła się na dwóch fixach to codziennie niemal mamy transakcje i zwiększył się obrót jej akcjami??
Nie tak do końca Ed- równocześnie z 2 fixami pojawły się dwa straszaki na / S / najpierw ponad 35 tys szt / wycofane / obecnie 19.18 zł -25 000 szt. Ludziska zdezorientowani oddają a kto mądry dobiera 18....50.60......19 zł itak będzie jeszcze trochę czasu a zorientowani wiedzą do kiedy
Jeśli to jest rzeczywiście straszak, to dlaczego zmniejszył się z 25 000 na 24 690? Ano dlatego, że 15.02 obrót był 310 szt. po 19 zł. Komuś zależy na pozbyciu się Novity po cenie 19,00-19,18. Nie widzę sensu kupowania na razie po takiej cenie.
nie na pozbyciu ,ale na pokazaniu ze kurs nie pójdzie w górę, bo nie ma popytu ze strony innej niz posiadacza tych feralnych 25k.
25k to 1 % całej firmy a nawet wiecej.
a z wolnego obrotu to % 5.
Stoi po to zeby pokazać kto rzadzi.
Tylko nic z tego nie wynika .
Witam Boguś moim zdaniem dobre spostrzeżenie . Chciałbym dodać że dwa dni wcześniej było na / K / ok 1500 po 19 gdyby chcieli coś oddać nie było problemu ale woleli pozostać na 19.18.A te 310 akcji??? może tylko przeżucone a zaraz powrót na 19.18 Tak swoją drogą chciałbym wiedzieć kto tak się pochwalił tym pakiecikiem . Gdyby większa ilość pojawiła się na / K / po 19 18 będzie ucieczka wyżej . Ale po co komu zlecenie /K/ po 19.18 skoro mamy dawców po 19 i pewnie odda ktoś jeszcze taniej - no cóż taki akcjonariat.Pozdrawiam.
Mam wrażenie Realisto, że 1500 (K) pojawiło się tylko na chwilę i być może nawet nie dotrwało do fixingu, a jeśli tak to posiadacz pakieciku 25 tys. nie miał szans pozbyć się owych 1500 szt. Jak dla mnie, 19 zł jest obecnie za drogo, żeby dokupywać.
Konrad teraz już Ci nie odpowiem jak było z tymi 1.5 tys na kupnie nie śledzę notowań n-stop a Novitka to taka lepsza lokata bankowa z dobrymi odsetkami co rok.Jeśli piszesz że 19 to drogo podaj tylko jeden argument
to prawda novitka to dobra lokata bo wyplaca dywidende, no ale w tym roku bedzie gorzej bo niemcy nie chcą juz dzierzawic hal za ktore spolka brala spora kase. jesli w tym roku wyplaca dywid. bedzie pewnie 1,5 zl gdyz zyski spadają. Poza tym na samym kursie na tej spolce nie zarobisz.
Niemcy oddali już wiekszośc hal w 2009. dzierzawili 24 000 m2 i zatrudniali 180 osób .Teraz dzirzawia 8,5 tys m2 i zatrudniaja 70 osób. To juz nie ta skala. najlepsze jest to ze wsadzili kupe forsy w remonty , drogi dojazdowe, rampy itd.
Do konca listopada beda płacić .I nie jest prawda ze zyski spadają i nie jest prawda ze nie mozna zarobic na róznicy kursów.
Przy 100 mln przychodów 10 mln a nawet wiecej maja kasy na plus co rok. To tylko 4 lata zeby zarobic na 100% wycene giełdową.Musza coś robic z forsą, dlatego jest dywidendą.
przez ostatnie 5 lat spłata 30 mln zobowiazań 16 mln wypłata dywidendy, skup akcji za 1 mln, remont biurowca za 4 mln i wiele mniejszych dokonań za nastepne kilka mln złotych.
wystarczy powtórzenie wyników ,a zarzad zapowiada kilkuprocentowa poprawę, wiec w tych okolicznosciach trudno się doszukiwac ,ze co roku beda spadki kursu o odejmowana dywidende.
Realisto, wybierz sobie argument najbardziej przemawiający do Ciebie (czyli 1 lub 2).
1. 19 zł to drogo w porównaniu z 17,50 zł, za co można było kupić Novitę jeszcze 2 miesiące temu - przypuszczam, że jeszcze się przed ogłoszeniem dywidendy odbije od 18 zł.
2. Trend spadkowy.
3. Duża podaż.
Ja z kolei jestem ciekaw, jak Ed obliczył cenę docelową na 30 zł.
Konrad ile można było kupić po 17.50 ? 100-150-200 szt? zawsze ktoś odda za bezcen.Jeśli piszesz że spadnie niżej i 19 to drogo - może spaść bo przy takim popycie jedno zlecenie PKC na / s ./ i paroma sztuukami spuszczone parę procent Tylko ma się to nijak do wartośći spółki.i wyceny akcji. A ED ma rację z 30 zł - sprawdz sobie kurs lipiec sierpirń 2010 2011 przed dyw..
przesadzasz z tymi 100-150-200 .
Nie było takiego obrotu. 10 -15-20 to tak i to w trzy dni .
Niby dlaczego wywalili spółke na 2 fixy ?
bo nie ma podaży .
Taka walka o zbicie kursu i nędza, bo nic kupić nie mozna.
Boguś 10-15-20 czy 100 150 200 wszystko jedno- kropla w morzu- jeden pikuś a spółka zawsze w takim martwym dla niej okresie miała takie marne obroty czasem nawet zerowe i była na głównym jeszcze chwila i powinno się ruszyć. Kupić możesz 19.18 i bierzesz do woli .............? no chyba że to za mało szt
Realisto - no dobrze, ale 2 lata temu obrót był 8000 przy cenie 13 zł. Fajna mi lokata. Ja już tracę na niej 30%, bo kupiłem w dołku, który nie okazał się być dołkiem. Tak samo może być teraz. Poczekajmy do czerwca i zobaczymy, czy prognoza Eda i Twoja jest trafna.
Przyszła cena zależy wyłącznie od Lenteksu -czy dokupi do 66% czy woli sprzedac i kupic coś ciekawszego co będzie pasowac lepiej do jego układanki .Ja obstaje za pierwszym wariantem i ceną w wezwaniu 24-28 zł.
co ma pasowac do lentexu bardziej niż Novita?
Juz sprzedaja wykładziny gamratu,a swoje też od dawna wystawione do sprzedazy.Moze byc transakcja wiązana czyli zupełne pozbycie sie wykładzin ei z gamratu i lentexu.
Co wtedy zostanie Plastiki gamratu i włokniny lentexu.
jakby nie patrzył zadnej układanki z tego nie bedzie.
Jesli sprzedadza wykładziny , to utrzymywanie zakładziku włóknin w Lublińcu z prezesem itd nie bedzie miało zadnego sensu.
Dlaczego lentex blokuje rozwój Novity , jako oddzielnego podmiotu ?
Teraz to jest konkurencja , produkujace lepszy produkt. Do tego większy producent włóknin niz Lentex.
Ewentualny rozwój , na pewno odbyłby sie kosztem Lentexu.
Stad presja na akcjonariuszy Novity ,zeby oddali papier.
Wycena w tej chwili jest smieszna.
45 mln , przy cenie 28 bedzie to 70 mln.
to wszystko nic .