Kolego 30malo: te swoje farmazony wypisujesz od 2008r. a kurs "perełki" nadal w czarnej dziurze.
Nie dziwię się, że marzysz konsekwentnie o odpale skoro kupowałeś akcje CENTROSTALU powyżej 10 zł w szczycie hossy 2007r.
COGNOR konsekwentnie jedzie na stratach, pomijając jednorazowy zysk nadzwyczajny w 2011r. Jestem ciekaw czy w czwartym kwartale 2011r. wyszli na plus czy nadal są na minusach ?
No i to ogromne zadłużenie, które ciąży jak młyński kamień.
Może po tych ponad 6 m-cach uzgodnili formę współpracy.
Obecny pakiet Sztuczkowskiego wart jest około 180 mln PLN co odpowiada 18% wartości ALC. Jeżeli doszło by do przejęcia po obecnej cenie ALC to w połączonym podmiocie miałby około 15 % akcji. Do tego pewnie mógłby wynegocjować dla siebie dobre stanowisko w grupie kapitałowej ALC.
Jeszcze chwila i się wyjaśni wyjaśni czy to czyste spekulacje czy coś jest na rzeczy.
nie bedzie tak jak mowisz, na 15% sztuka sie nie zgodzi, popatzr na spolki
Alchemia ; kapitalizacja prawie 1,1 mld ; przychody ponad 1mld
Cognor: kapitalizacja tylko 280 mln ; przychody grubo ponad 1,2 mld
jesli juz dojdzie do przejecia lub fuzji to na zasadzie 50/50, cognor grubo niedowartosciowany w porownaniu do alchemii, oczywiscie pomijam garb jaki ma w postaci obligacji (dług)
50 / 50 pobożne życzenie ale czym lepszy parytet dla COG tym lepiej dla akcjonariuszy.
W wycenie spółek nie można pominąć ich zadłużenia a tu COG prezentuje się znacznie gorzej od ALC. Poza tym, wyniki COG za 2011 były osiągnięte transakcjami jednorazowymi. W roku 2012 powtórzenie jest niemożliwe.
Tak czy inaczej taka fuzja byłaby bardzo dobra dla obu stron. Pozostaje tylko kwestia głównych udziałowców i ich chęci do kompromisu.
A alchemia ile ma długu??
355 baniek, To tak duzo mniej od cognora?? A ile kosztuje.
Cognor w porownaniu do alchemi jest 2 razy za tani. Sztuczkowski nie jest frajerem ani sw. mikołajem. Wiec nie wypisujcie jakichs farmazonow o połączeniach. Nie ma takich planów, Po co te debine nagonki??
Ma rosnac to bedzie bez pisania głupot o Karkosikach. Papier wyzbierany.
Na wollnym rynku zostało go ok 5 %
NIE WIECEJ.
Skoro na wolnym rynku zostało 5% to tym bardziej coś jest na rzeczy.
Tu nie chodzi o magiczne nazwisko Karkosika. Tu chodzi o czysty biznes. Obie strony mogą tylko zyskać. Sztuczkowski mógł się już przekonać jak jego firmę wycenia rynek. Skoro free float to wg ciebie tylko 5% to widać, że nie ma pojęcia jak utrzymać kurs na odpowiednim poziomie. ALC od dłuższego czasu kontroluje swoje notowania dzięki temu wyceniana jest prawie 4x więcej niż COG.
Nie zapominaj, że na COG wisi jeszcze warunkowa emisja dublująca ilość akcji. Jak na razie nie słychać żeby któryś z akcjonariuszy chciał zrealizować prawa z warrantów a termin składania zapisów na akcje nowej emisji minął 15.01.2012.
COG samodzielnie nie jest w stanie sfinansować rozbudowy stalowni w Ferrostalu na potrzeby współpracy z ALC. Jeżeli COG chciałby realizować dostawy dla zakładów ALC to musi wejść z nią w mariaż kapitałowy inaczej nici z interesu a obserwując rozwój ALC szkoda byłoby zaprzepaścić takiej okazji.
przeczytaj dobrze warunki emisji akcji z warrantow, a pozniej opowiadaj ze termin minal, owszem data ktora podales jest prawdziwa ale nie dotyczy ona roku 2012, przeczytaj jeszcze raz uwaznie i popraw to co napisales
Zakres od 10-15 stycznia jest ustalony dla 10 lat począwszy od roku 2012 więc nie wiem co mam poprawić. To, że zarząd może zmienić termin to dotyczy każdego roku a nie tylko 2012.
zmienic masz to ze pierwszy zapis na akcje mozna zlozyc dopiero rok po przyznaniu warrantow, czyli... zobacz kiedy zostaly ci przyznane warranty, a jesli nie masz warrantow to nie pisz glupot bo ja mam warranty i sledze to dokladnie, jednym slowem zapis od 10 do 15 stycznie nie odnosi sie do roku 2012
2.Obejmowanie Akcji emisji nr 9 nastąpi w trybie określonym w art. 451 kodeksu spółek handlowych tj. w drodze pisemnych oświadczeń składanych na formularzach przygotowanych przez SPÓŁKĘ, z tym zastrzeżeniem, iż zapisy na akcje emisji nr 9 mogą być składane w terminie od 10 do 15 stycznia danego roku, począwszy od roku 2012, a zakończywszy na roku 2021, z zastrzeżeniem pkt. 4.
pkt.4
4.W szczególnie uzasadnionych przypadkach Zarząd Spółki może wyznaczyć inny termin uprawniający do złożenia zapisu na akcje emisji nr 9.
--------------------------------------
to oświeć mnie swoją wiedzą na temat warrantów bo nie widzę tu zapisów ustalających szczególny termin dla roku 2012.
jak bede w domu to ci przytocze ten punkt w ktorym pisze ze pierwsza emisja jest nie wczesniej niz rok od przydzialu warrantow, teraz niestety precyzyjnie nie moge
no niestety nie oswiece cie, my mistake, pierdolnalem sie, faktycznie nie ma tego w uchwalach ze pierwsza emisja jest rok po przyznaniu warrantow, przeczytalem je dwa razy, wydawalo mi sie ze na walnym o tym rozmawialismy, sorry
Uchwała nr 13, par. 5 pkt 3. z 14 marca brzmi tak:
"Osoby posiadajace warranty subskrypcyjne serii B, beda mogly obejmowac akcje emisji nr 9 przez okres 10 lat od dnia wemitowania warrantow, z tym zastrzezeniem, ze zapisy na akcje emisji nr 9 beda odbywac sie w terminie od 10 do 15 stycznia danego roku"
wiec kolega mial racje, nigdzie nie ma informacji ze pierwszy zapis jest po uplywie roku od przyznania warrantow co wlasnie ja pisalem
3. Osoby posiadające warranty subskrypcyjne serii B, będą mogły obejmować Akcje
emisji nr 9 przez okres 10 lat od dnia wyemitowania warrantów, z tym
zastrzeżeniem, że pierwszy zapis na akcje emisji nr 9 nastąpi nie wcześniej niż
po upływie 12 miesięcy, a nie później niż 13 miesięcy od dnia dokonania
przydziału warrantów. Kolejne zapisy na akcje emisji nr 9 będą odbywać się w
terminie od 10 do 15 stycznia danego roku.
Zakres od 10-15 stycznia jest ustalony dla 10 lat począwszy od roku 2012 więc nie wiem co mam poprawić. To, że zarząd może zmienić termin to dotyczy każdego roku a nie tylko 2012.
12 miesiecy po rejestracji a ta nastapiła we wrzesniu wiec pierwszy zapis dopiero wrzesień
"12 miesiecy po rejestracji a ta nastapiła we wrzesniu wiec pierwszy zapis dopiero wrzesień" a wczesniej pisales ze termin minal, nie minal kolego jeszcze zaden termin - to po pierwsze primo, po drugie primo to jest to ze jesli na rynku byly akcje nizej 4 to kto sie zapisze za 4/szt. masz na to 10 lat i jesli bedzie sie opacalo to inwestorzy zloza zapis na akcje jesli nie to warrantow nie uruchomia, zeby sie oplacalo ruchamiac warranty to wg mnie akcja musi kosztowac wiecej jak 10 pln
Gróbo, tu musi byc 30 mało, do tego hossa na całym globie, bo inaczej nikt sie nie odwazy. Zanim dostaniesz akcje na rachunek to kurs z tych ok 10 może byc juz w okolicy 3 zł.
3. Osoby posiadające warranty subskrypcyjne serii B, będą mogły obejmować Akcje
emisji nr 9 przez okres 10 lat od dnia wyemitowania warrantów, z tym
zastrzeżeniem, że pierwszy zapis na akcje emisji nr 9 nastąpi nie wcześniej niż
po upływie 12 miesięcy, a nie później niż 13 miesięcy od dnia dokonania
przydziału warrantów. Kolejne zapisy na akcje emisji nr 9 będą odbywać się w
terminie od 10 do 15 stycznia danego roku.
4. W szczególnie uzasadnionych przypadkach Zarząd Spółki może wyznaczyć inny
termin uprawniający do złożenia zapisu na akcje emisji nr 9.
JESZCZE JAKIEŚ PYTANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????