• ciekawo na co im to ? :) Autor: ~tomek_w31 [91.189.139.*]
    http://www.newconnect.pl/index.php?page=1045&ph_main_content_start=show&ncc_index=LUG&id=25492&id_tr=1
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~maro66 [94.40.27.*]
    Pięknie.......................Mam nadzieję, że już za troszku odrobie straty................a jest tego .................:)
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~tomek_w31 [81.15.192.*]
    no ja tak samo :)
    ... powiem Ci powinno byc dobrze !
    pozdro
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~klepak [89.72.109.*]
    bedzie dobrze za 5 lat
    zanim cos na tym gruncie uruchomią i jeszcze przyniesie zysk to 2 lata minie
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~maro66 [145.237.126.*]
    Oczywiście, że nie przyniesie to zysków za rok........................, ale widac że jest pomysł na rozwój i no to, ze albo jest kasa, albo zdolność kredytowa. A to już dużo..............
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~rodique [87.105.131.*]
    http://zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,10948873,Znamy_pierwszych_inwestorow_w_Nowym_Kisielinie.html

nowe info :)
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~maro66 [145.237.102.*]
    Co się dzieje????. Raport ok, nowe infa ok, a kurs ...........................Nikt nawet nie ściągnie tyk kilku kilo po 13 gr???
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~tomek_w31 [81.15.192.*]
    ogólnie tłumaczyłbym to słabym popytem i słabymi obrotami na parkiecie...
    a to jeszcze jest newconnect
    w dzisiejszych czasach ludzie boją sie inwestować a co dopiero na takim rynku ...
    ale cieszyć może rosnący koszyk po 12 groszy
    jeszcze się boją ale jeśli jeden się zdecyduje to pózniej to poleci ...
    mam nadzieję :D
    a infa faktycznie ciekawe
    podoba mi się iż firma nie przejada zarobionej kasy tylko inwestuje i to inwestuje z głową
    jak mawiał Leo Benhaker step by step
    ... i tak konsekwetnie do celu :)

pozdrawiam akcjonariuszy !
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~SimonRuler [87.105.214.*]
    Zdolność kredytowa na pewno rośnie. Ale tu największą obawą jest kolejna emisja z PP. Taka fabryka to koszt ok. 20-30 mln zł. Jak wchodzili na rynek w 2007 roku to z Private Placementu zebrali ponad 20 mln zł i wszystko wrzucili w nową fabrykę na Spalonym Lesie w KSSSE. Teraz to, żeby zebrać te min. 20 mln zł to przy maksymalnej cenie 10gr przy nowej emisji to wychodzi 200 mln sztuk! To daje wzrost ilości akcji o ponad 100% z dotychczasowym. Widząc dodatkowo co się dzieje na rynku czyli nie udane emisje z PP, to cena NE LUGa powinna byc sporo niższa niz 10 gr (żeby się powiodła). Nie wiem kto to im kupi bo TFI Opera cały czas od Private Placementu jest obecna i nic nie robi z akcjami, a kupowali po 2,3 zł (przed podziałem akcji przez 4) czyli 57,5 gr + 15 gr za emisje z PP w 2010 r. (stosunek 4:1) Średnia cena zakupu to 49gr. A pamiętajmy, że na rynku TFI cały czas trwają umorzenia. A na popyt po lewej stronie nie liczę bo są tam tak małe ilości. Wystarczy jak ktoś położy 1.000.000 sztuk akcji i cena zjezdza momentalnie na 9-10 gr!
    Cena realna NE to 5-6-7 gr i warunek konieczny Prezes z rodziną gwarantuje powodzenie emisji (wszystkie nie objęte akcje wykupują). Podczas emisji w 2010 roku część swoich praw poboru sprzedał a część wykonał (nie wiem dokładnie w jakich proporcjach)
    Kredytu na 20 mln zł przy obecnym rynku bankowym nie dostaną. Dodatkowo Zobowiązania byłyby za wysokie w strukturze pasywów, a po drugie koszty finansowe (odsetki od kredytu) nie są im potrzebne, bo i tak nie mają tarczy podatkowej (bo są w SSE). Zysk netto=zysk brutto (odsyłam do raportu za 3Q2011r)
    Obligacje tez nie wchodzą w grę ze względu na brak tarczy podatkowej. I dodatkowo musieliby zaproponować oprocentowanie na poziomie 10-13%. Co jest bardzo dużo przy ich rentowności netto na poziomie 4-5%!
    Jedynym racjonalnym rozwiązaniem są chyba obligacje zamienne na 3-4 lata z jakąś ceną akcji na poziomie ok. 10gr i odsetkami rocznymi 5-6% (tak aby inwestorowi odsetki netto pokrywały inflację). Jakąś część zawsze można wykupować i byłoby to dla firmy elastyczniejsze (niekoniecznie prezes straciłby kontrolę na firmą).
    Oczywiście LUG nigdy do 2010 roku nie zrealizował prognoz i nigdy oni nie osiągnęli nawet 5 mln zł zysku. Mielą kasę, a prawdziwego cashu brak ( w roku 2011 skasują wg moich szacunków 3,5 mln zł) Tak więc, żeby przekonać inwestorów do zakupu akcji i/lub obligacji, ładnie będą musieli bajerować :)
    A jak się zachowa kurs akcji na Newconnecie to inny temat. Bo jak sami wiemy to są emocje a nie racjonalne wyceny. Ale życzę powodzenia wszystkim akcjonariuszom, szczególnie tym co trzymają akcje od Private Placementu (do nich się zaliczam i nie sprzedałem ani jednej akcji).
    Na podsumowanie zwracam uwagę, że jedynym zarobionym w długim okresie czasu jest prezes, który akcje ma po nominale 1 gr. I na Private Placemencie sprzedawał stare akcje i przytulił ok. 7-8mln zł (nie pamiętam może ktoś mnie poprawi). Ze względu na ww brak realizacji prognoz i Prezesa, ta spółka nie ma zaufania na Newconnecie. Co widać po spadającym kursie akcji i spadku kapitalizacji spółki w stosunku do przychodów.
    Pozdrawiam
  • Re: ciekawo na co im to ? :) Autor: ~ron [87.105.131.*]
    moim zdaniem twoja analiza Simon jest wnikliwa ale troche na wyrost. fabryka za 20-30 mln? jasne, mozna i za 50 mln tylko to czyste spekulacje, tak samo jak spekuluja lokalne media i wymyslaja ze lug zatrudni 260 ludzi, uważam ze to jakas bzdura, prezes na konferencji w piatek wyraznie odcial sie od tych informacji i powiedzial ze wszystkie te dane wokol tak duzej inwestycji sa plotkami tworzonymi przez dziennikarzy. szczerze watpie tez w pomysl emisji, za duze ryzyko przy obecnej sytuacji. trzeba zaczekać na oficjalne info.
[x]
LUG 2,74% 1,50 2026-05-29 12:35:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.